225 total views

…pentru că 65% din bugetul local reprezintă impozite și taxe achitate de persoane juridice și fizice autorizate, venituri care au fost cheltuite în 2019 fără o justificare reală, fără a se ține cont de tine cetățean al acestui oraș și cu siguranță în 2020 va continua să cheltuie în același stil haotic 2019.

credit foto/usrramnicuvalcea

Nu știm câți cetățeni vor da curs invitației administrației locale de a participa la întâlnirea dedicată dezbaterii publice a proiectului de buget local și ne-am gândit că nu strică să facem o scurtă informare pentru cititorii noștri cu privire la veniturile care se estimează a fi încasate de către Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, necesare funcționării instituției și dezvoltării orașului.

Cu o întarziere destul de mare, pe site-ul Primăriei municipiului, a fost publicat proiectul de buget local al Râmnicului care are valoarea de 218.434.000 lei, în aceasta nefiind incluse sumele din TVA pentru finanţarea învăţământului, ce nu fuseseră comunicate la momenteul întocmirii proiectului. Întâlnirea dedicată dezbaterii publice a proiectului de buget local pentru anul în curs este programată joi, 6 februarie, de la ora 17.00, la Filarmonica ”Ion Dumitrescu”, iar afişe informative au fost amplasate în principalele zone din municipiu. Bugetul local al Râmnicului urmează să fie aprobat în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local ce se va desfăşura în cursul acestei luni.

Așadar, potrivit proiect buget local, pentru anul 2020 se estimează că municipiul Râmnicu Vâlcea va încasa venituri în valoare de 218.434.000 lei. Mai jos, prezentăm pe scurt din ce sunt compuse aceste venituri.

60 milioane de lei din „venituri din impozite și taxe locale” – capitol la care persoanele fizice aduc anual încasări la bugetul local prin plata impozitului pe clădiri în cuantum de 10 milioane de lei, persoanele juridice 20 milioane de lei, în timp ce impozitul pe teren este în cuantum de 2,5 milioane de lei de la persoanele fizice și 3 milioane de lei de la persoanele juridice. Impozitul auto aduce alte sume consistente la bugetul local, persoanele fizice contribuind cu 6,5 milioane de lei anual, în timp ce persoanele juridice cu 3,7 milioane de lei. Alte sume consistente care intră în bugetul local sunt obținute din: „taxe eliberare autorizații” – 2,3 milioane de lei, din „concesiuni și închirieri” – 4,4 milioane de lei și din „alte venituri” – 5 milioane de lei.

17 milioane lei din „alte impozite și taxe”la acest capitol cea mai mare contribuție la bugetul local o are secțiunea de „taxe juduciare de timbru” în cuantum de 1,8 milioane de lei, din „venituri din prestări servicii” se adaugă 7 milioane de lei, iar amenzile în cuantum de 5 milioane de lei umflă și ele contul primăriei.

De precizat, și foarte important, că „sumele defalcate din impozitul pe venit urcă de la 85 milioane de lei încasări în anul 2019, la 117 milioane lei încasări estimate în 2020, în timp ce „sume defalcate din impozitul pe venit CJ” și „sume defalcate din TVA pentru echilibrare au o estimare de 0 lei, chiar dacă în anul 2019 impozitul pe venit CJ a fost de 570.000 de mii lei și TVA pt echilibrare în cuantum de 32 milioane de lei. Pentru a nu se interpreta greșit acest 0, conform legii bugetare nu ai voie să estimezi în proiectul de buget nici o sumă, deoarece peste cota normală din impozitele și taxele achitate de firme și cetățeni care se întroc la Primărie, după rectificarea din iunie, ți se mai alocă de la Guvern sume în plus.

17 milioane de lei se estimează din „sume din TVA cu destinație”, iar contribuția consistentă la acest capitol survine din „cheltuieli materiale învățământ care în 2019 a fost în cuantum de 10 milioane de lei, iar din „învățământ particular și confesional” 1,5 milioane de lei.

8 milioane de lei au intrat în bugetul local, în 2019, la secțiunea „alte transferuri” de la Consiliul Județean în cuantum de 1,2 milioane de lei și 7,5 milioane din „subvenții buget stat – PNDL” , iar pentru anul 2020 se estimează doar 3,7 milioane de lei – 1 milion CJ și 2,7 milioane de la bugetul de stat.

„Restituiri fonduri externe nerambursabile” au adus un venit în bugetul local în 2019 în cuantum de 7 milioane de lei, iar în 2020 este estimat un cuantum de 1, 8 milioane de lei. 1,6 milioane de lei – excedent 2019.

Vom reveni cu o prezentare a cheluielilor de funcționare și dezvoltare

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.