La Costești, licitația de închiriere a suprafețelor de teren pentru pășunat animale a stârnit anumiți cetățeni să iasă public și să facă cunoscut tuturor ce abuzuri face administrația locală când vine vorba de licitații. Primarul comunei, Peștereanu Toma este acuzat de crescătorii de animale că le îngrădește dreptul de a lua în chirie parcele de teren avantajând angajații din Primărie, iar lor strigându-le să-și vândă animalele că nu are ce să le facă dacă nu au bani să liciteze.
Așa s-a format un grup de cetățeni care m-a contactat pentru a-i ajuta și a face public abuzurile primarului Peștereanu. Oameni născuți, crescuți în Costești, și care de ani de zile muncesc la animale, asigurându-și traiul din această muncă, astăzi sunt împiedicați chiar de primar să obțină și ei o bucată de pământ să aibă unde să ducă animalele la pășunat să poată beneficia de subvențiile acordate de APIA pentru creșterea lor.
Peștereanu își va încheia curând al doilea mandat, și deși este tânăr și ai crede că mai are multe de spus din această demnitate câștigată, la cele aflate numai într-o singură zi, tare ne este teamă că în curând își va lua adio de la fotoliul de primar al comunei Costești. Este trist să vezi cum un tânăr primar, care la prima vedere îți inspiră încredere și dorința unei administrări cât mai eficiente în folosul cetățenilor, că de fapt administrează în interesul unui grup de lucru restrâns, administrația locală devenind comună la stăpân.
Și alți cetățeni, nu doar grupul care m-a contactat, în urma mai multor discuții, deși nu l-aș fi crezut pe edil așa, l-au descris ca fiind un individ arogant și lipsit de maniere care a devenit în timp un conducător autoritar care persiflează, jignește, amenință, țipă și întoarce spatele cetățenilor atunci când au nevoie de el. Peștereanu a ajuns să catalogheze cetățenii după vorbă, după port, insultându-le chiar inteligența.
După mai bine de 7 ani de zile, dă startul procedurii de licitație cu strigare privind închirierea pajiștilor aflate în proprietatea privată a UAT Costești și astfel ia naștere scandalul dintre anumiți cetățeni și primul om al comunei, fiul satului, PRIMARUL Peștereanu Toma.
Acesta este acuzat că sprijină anumiți angajați din Primărie să obțină pe nedrept subvenții APIA, facilitându-le direct alocarea de suprafețe de teren pentru pășunat animale, capete ce aceștia le-ar deține doar pe hârtie. Mai mult, fostul primar al comunei Alunu, Vasile Boeangiu, care ar fi câștigat nu știu ce licitație să fie veterinarul comunei Costești, potrivit declarațiilor cetățenilor, din pix poate să asigure încărcătura necesară de animale pentru hectarele de teren obținute direct de la primarul descurcăreț.
Primăria comunei Costești scoate la licitație, spre închiriere, suprafețele de pajiști aflate în domeniul privat al comunei. În acest sens au fost deja încheiate mai multe contracte ce fac obiectul pășunatului de animale care aparțin celor ce au închiriat respectivele suprafețe. Predarea – primirea terenului de pășunat se efectuează pe bază de proces-verbal, în termen de 5 zile de la data semnării contractului, pv ce devine anexă la contract. Durata închirierii este de 7 ani începând cu data semnării contractului, cu respectarea perioadei de pășunat, respectiv 1 mai – 31 octombrie a fiecărui an.
Contractul poate fi prelungit prin act adițional, pentru încă trei ani în anumite condiții expuse și care se regăsesc cuprinse în contract. De reținut că semnarea contractului de închiriere este condiționată de plata integrală a chiriei pentru primul an. Dreptul locatorului, adică Primăria Costești, este să predea pajiștea locatarului, indicându-i limitele, precum și inventarul existent pe bază de proces-verbal.
Așadar, potrivit anunț, se puteau înscrie la ședința publică, în vederea închirierii prin atribuire directă, crescătorii de animale persoane fizice ori juridice având animalele înscrise în RNE, membri ai colectivității locale sau care au sediu social pe teritoriul localității Costești. Știm că beneficiarii plăților de pășune pajiște sunt fermierii activi persoane fizice și/sau juridice care desfășoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafețelor de teren agricol și/sau deținători legali de animale potrivit legislației în vigoare. În categoria beneficiarilor de plăți se încadrează și asociațiile sau cooperativele agricole.
Gunie Constantin Cosmin, cetățean al comunei Costești, liderul grupului de cetățeni nemulțumiți de licitația efectuată, de ani de zile solicită administrației locale să scoată la licitație terenurile pentru pășunat animale, dar de fiecare dată a primit același răspuns – nu există documentația pusă la punct. Acum, documentația este făcută, terenurile în sfârșit sunt scoase la licitație, Gunie participă, licitează pentru 3 loturi și câștigă, plătește integral, în termenul stabilit în Caietul de Sarcini, suma de 25.000 lei, ca în final în data de 28 mai să semneze inclusiv contractul.
