Loading

Subiectul care în aceste zile ar trebui să țină prima pagină a publicațiilor, este bugetul local al municipiului Râmnicu Vâlcea, proiect ce a fost pus în dezbatere de executivul local, în data de 9 ianuarie.

Așadar, data de transmitere a propunerilor și observațiilor pentru proiectul de buget local 2023 a fost prelungit până la 24 ianuarie. De menționat că procesul decizional clar urmărește să reprezinte o sursă de inspirație, punându-se accent pe conștientizarea construirii unui parteneriat între Primărie și cetățeni, pe acest subiect de interes public – bugetul! Foarte important este și faptul că deschiderea administrației către nevoile reale ale societății civile poate conferi informații de interes public accesibile tuturor cetățenilor interesați. Să nu uităm, bugetul local are impact asupra vieții de zi cu zi, iar acum cetățenii au posibilitatea de a introduce acțiuni directe, cum ar fi – dreptul de a adresa petiții municipalității cu privire la bugetul local care reprezintă actul public în care se înscriu veniturile și cheltuielile colectivității locale, pe o perioadă de un an!

Cu toate astea, de fiecare dată, se poate observa că majoritatea formelor de participare puse la dispoziție de Primăria Râmnicu Vâlcea sunt rar folosite de cetățeni și astfel, și de această dată, aceasta rămâne o instituție cu „uși închise”, în ceea ce privește accesul public la documentele legislative și procesul său decizional. Este adevărat, nu toți cetățenii și grupurile societății civile sunt la fel de activi politic, la fel de vocali ori la fel de influenți, dar atât timp cât conducerea Primăriei anunță că până la această dată s-au primit doar 10 sugestii și observații față de propunerea făcută, cu privire la bugetul local, este evident că Râmnicu Vâlcea are parte de cetățeni dezinteresați de cheltuirea banului public.

Proiectul de buget pentru anul 2023 are o valoare estimată de 430.411.180 lei și urmează să fie aprobat de către Consiliul Local, în cadrul ședinței ordinare din luna februarie.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.