337 total views

Staţiunea Călimăneşti – Căciulata a fost şi în acest an gazda singurului eveniment de marcă al judeţului Vâlcea şi anume: Conferinţa Naţională cu participare Internaţională – “Progrese în Criogenie şi Separarea Izotopilor”, ediţie jubiliară.

Ajunsă la cea de a XX – a ediţie, an de an, această conferinţă naţională cu participare internaţională, organizată sub egida Ministerului Educaţiei şi Cercetării, se desfăşoară timp de două zile, la Hotel Cozia din staţiunea Călimăneşti-Căciulata. Un eveniment de tradiţie pentru cercetarea românească în domeniul fizicii izotopilor şi aplicaţiilor sale, conferinţa a atras şi în acest an peste 150 de participanţi, atât reprezentanţi ai unor universităţi şi instituţii de prestigiu, cercetători recunoscuţi pentru activitatea lor în slujba ştiinţei, cât şi participanţi din domeniul economic şi industrial direct interesaţi şi implicaţi în transferul de tehnologie şi valorificarea rezultatelor cercetării. Cele două zile consacrate evenimentului, au oferit în cadrul diferitelor sesiuni, ample dezbateri şi un bun prilej pentru schimbul de idei şi experienţa între cercetătorii români şi străini pe domenii de interes comun.

Institutul vâlcean este cunoscut pentru cercetările cu aplicaţie practică pe care le-a întreprins de la înfiinţare până în prezent şi pentru transferurile tehnologice către industrie, mare parte din rezultatele obţinute în ultimii 20 de ani fiind împărtăşite comunităţii ştiinţifice prin intermediul acestei manifestări. Şi în acest an, diferitele sesiuni ale conferinţei au oferit cadrul unor discuţii ample cu privire la modul în care inovarea a fost promovată până în prezent – prin prezentarea unor transferuri de succes către mediul socio-economic – şi referitor la căile de aliniere la strategia europeană de cercetare 2014-2020. Gama de subiecte de interes comunitar a fost diversă, pornind de la descrierea progreselor efectuate în investigarea şi separarea izotopilor de interes pentru domeniul energetic, a tehnologiilor de separare şi a echipamentelor criogenice, a investigaţiilor din domeniul ştiinţei materialelor, a noilor tehnici şi metode analitice, monitorizarea mediului, până la aplicaţii ale izotopilor şi metodelor lor de investigare în domeniul securităţii alimentare, sănătăţii şi mediului. Subiectele selectate au oferit o multitudine de informaţii interesante şi multe oportunităţi pentru discuţii.

Prof. univ. dr. Ioan Ştefănescu a mulţumit jurnaliştilor vâlceni, ca de fiecare dată pentru participare, ţinând cont că anul acesta Conferinţa ‘’Progrese în Criogenie şi Separarea Izotopilor” a fost una specială fiind ediţie jubiliară, declarând: ‘’Iată că ne aflăm la o ediţie jubiliară a conferinţei „Progrese în Criogenie şi Separarea Izotopilor”. Ne bucurăm că aţi răspuns invitaţiei noastre şi de data aceasta. Este o densitate de institute atât din ţară cât şi din străinătate: China, Germania, Grecia, Italia, Canada, iar din ţara noastră sunt multe universităţi, diverse institute de cercetare, regii, companii, care ne urmăresc îndeaproape atât activităţile pe partea de cercetare cât şi mai ales contribuţia pe care institutul o aduce unor zone importante din sfera industriei nucleare. Aici ne referim la aplicaţiile pe care le are institutul în zona primei instalaţii de detritiere a apei grele din zona celor două reactoare şi implicaţiile pe care le are în sfera supravegherii mediului şi a securităţii alimentare”.

Ediţia jubiliară a conferinţei anuale – “Progrese în Criogenie şi Separarea Izotopilor”, l-a avut ca invitat de onoare pe Tudor Prisecaru, Secretar de Stat, Ministerul Educaţiei Naţionale. Acesta s-a scuzat deoarece nu a putut ajunge de la începerea conferinţei, dar se bucură foarte mult că a ajuns în a doua parte de prezentare a lucrărilor unde, a avut bucuria să-şi vadă studenţii în această sală la acest eveniment de marcă: “Este unul din institutele noastre de vârf, pe de o parte şi pe altă parte, sunt şi câţiva studenţi de-ai mei aici. Am venit special, doream să vin de dimineaţă, dar nu am putut, alte probleme obligându-mă să nu plec la timp. Este prima conferinţă a acestui institut la care particip, cunosc foarte multe din subiectele care se discută aici, cunosc foarte multe din realizările de aici şi chiar zilele trecute la TIB, la salonul de inventică, ICSI Rm. Vâlcea a avut o prezenţă remarcabilă prin automobilul pe care l-a realizat şi care în momentul de faţă este una din realizările noastre de vârf. În plus, aici tot datorită unei tehnologii transferate tehnologic se obţine apa cu conţinut scăzut în deuteriu care este foarte bună pentru tratamentul cancerului şi pentru care noi avem o mare consideraţie şi încercăm să o promovăm pe piaţă cât mai mult”.

La deschiderea evenimentului au participat: Florinel Constantinescu – primarul oraşului Călimăneşti, Vasile Cocoş – viceprimar Municipiul Râmnicu Vâlcea, Adrian Buşu – consilier judeţean, Valentin Cismaru – Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea, Dan Dragomir – Proimsat, Aurel Vlădoiu – deputat, Lucia Moise – Ministerul Educaţiei Naţionale, Augustin Aculai – Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive, Florin Buzatu – Institutul de Fizică Atomică Bucureşti şi nu în ultimul rând, echipa Institutului de Criogenie şi Separări Izotopice alături de Prof. Univ.dr. Ioan Ştefănescu, director general.

 

Despre ICSI Rm. Vâlcea

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea este o unitate de cercetare ştiinţifică si dezvoltare tehnologica aflată în coordonarea Ministerului Educaţiei Nationale – activitatea pentru cercetare. INC-DTI – ICSI Rm. Vâlcea a fost fondat în anul 1970 sub denumirea de Uzina “G” Rm. Vâlcea, ca o instalaţie pilot industrial experimentală. Cercetările efectuate au fost finalizate prin brevetarea tehnologiei de producere a apei grele şi valorificarea ei la proiectarea şi construcţia Uzinei de apă grea ROMAG din Drobeta Turnu Severin. În anul 1991, Uzina “G” a fost reorganizată ca Institut de Criogenie şi Separări Izotopice, care în anul 1996 a fost acreditat ca unitate componentă a sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional. In ultimii ani, ICSI Rm. Vâlcea a dezvoltat un amplu program intern de promovare a inovării ştiinţifice şi tehnologice prin care se urmăreşte valorificarea rezultatelor în producţie prin transfer tehnologic şi orientarea activităţilor către cerinţele societăţii. Prin apartenenţa României la Uniunea Europeană şi în contextul eforturilor de integrare în Spaţiul European de Cercetare, ICSI Rm. Vâlcea urmăreşte ca obiectiv prioritar creşterea participării comunităţii ştiinţifice la Programele de Cercetare şi Dezvoltare ale Comunităţii Europene.

 

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.