154 total views

Astăzi, începând cu ora 14:00, la sala nr.2 a Instituției Prefectului – Județul Vâlcea, a fost convocată o ședință pe tema situației depozitului de deșeuri din comuna Măldărești și găsirea unor soluții legale de gestionare pe viitor a deșeurilor colectate la nivelul județului Vâlcea. La ședință vor participa reprezentanți ai Unităților Administrativ Teritoriale, Gărda de Mediu Vâlcea, Agenția de Protecție a Mediului Vâlcea, firme de salubritate ce desfășoară activitate în județ, Direcția de Sănătate Publică Vâlcea, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ADI Salubrizare – Vâlcea.

Nici în al doisprezecelea ceas nu au dat importanță!

În data de 23 mai a.c., a fost organizată de Florian Marin, prefectul județului Vâlcea,  prima ședință cu privire la următoarea perioadă foarte aproape de închidere a depozitului de la Măldărești, în acest sens județul urmând să nu mai aibă unde să depoziteze deșeurile menajere. Din această ședință a rezultat un singur lucru și anume, că peste două săptămâni Instituția Prefectului va organiza o nouă ședință pentru a continua “investigațiile” privind drumul deșeurilor județene. Tuturor celor care au participat, la ședință, li s-a dat drept temă de casă găsirea și prezentarea unor soluții. Deci, fix cu două luni în urmă a fost prima ședință, iar următoarea, conform celor promise de prefect, trebuia să aibă loc undeva în prima săptămână din luna iunie (săptămâna 5-9 iunie), dar această ședință nu a mai avut loc. Atât de mult s-a luat în serios problema depozitării deșeurilor menajere colectate din județ de către operatorii de salubritate, știind că 16 iulie este ziua gând groapa de la Măldărești va avea lacăt pus, încât nici măcar în al doisprezecelea ceas nu a fost convocată o ședință pentru rezolvarea cât mai urgentă a situației ce astăzi există. Mai mult, prefectul Marin trebuia să convoace ședința de astăzi 24 iulie, în perioada 5 iunie – 10 iulie maxim. Afară sunt peste 30 de grade în această perioadă, iar în județ gunoiul este colectat dar nu se știe unde este depozitat. Poate vom afla în cadrul ședinței.

Cine suportă costul de închidere a depozitului?

De 12 ani se știa că acest depozit se va închide acum, dar nimeni nu a luat măsuri. De ce? Au fost solicitări de aproape 10 ani să se facă o groapă privată , de  ce s-a refuzat? Cine a refuzat? Cine suportă costurile de închidere a depozitului Măldărești? Sunt întrebări la care așteptăm un răspuns…

Primăria refuză să primească deșeurile menajere din județ. De ce?

Până la construirea unui nou depozit pentru județul Vâlcea, singura posibilitate ar reprezenta-o depozitul de la Fețeni, administrat de primăria Râmnicu Vâlcea prin Serviciul Public de Administrare și Întreținere Străzi. Dar, deși s-a solicitat în repetate rânduri accesul la Depozitul Fețeni, în baza prevederilor Acordului Document de poziție privind implementarea și asigurarea sustenabilițății proiectului ”Sistem de Management Integrat al Deșeurilor solide în județul Vâlcea”, aprobat prin HCL 130/30.05/2015, au fost refuzate. Poate vom afla tot mâine!

Bilă neagră pentru prefectul Marin

În urma ședinței, firmele de salubrizare au făcut o convocare cu factorii responsabili pentru a găsi soluția legală de depozitare a deșeurilor menajere din județ. A fost convocat patronul de la Sacomet care a dat curs invitației prin participare și reprezentanții primăriei Vâlcea care inițial au fost de acord să participe, dar cu o oră înainte au anunțat telefonic că nu mai pot da curs invitației. Concluzia întâlnirii a fost prezentată prefectului Marin, dar a rămas către operatori și șeful deponiei, fără răspuns și fără o nouă convocare din partea prefectului.

Costi Rădulescu – depășit de atribuții

Președintele județului nu se implică absolut de loc lăsând problema depozitării deșeurilor în grija prefectului. Total greșit! Acesta are câteva pârghii dar nu știe care sunt pentru că este un președinte slab. Este adevărat că nu este el de vină pentru situația creată, a moștenit această situație, dar a trecut un an de la mandatul pe care îl are și nu a făcut nimic în acest sens. Dă dovadă în continuare de neprofesionalism, neimplicare, frica de decizie, consilieri personali slabi și nu se sfătuiește cu specialiști în domeniile unde sunt probleme. Rădulescu nu cunoaște prioritățile județului sau nu-l interesează!

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.