34 total views

La finalul lunii iunie, liberalii din toată ţara se vor aduna la Bucureşti să-şi aleagă preşedintele şi eventual şi prezidenţiabilul cu care să încerce ascensiunea spre Cotroceni. Ca în cea mai bună tradiţie românească, rezultatul se ştie cu cel puţin o lună înainte, în sensul că după demisionarea voită-nevoită a lui Crin Antonescu, primarul Sibiului, Klaus Iohannis va fi instaurat şef la PNL.

Cât contează această alegere în echilibru intern al acestui partid, vom vedea, mai ales că PNL se pregăteşte de o fuziune cu PDL, situaţie cu care acest partid, obişnuit cu dizidentele proprii, nu s-a mai întâlnit. De ce Klaus Iohannis? Liberalii il văd ca pe un Mesia, ca o locomotivă care să aducă partidului puncte electorale suplimentare şi eventual să aibă şi norocul să ajungă la Cotroceni. Marea problemă, pe care liberalii încă nu au rezolvat-o, este dacă Iohannis este “un tip de gaşcă”, sau va fi un individualist autocrat, caz în care sigur nu va avea viaţă lungă la conducerea PNL.
Klaus Iohannis mai are o încercare de trecut – aceea de a conduce PNL în prima poziţie, în fuziunea cu PDL. Deşi la început se părea că va fi instalat uşor, candidat la prezidenţiale din partea celor două partide, ultimele luări de poziţii din partea PDL arată că acest partid continuă să-l susţină pe Catălin Predoiu pentru funcţia prezidenţială. Iar ca problema să fie şi mai complicată, nu se ştie ce as are în mânecă Traian Băsescu, ştiut fiind faptul că domnul Iohannis a avut ceva ciocniri cu ANI şi DNA.

PNL mai trebuie să se hotărască dacă părăseşte, în Parlamentul European, grupul liberal ALDE şi migrează către PPE, situaţie în care va fi expus în continuu tirului foştilor colegi liberali din UE. Această situaţie ar plasa PNL pe o orbită care la final îl va clasifica precum un partid popular, situaţie care îi va provoca pierderea titlului nobiliar de “partid istoric”. Ce asemănare poate fi între partidul Brătienilor şi Klaus Iohannis? Niciuna. Deoarece Klaus Iohannis a demonstrat că, în afară de fraze stereotipe, nu deţine controlul pe istoria doctrinală a PNL. Din această cauză, votul pe care delegaţia vâlceană îl va acorda lui Iohannis la sfârşitul acestei luni, poate fi interpretat ca un vot de părăsire a liniei doctrinare istorice şi de apropiere de creştin-democraţie. De fapt, nici nu trebuie să faci un efort prea mare, atâta timp cât o parte din liderii PNL-ului vâlcean provin de la PNŢCD.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.