Deși toate până la urmă pentru Gunie au mers bine, după semnarea contractului apar problemele cu privire la terenurile închiriate și îi sunt încălcate și drepturile contractuale. Totul a început când acesta și-a dat seama că parcelele licitate nu mai corespund, administrația refuzând să-l pună în posesie aruncând vina pe cadastrist. În linii mici prezentăm câteva aspecte, pentru a nu umple spațiul în zadar, totul putând fi înțeles foarte bine din filmul atașat acestui articol de presă din care reies toate cele mai sus amintite și nu numai.
Așadar, Gunie Costică, cum îl știu sătenii, nici la ora actuală nu este pus în posesia parcelelor licitate și câștigate, deși contractul a fost semnat între el și UAT Costești în data de 28 mai 2020, aceasta urmând ca în 5 zile de la semnarea contractului să-l pună în posesia terenurilor. Mai mult, se specifică în contract că plata chiriei se face până la 1 mai, dată la care începe perioada de pășunat și chiriașul are voie să intre pe parcelele luate în administrare. Contractul semnat pe data de 28 mai 2020 îl privează pe Gunie de 30 de zile de pășunat, și pentru că asta nu este suficient, administrația îi mai fură alte 17 zile, astăzi, de pășunat.
În timp ce Gunie a fost ofertat de contracandidați cu sume de bani să se retragă de la licitație, iar fostul primar de la Alunu l-a rugat să ia tot muntele și să împartă banii, alții au fost refuzați la licitație obligați fiind acum să caute teren de pășunat pe la alte administrații vecine. Cetățenii acuză și faptul că nu a existat nic un control pentru a se verifica dacă cei care au participat la licitație au sau nu animale, nu au fost lăsați să participe pentru mai multe parcele, iar parcelele atribuite nu respectă harta. Un cetățean a pierdut că nu a plătit taxa de 65.000 lei, o doamnă că a depus pe altă parcelă și voia alta, dar nu a depus contestația, deci nu a fost ce să se soluționeze, iar altă persoană a pierdut pentru că nu și-a permis mai mult de 10.000 lei să liciteze.
Miercuri 10 mai, când am ajuns în comuna Costești, pentru a sta de vorbă cu cetățenii, am ajuns și la biroul din Primărie al lui Peștereanu, pentru a verifica cu acesta dacă cele care mi-au fost aduse la cunoștință sunt sau nu așa. Edilul a negat absolut toate acuzațiile pe care i le-am adus la cunoștință a-mi fi fost prezentate de cetățeni. Mai mult, m-a luat într-o mică plimbare prin comună prezentându-mi o lucrare la un pod și la o școală, pentru a-mi demonstra că activează în interesul cetățenilor și face tot posibilul să le ofere condiții de trai din cele mai bune, iar ei sunt tot nemulțumiți.
„Licitația pentru izlazuri a fost făcută corectă, pe etape conform calendar stabilit, toate documentele au fost puse pe suport electronic și înmânate participanților. Am avut o ședință cu toți în care le-am explicat ce trebuie să depună, cu ce trebuie să vină. E problema lor ce au depus. Absolut totul s-a făcut prin aprobarea CL, toată documentația a fost depusă cu o lună înainte pe site-ul primăriei (nu am găsit decât anunțul, nu caiet de sarcini, nu regulament de aprobare, nu HCL, etc), toată lumea știa de acest lucru și nimeni nu a venit să conteste. Ce s-a depus online a primit răspuns. Eu ca primar nu am intervenit, am stat deoparte, comisia care a lucrat, s-au făcut rapoarte. Nu am spus nimănui să vină sau să nu vină la licitație care a fost deschisă, așa cum a venit Miu și Greere și au depus pe toate parcelele, oricine putea să vină să depună, nu aveam cum să obstrucționăm pe cineva, fiecare s-a orientat și a depus unde a vrut, nimeni nu a licitat aiurea. Referitor la Gunie, o să-l punem în posesie, am făcut schițele, și pe ceilalți îi vom pune. Licitația de atribuire a fost foarte corectă întrunind toate condițiile de participare. Unul din motive a fost topometristul care nu ne-a făcut reprezentarea. Vineri (12 iunie) o să-l punem în posesie, am fost, am studiat problema împreună”, concluzionează edilul după câteva ore de discuții.
Gunie nu a fost pus în posesie si promite că va da in judecată Primăria si primarul, iar ceilalți amenință că vor protesta și își vor aduce animalele în fața Primăriei. Și primarul îi amenință pe cetățeni că îi va acționa în instanță.