Loading

Mere stricate în pieţe şi legume aspectoase scoase în faţă, rezultatul controalelor DADR.

Inspectorii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Vâlcea verifică, în această perioadă, calitatea fructelor şi legumelor din pieţe, a produselor din industria alimentară, vin şi zootehnie.  „La legume şi fructe se verifică standardele de calitate, mărime, culoare, modul de depozitare şi autorizaţii de comercializare”, spune Florel Bădele, directorul DADR Vâlcea. Mai toate mesele din pieţe sunt ocupate de falşii producători, deoarece certificatul se obţine foarte uşor de la primărie. „Să spunem că 10% din cei care îşi vând marfa în pieţe sunt adevăraţii producători. La Târgul de la Râureni să fie mai mulţi, dar în pieţe pătrund foarte greu pentru că mesele sunt ocupate de falşii producători. Dacă ar fi fonduri eu aş face laboratoare de analize pentru calitatea produselor în toate judeţele să vedem într-un timp cât mai scurt ce cantitate de pesticide au legumele şi fructele, de exemplu, ori dacă sunt ecologice. În prezent, există un asemenea laborator doar în Bucureşti, unde trimitem şi noi probele la analize, iar rezultatele vin în câteva zile”, precizează directorul DADR Vâlcea.
Mere stricate la vânzare, pentru iepuri
După primele verificări, inspectorii au aplicat amenzi de câte 500 lei, comercianţilor care vindeau fructe stricate. „Mai cumpără unii mere stricate  pentru iepuri şi le ţinem aici, aşa se scuză producătorii în faţa inspectorilor de câte ori sunt găsiţi cu nereguli”, a precizat Bădele. Clienţii sunt însă păcăliţi şi prin modul de expunere a mărfii. „În faţă avem gogoşar roşu şi frumos, iar în spate e verde. La fel se întâmplă şi cu cartoful. Sunt mari şi frumoşi în faţă, iar în spate mici”, a mai spus Florel Bădele. În celelalte domenii verificate de inspectorii DADR nu au fost probleme.
Ploile dau peste cap lucrările de primăvară
În judeţul Vâlcea urmează să fie semănate cu porumb 43.000 de hectare, primăvara aceasta. Din cauza ploilor  abundente, din ultimul timp,  pământul este saturat de apă, iar terenurile nu pot fi semănate. „Din cauza ploii nu putem începe lucrările de primăvară. Pământul e ca un burete şi e nevoie de căldură. În comuna Laloşu sunt câteva zeci de hectare inundate. De obicei, după 10 – 15 aprilie începea semănatul. Avem 43.000 de hectare care trebuie semănate cu porumb”, a spus directorul DADR Vâlcea.  Din păcate, prognoza meteo pentru perioada următoare e tot proastă pentru agricultori. Toată luna aprilie şi mai e ploioasă, iar din iunie se anunţă secetă. Potrivit statisticii DADR, în Vâlcea sunt semănate 13.600 hectare cu grâu, 456 hectare cu triticale şi 300 hectare cu orz.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.