292 total views

BURSA 11.12.2013
Doi investitori au reclamat lipsa acţiunilor la Fondul de Compensare.
Fondul de Compensare a Investitorilor a fost contactat telefonic de doi investitori care au reclamat lipsa instrumentelor financiare pe care le deţineau în conturile Harinvest şi au fost îndrumaţi către organele competente în vederea clarificării acestei situaţii, ne-a transmis Fănel Chirtu, Directorul Executiv al instituţiei.

http://www.timpuldevalcea.net/?p=5174

Potrivit domniei sale, până în prezent, Fondul de compensare a investitorilor nu a fost înştiinţat oficial despre lipsa instrumentelor financiare din conturile investitorilor, clienţi ai Harinvest SA.
Fănel Chirtu ne-a mai precizat: “Conform art 47 din legea 297/2004 privind piaţa de capital, Fondul compensează investitorii, ca urmare a uneia din următoarele situaţii:
< a) ASF a constatat că, pentru moment, din punctul ei de vedere, un membru al Fondului, din motive ce sunt legate direct de situaţia financiară a acestuia, nu este în măsura să-şi îndeplinească obligaţiile rezultate din creanţele investitorilor şi nici nu există perspectivă de a-şi onora aceste obligaţii în cel mai scurt timp.
b) autoritatea judiciară competentă, pentru motive legate direct sau indirect de situaţia financiară a unui membru al Fondului, a emis o hotărâre definitivă, având ca efect suspendarea posibilităţii investitorilor de a-şi exercita drepturile cu privire la valorificarea creanţelor asupra respectivei societăţi. >
Prin urmare, în acest moment, Fondul nu poate demara procedura de compensare până nu va fi îndeplinită una din situaţiile de mai sus.

Fondul dispune de aproximativ 3,70 milioane euro, resurse pentru compensarea investitorilor”.

* Depozitarul Central folosise 500.000 de euro din Fondul de Garantare pentru că “Harinvest” nu a avut bani la decontare
* Investitorii reclamă că brokerul a făcut vânzări neautorizate din conturile lor
* Păgubiţii spun că şefii “Harinvest” nu sunt de găsit
* ASF a sesizat organele competente

Cazul “Harinvest”, brokerul vâlcean suspendat pentru trei luni, pentru că nu a avut banii la decontarea unor tranzacţii, se dovedeşte mult mai grav decât se arăta iniţial.

Unii dintre clienţii SSIF-ului din Râmnicu Vâlcea reclamă că au rămas fără bani şi fără acţiuni în conturi, potrivit unor surse din piaţă. Prejudiciul total ar fi de 2 milioane de euro.

Mai mult, investitorii respectivi ar fi fost audiaţi, ieri, la organele de cercetare penală, unii dintre ei neavând idee de existenţa Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Reprezentanţii ASF ne-au transmis aseară că au sesizat organele competente după controlul din noiembrie de la “Harinvest”, deşi, în 2012, brokerul mai fusese sancţionat pentru că folosise banii unor clienţi pentru acoperirea altora.
Oficialii ASF ne-au precizat: “Cel mai recent control al Autorităţii de Supraveghere Financiară la societatea Harinvest a fost demarat la jumătatea lunii noiembrie (15 noiembrie – 27 noiembrie). Imediat după încheierea controlului, ASF a suspendat autorizaţia de funcţionare a Harinvest pentru o perioadă de 90 de zile. De asemenea, ASF a identificat suficiente motive pentru sesizarea organelor competente, în cazul Harinvest, ceea ce a şi făcut. Rezultatul întregului act de control va fi dezbătut cu celeritate, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară va decide toate măsurile care se impun în urma aspectelor identificate.

