Loading

Elevii cu note mari la Evaluarea Naţională “se bat” să prindă un loc la cele mai bune colegii din Râmnicu Vâlcea. Primul liceu în topul preferinţelor elevilor din Vâlcea este Colegiul Naţional “Alexandru Lahovari’, pe locul doi se clasează Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” iar, pe locul trei, Colegiu Naţional „Matei Basarab”.

I.  Colegiul Naţional “Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea   

Colegiul Naţional “Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea a fost înfiinţat în anul 1891. Iniţial, şcoala a funcţionat cu patru clase de gimnaziu într-un local din curtea Episcopiei Râmnicului. Abia la începutul secolului XX, elevii şi cadrele didactice s-au mutat într-o clădire nouă, care a devenit foarte repede emblema oraşului. În anul 1913, Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice aprobă înfiinţarea cursului superior cu două secţii, reală şi pedagogică. Unitatea de învăţământ trecea prin momente grele în timpul Primului Război Mondial, când fondurile erau canalizate în alte scopuri, ceea ce a dus la desfiinţarea claselor de liceu. De asemenea, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, o parte a liceului a funcţionat ca spital. Din 1956, la liceu sunt primite şi fete şi se înfiinţează primele clase mixte. Începând cu 1965, şcoala s-a numit Liceul „Nicolae Bălcescu”. Abia după Revoluţia din 1989, numele şcolii a fost schimbat din nou, revenindu-se la denumirea de „Alexandru Lahovari”.

II. Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân” din Râmnicu Vâlcea    

Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân” a fost iniţial o şcoală de fete. Pentru că taxele percepute de instituţiile particulare care pregăteau fete erau foarte mari, conducerea Ministerului Instrucţiunii Publice a dispus, imediat după Primul Război Mondial, înfiinţarea unei şcoli secundare pentru eleve. În anul 1920 s-au pus bazele primei Şcoli de Fete din Râmnic. Întrucât spaţiul pus la dispozitie a devenit neîncăpător pentru cele aproape 200 de eleve, conducerea şcolii a cumpărat o clădire pe strada General Praporgescu. Sediul a fost achiziţionat cu concursul elevelor care au participat la serbări pentru strângerea de fonduri. Totodată, taxele şcolare s-au mărit astfel că, în septembrie 1923, o elevă din cursul superior plătea 3000 lei pentru a studia la liceu. La jumătatea secolului trecut, localul Scolii Medii de Fete a devenit neîncăpător pentru cele 857 de eleve. Şcoala se mută într-o clădire a Seminarului Teologic, local în care funcţionează şi astăzi. În 1956, după zeci de ani de activitate, institutul de fete a devenit Şcoala Medie Mixtă.

III. Colegiul Naţional de Informatică “Matei Basarab” din  Râmnicu Vâlcea   

Colegiul Naţional de Informatică “Matei Basarab” a fost înfiinţat în 1914 de profesorul Ion Nisipeanu. Şcoala a fost deschisă pentru copiii care locuiau în satele din apropierea Râmnicului. Înainte de Primul Război Mondial, în mediul rural nu existau dascăli pregătiţi, care să poată preda unui număr foarte mare de elevi. Colegiul a avut câteva perioade de întrerupere a activităţii, începând cu anul 1938. Pentru că foarte mulţi dintre profesorii şcolii au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, procesul de învăţământ s-a reluat abia în 1949 când şcoala şi-a schimbat titulatura în Liceul Pedagogic. La 1 iunie 1956, imediat după ce ultima serie de băieţi a absolvit cursurile, şcoala s-a închis din nou pentru 13 ani. După Revoluţia din 1989, unitatea de învăţământ şi-a schimbat din nou denumirea, devenind Liceul Teoretic “Matei Basarab”.  Din 2007, liceul a fost transformat în colegiu. Cu peste 1 200 de elevi, Colegiul National de Informatica “Matei Basarab”  a devenit una dintre cele mai mari unităţi de învăţământ din Râmnicu Vâlcea.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.