1,150 total views

Încep înscrierile în clasa pregătitoare. Ministerul Educaţiei a aprobat săptămâna trecută metodologia şi calendarul înscrierilor în  învăţământul primar, anunţă reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Vâlcea. Astfel, înscrierile pentru noul an şcolar vor începe din 2 aprilie, în clasa pregătitoare putând fi înscrişi copiii care vor împlini 6 ani până pe 31 august 2013. Pot fi înscrişi însă şi în clasa I şi copiii care nu au făcut clasa pregătitoare, dar care împlinesc 7 ani până la aceeaşi dată.
Anul acesta, cel puţin teoretic, părinţii copiilor pot opta între clasa pregătitoare  organizată în grădiniţă sau în şcoală. Opţiunea este însă valabilă doar în situaţiile în care grădiniţele dispun de spaţii pentru aceste clase, iar şcolile vor trebui să facă înscrieri doar pentru spaţiile deja existente. Pe de altă parte, cei care doresc să îşi înscrie copilul la o altă şcoală decât cea de circumscripţie vor fi primiţi numai dacă sunt locuri disponibile. Acolo unde sunt prea mulţi copii şi prea puţine locuri se aplică anumite criterii generale de departajare. În plus, fiecare şcoală poate stabili criteriile proprii, precum apropierea unităţii de serviciul părinţilor sau de domiciliul bunicilor. În cazul şcolilor cu predare în limba maternă ministerul a decis să le dea libertatea să solicite cunoaşterea limbii pentru cei care vor să se înscrie. În clasa pregătitoare se vor putea înscrie copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august 2013, dar la solicitarea părinţilor, vor fi înscrişi şi cei care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2013, după o evaluare. În mod excepţional, anul acesta copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august şi care nu au parcurs, anterior, clasa pregătitoare, pot fi înscrişi, la cerere, în clasa I. Dacă elevii sunt prea mici sau, dimpotrivă, prea dezvoltaţi pentru înscrierea în clasa pregătitoare sau clasa I, se vor face evaluări psihosomatice. Acestea permit chiar şi înscrierea în clasele mai mari, dacă elevul trece de evaluare.
Startul înscrierilor în clasa pregătitoare şi clasa întâi va fi dat pe 2 aprilie, urmând ca pe 8 mai să aibă loc o a doua etapă. Din 30 martie, părinţii vor putea vizita unităţile de învăţământ unde se desfăşoară clasa pregătitoare.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.