94 total views

Articolul “Comisia Europeană vrea AUTOSTRADĂ MARITIMĂ până în portul Constanța”, apărut marţi 22 noiembrie a.c., în publicaţia “Evenimentul Zilei” arată că reprezentantul Comisiei Europene, Brian Simpson, coordonatorul conceptului “Motorways of the Sea”, a discutat la Constanța cu reprezentanții Administrației Portului și cu primarul Decebal Făgădău, purtându-se discuții, de principiu, pentru finanțarea a cel puțin două proiecte, aduce şi în plan local opinia unor ingineri specialişti în domeniu.

nava-ferry-boat-mangalia

Inginierul vâlcean, Geani Man specializat în infrastructură, susţine că “autorităţile române nu au făcut şi nu fac suficient să implementeze asemenea proiecte, reacţiile întârziate aducând prejudicii economice şi de imagine, întrebându-se în acelaşi timp, unde s-au ascuns tehnocraţii…?

navaregistruroman-1346268607

“Autostrada Maritimă un concept de anvergura şi o sursă de capacitare a banilor europeni UE doreşte dezvoltarea capacităţilor de transport maritim astfel încât să existe o conexiune facilă cu reţeaua de drumuri naţionale şi cu cea feroviară «Motorways of the Sea» este un concept coordonat de Brian Simpson ( reprezentantul Comisiei Europene). Acesta a avansat discuţii cu autorităţile din Portul Constanţa, dar şi cu Primăria, în vederea dezvoltării unor proiecte care să aibă la bază modernizarea unor feriboturi cu destinaţia de a efectua transport maritim prin culoarul Transcaspian, noul traseu al «Drumului mătăsii» dar şi legături cu porturile georgiene. De asemenea, s-au discutat oportunităţi de finanţare pentru modernizarea Portului Constanţa astfel încât să fie construit un terminal pentru operaţiuni de încărcare-descărcare a gazului lichefiat şi alte elemente logistice care permit astfel de operaţiuni. Georgia, Kazahstan, Iran, Azerbaijan, sunt ţări care sunt interesate de aceste coridoare (noul Drum al mătăsii-culoar Transcaspian) şi prin vectori maritimi, legând astfel pe trasee tur/retur un transport de tip ferry- boat destinat dizlocării unui volum impresionant de mărfuri. Potrivit autorităţilor portuare din Constanţa este prima oară în lume când se ia în discuţie dotarea unor vase maritime de tip ferry – boat cu motoare care folosesc gaz lichefiat (vase care să unească prin curse regulate două porturi maritime la Marea Neagră) şi perspective de dotare a locomotivelor de cale ferată diesel cu astfel de motoare . Căştigul economic al României este foarte mare şi înclin să cred că acest proiect este unul din proiectele avangardiste care creează ţării noastre un avantaj economic şi strategic fără precedent. Având în vedere că UE este interesată să implementeze proiecte de asemenea anvergură prin capacitarea Portului Constanţa pentru asemenea operaţiuni , fondurile nerambursabile puse la dispoziţie sunt mari, iar România primeşte o altfel de conotaţie când discutăm de transport maritim. În aceste condiţii Constanţa cât şi ţările cu deschidere la Marea Neagră vor fi legate de Europa prin punctele vamale Constanţa-Nădlag, tranzitarea rutieră făcându-se pe autostrăzile noastre ( mai puţin tronsonul lipsă Piteşti-Sibiu ) dar şi prin trasee de căi feroviare. Trasele de tip “Autostradă Maritimă” au fost introduse de UE ca şi concept încă de la începutul anilor 2001-2002 şi au avut la bază o alternativă la transportul terestru, prin conexiuni complexe cu acesta. Brian Simpson care coordonează “Motorways of the Sea” a menţionat că traseele maritime interconectate acoperă toată Europa, existând însă sincope în Marea Neagră şi în mod implicit în ţara noastră”, explică Geani Man.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.