Anterior, fostul CNVM a controlat societatea Harinvest la sfârşitul anului 2011 şi a aplicat o serie de sancţiuni (în ianuarie 2012) pentru societatea Harinvest. Atunci, personalul Harinvest a fost sancţionat inclusiv pentru utilizarea unor fonduri băneşti ale clienţilor creditori în vederea acoperirii soldurilor debitoare ale altor clienţi, ceea ce constituie contravenţie (nu este infracţiune)”.
Clienţii sunt furioşi pe instituţiile pieţei de capital, acuzându-le că ştiau problemele pe care le avea “Harinvest” şi că ar fi muşmalizat cu bună ştiinţă situaţia, în condiţiile în care Depozitarul Central folosise 500.000 de euro, jumătate din Fondul său de Garantare, pentru acoperirea pagubei provocate de broker.
La solicitarea ziarului “BURSA”, reprezentanţii ASF ne-au transmis că aceste acuzaţii reprezintă o speculaţie: “Nu există situaţii de încălcare a legislaţiei şi a regulilor pieţei de capital de care autoritatea să aiba cunoştinţă şi să le tolereze. Controlul din luna noiembrie (n.r. efectuat la Harinvest) a identificat aspecte noi faţă de cele care au stat la baza sancţiunilor din ianuarie 2012, iar sancţiunile au fost şi vor fi în consecinţă”.
Potrivit informaţiilor transmise de Depozitarul Central, la începutul lunii trecute, Fondul de Garantare a fost reconstituit, banii fiind recuperaţi.

Se pare, însă, că brokerul şi-a acoperit datoria faţă de Depozitar prin vânzări din portofoliile clienţilor.

În plus, investitorii păgubiţi mai spun că cei din conducerea “Harinvest” nu mai sunt de găsit.
În luna noiembrie, când ziarul “BURSA” a publicat situaţia “Harinvest”, deţinând prioritatea asupra cazului în mass-media, reprezentanţii Depozitarului Central considerau că “întâmplarea” nu era îngrijorătoare, deşi era pentru prima dată când, din Fondul de Garantare, se utiliza o sumă atât de mare.
Cristian Agalopol, preşedintele Depozitarului Central ne-a declarat, atunci: “Decontările parţiale sau ratate fiind evenimente uzuale pe pieţele dezvoltate şi emergente, nu trebuie să le privim ca pe operaţiuni în afara pieţei de capital sau ca pe situaţii excepţionale. Depozitarii centrali şi europeni au prevăzute, în procedurile lor pentru pieţele în care-şi desfăşoară activitatea, mecanisme de gestionare a riscurilor, pentru a se asigura că procesul de decontare se desfăşoară cu risc controlat. (…) Astfel de situaţii fiind frecvente pe majoritatea pieţelor, inclusiv pe cele cu care ne place să ne comparăm, ar trebui privite ca atare şi să nu le acordăm o atenţie mai mare decât este cazul”.
Ieri, Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, ne-a spus că are cunoştinţă despre faptul că unii investitori nu îşi pot recupera banii de la “Harinvest”, însă nu ne-a oferit, momentan, un comentariu asupra subiectului.
Nici reprezentanţii Fondului de Compensare a Investitorilor nu ne-au oferit, aseară, o poziţie oficială, până la închiderea ediţiei.
Piaţa noastră de capital a avut parte de scandaluri răsunătoare în ultima perioadă.

După ce, anul trecut, brokerul Cristian Sima a dispărut din ţară, fiind acuzat că a pierdut banii clienţilor după ce ar fi tranzacţionat fără mandat, piaţa a fost zdruncinată, recent, de vestea furtului de acţiuni din portofoliile şefului IFC Ana Maria Mihăescu şi ale altor investitori, în baza unor documente false.
Dacă în cazul Sima, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, predecesoarea ASF, a considerat că nu are competenţe, având în vedere că brokerul lucrase printr-un off-shore, totuşi, la “Harinvest”, Autoritatea a acordat o amendă de 6.770 lei, reprezentând 0,1% din cifra de afaceri pe 2012. Totodată, brokerul a fost suspendat din piaţă pentru trei luni, iar specialiştii pieţei sunt de părere că nu mai are şanse de revenire.
SSIF “Harinvest” a iniţiat vânzări forţate (“sell-out”) din portofoliu, după ce nu a avut bani pentru decontarea unor produse structurate emise de Erste Group.

În luna august  2013, site-ul wall-street, publica lista caselor de brokeraj profitabile unde se  aflau nume precum Interfinbrok Corporation, Voltinvest sau Harinvest.

http://www.wall-street.ro/articol/Piete-de-capital/152175/cel-mai-profitabil-broker-de-pe-bursa-a-facut-1-mil-in-2012-cum-arata-clasamentul-general.html

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.