305 total views

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate menţine finanţarea pentru asistenţa medicală, în urma negocierilor cu reprezentanţii Colegiului Medicilor din România. Negocierile între CNAS și Colegiul Medicilor au avut un succes în beneficiul pacienților.

Săptămâna trecută au avut loc negocierile între Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Colegiul Medicilor din România (CMR) pentru modificarea și completarea Contractului-cadru și a Normelor metodologice de aplicare a acestuia, în vederea continuării procesului de implementare a Planului național de prevenire și combatere a cancerului în România, aprobat prin Legea nr. 293/2022, cu modificările și completările ulterioare, la nivelul unităților sanitare cu paturi, asistenței medicale primare și în ambulatoriul clinic de specialitate.

CNAS și CMR au convenit menținerea valorilor aferente punctelor per capita și pe serviciu din asistența medicală primară, dar și menținerea valorilor aferente punctului pe serviciu în asistența medicală ambulatorie de specialitate.

Asistența medicală primară – pentru punctul per capita: 12 lei, iar pentru punctul pe serviciu medical: 8 lei. Asistența medicală ambulatorie de specialitate – pentru punctul pe serviciu medical: 4,5 lei. Totodată se menține plafonul de 6.000 lei/lunar pentru asistența medicală stomatologică.

Reamintim că urmare a negocierilor purtate în luna ianuarie a.c. cu partenerii din domeniul medical stabiliți de legislația în vigoare, s-a convenit ca aceste valori să fie menținute până la data de 30 iunie 2024, urmând ca la nivelul CNAS să fie continuate demersurile interinstituționale pentru asigurarea continuității finanțării la același nivel, până la finalul anului în curs.

CNAS va continua să lucreze împreună cu Ministerul Finanțelor în vederea identificării de soluții pentru o finanțare cât mai apropiată de nevoile reale ale sistemului medical din România, precum și cu comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății și grupurile de lucru CNAS – CMR.

Accesul pacienților la servicii medicale, asigurarea dialogului permanent, a echilibrului și stabilității în sistemul de asigurări sociale de sănătate, reprezintă priorități ale mandatului meu. Acestea sunt condiții esențiale pentru toți cei care au nevoie de servicii medicale (în asistența medicală prespitalicească – ambulatoriul de specialitate, asistența medicală primară, asistența medicală stomatologică, în spitale sau în cadrul celor 17 programe naționale de sănătate curative derulate de către CNAS). Susținerea și implicarea partenerilor de dialog este vitală, astfel încât CNAS să își poată îndeplini misiunea de a oferi pacienților acces la servicii medicale, iar furnizorilor stabilitate și predictibilitate – condiții de bază pentru a putea asigura un act medical de calitate.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.