220 total views

Actuala conducere a Consiliului Judeţean Vâlcea, cît şi consilierii judeţeni care au beneficiat de tot felul de servicii şi facilităţi din partea fostului preşedinte Ion Cîlea, refuză să-i acorde acestuia titlul de cetăţean de onoare pentru că fostul preşedinte nu a scos judeţul din sărăcie. Din păcate, părerea formulată de conducerea liberală a CJ Vâlcea este împărtăşită şi de consilierii PSD care au ajuns pe lista partidului şi în diferite posturi şi consilii de administraţie datorită fostului lider PSD.

Timp de 15 ani, respectivii i-au luat scamele de pe costum şi l-au declarat cel mai iubit şi mai performant lider, după moartea sa se feresc să facă o simplă propunere pentru un titlu oferit cu largheţe cântăreţilor de muzică populară, unor preoţi care n-au făcut nimic, unor arbitrii care au fluierat la meciuri sau unor indivizi necunoscuţi care au descălecat în judeţ pentru un schimb de experienţă lipsit de importanţă. Explicaţia a fost de-a dreptul jenantă, în condiţiile în care Ion Cîlea nu a condus singur judeţul, ci cu votul lor. Toate deciziile luate au avut la bază semnăturile consilierilor judeţeni.

Personal, nu dau doi bani pe titlurile cu pricina, ştiu cum se dau, şi cîţi ,,bani” fac şi beneficiarii, şi iniţiatorii, dar să refuzi acordarea unui titlu doar pentru că persoana în cauză nu a făcut doar lucruri bune mi se pare de-o ipocrizie maximă. Consilierul judeţean PSD, Remus Grigorescu a declarat că s-a discutat acest aspect şi s-ar fi convenit în final ca acordarea titlului să se facă de ziua fostului preşedinte Ion Cîlea, la iniţiativa sa sau a societăţii civile dacă nu se va dori politizarea acţiunii.

Consiliul Judetean a atribuit de-a lungul timpului titluri de Cetăţean de Onoare unor personalităţi legate ombilical de judeţul Vâlcea, prin certificatul de naştere, nu pentru că ar fi făcut ceva pentru locul natal.
Printre ei se numără Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, diplomatul Lazăr Comănescu, episcopul Râmnicului şi Oltului, Preasfinţitul Gherasim Cristea, scriitorul Dinu Săraru, fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti.
Titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului Vâlcea i-a fost acordat guvernatorului Mugur Isărescu pentru întreaga activitate ca specialist în finanţe, puternică personalitate, reprezentativă şi sprijinul acordat culturii vâlcene. Ambasadorul Lazăr Comănescu a fost recompensat pentru personalitatea reprezentativă în domeniul politicii externe, atât pentru ţara noastră cât şi pentru judeţul Vâlcea, în timp ce episcopului Gherasim titlul i-a fost acordat pentru contribuţia deosebită adusă recunoaşterii activităţilor monahale şi sprijinul acordat pentru restaurarea unor biserici şi mănăstiri. La rândul său, scriitorul Dinu Săraru a fost numit Cetăţean de Onoare al judeţului Vâlcea pentru sprijinul pe care l-a dat, de-a lungul timpului, culturii vâlcene şi afirmării acesteia în plan naţional.
În 30 octombrie 2014, Gheorghe Deaconu, fostul director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Vâlcea a primit titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului Vâlcea la iniţiativa Forumului Cultural al Râmnicului, Societatea Culturală „Anton Pann”, Fundaţia Culturală „Sf. Antim Ivireanul” şi Asociaţia Seniorilor din Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, organizaţii neguvernamentale cu profil cultural din municipiul Râmnicu Vâlcea, judeţul Vâlcea, au propus conferirea titlului de Cetăţean de Onoare al Judeţului Vâlcea.
În 23 mai 2013, elevul Ionuţ Budişteanu a primit acelaşi titlu, pe merit. Tânărul inventator de 19 ani este singurul care a meritat din plin distincţia.
Interesant este faptul că deşi cele două fundaţii de cultură au primit în fiecare an bani de la CJ pentru scoaterea revistelor, niciuna nu s-a oferit să iniţieze propunerea de acordare a titlului pentru Ion Cîlea.

 Primăria Râmnicului a împărţit titluri cu kg

Sala mare de şedinţe a Primăriei Râmnicului nu mai are pereţi pentru expunerea cetăţenilor de onoare, peste 70 de persoane, de la cântăreţi precum Maria Ciobanu, care nu are nimic de-a face cu Râmnicul, doar e născută în Roşiile, la un contingent din Bavaria cu opt membrii. Toţi nemţoteii au primit titlul pentru că şi-au adus aportul la realizarea clinicii Straubing ( Ernst Hinsken, Ingo Weis, Fritz Geisperger, Ion Albescu şi Dumitru Grigoroiu) sau la întărirea relaţiilor de prietenie dintre Râmnic şi oraşul Ştraubing (Reinhold Perlak, Franz Haring şi Brigit Albescu).
N-au scăpat nici lotul de sportive şi cei doi arbitrii Ioan Gavrilescu şi Ion Crăciunescu.
Inginerul hidrotehnic, Ioan Şahinian, propus pentru titlu de primarul Emilian Frîncu, a creat un adevărat scandal în Consiliului Local, nominalizarea acestuia a fost dezaprobată chiar de viceprimarul liberal Gheorghe Ioniţă care a declarat că Primăria ar trebui să nu mai bagatelizeze acest titlu.Şi primarul Mircia Gutău a primit titlul deşi se afla în închisoare. Pe aceeaşi pereţi se află fotografiile unor indivizi plecaţi de mult din ţară, dar au primit titlul pentru că au amintit în cărţile lor, într-o frază, că s-au născut la Râmnic. Alte două personaje, compozitorul Mircea Moculescu şi regizorul Geo Saizescu au primit acelaşi titlu deşi se jenau cu locul de origine etc. Toate aşa zisele personalităţi ale vieţii culturale naţionale s-au dezis de Râmnic, dar stau la loc de frunte pe pereţii Primăriei Râmnicului, beneficiind totodată de avantajele titlului acordat cu largheţe de edilii oraşului.

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.