884 total views

…chiar în această seară, prima din acest Nou An – 2020

Așadar, începând cu ora 19.00, Formația „Fluierașii”, parte a ansamblului de dansuri „Miorița” din Vaideeni, Ana Maria Iorga, Mădălina Popescu, Ana Maria Gheorghescu, Bogdan Cioranu, Doinel Handorean și Trupa Art, vor ține ritmul la „Balul oierilor”, unde tinerii din comună si nu numai vor petrece împreună în acest început de An Nou.

Și pentru că în comuna Vaideeni în 3 din cele 5 sate, componente comunei, există Cămine Culturale, administrația locală organizează în fiecare dintre acestea câte un Bal, conform tradiției care este respectată cu sfințenie. Așadar, seria balurilor va continua pe 5 ianuarie cu „Bal de Bobotează” care va fi organizat în incinta Căminului Cultural „Todeci Vartolomei” din Vaideeni, unde Adelina Popa și Formația, începând cu ora 20.00 vor încânta participanții. Pe data de 6 și 7 ianuarie la Căminele Culturale din satele Izvorul Rece și Marița vor avea loc balurile de Sfântul Ion, evenimente susținute de Costel cu Trupa. Toate acestea după ce în 2019, au fost organizate, în 25 și 26 decembrie, bal-urile de Crăciun, evenimente în cadrul cărora primarul Daniel Băluță a acordat „diplome de onoare” pentru familiile care au aniversat 50 de ani de căsătorie. În același cadru a avut loc și serbarea elevilor școlii cu clasele I-VIII „Luca Solomon” Vaideeni.

„Tradiția acestui bal, „Balul Oierilor”, are peste 100 de ani și este păstrată pentru a duce mai departe obiceiurile păstorești, iar celelalte baluri fac parte tot din tradiție dar nu au o continuitate așa veche. Vreau să vă spun că „Fluierașii”, chiar pe 1 ianuarie 2020 vor împlini 71 de ani de la prima reprezentație”, a adăugat primarul Daniel Băluță.

Așezată la poalele Munților Căpățânii, Comuna Vaideeni a fost atestată documentar la 1504. La început au existat satele Vai de Ei, Ferecați, Cândoi și Florești, aflate multe secole sub stăpânirea mănăstirilor din jur. Începând cu secolul XVII se instalează obiceiurile ciobănești, iar treptat s-a integrat și dezvoltat creșterea animalelor, s-au construit stâne, s-au păstrat tradițiile, cântecul și jocul popular.

Conducerea Primăriei Vaideeni lansează, cu această ocazie, invitația de participare tuturor celor care doresc să le fie aproape la eceste evenimente.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.