830 total views

…certificatul care atestă faptul că o persoană a fost vaccinată împotriva Covid, s-a testat și are un rezultat negativ sau a avut Covid și s-a vindecat. Documentul deși ar putea fi emis de centrele de testare sau de autoritățile sanitare, din câte cunoaștem se descarcă de majoritatea prin intermediul unui portal de e-sănătate.

Așa cum se știe, de la 1 iulie 2021 a intrat în vigoare Regulamentul referitor la certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID. Toți cetățenii care s-au vaccinat și au schema completă cu siguranță dețin acum certificatul digital sau certificatul verde cum este cunoscut de toată lumea. Cu toate astea, în acest moment, descărcarea acestui certificat este o problemă națională, deoarece cu preponderență cetățenii din mediul rural (și din mediul urban) nu dețin un telefon performant, un laptop, un calculator și nu mai vorbim de conexiune la internet. Deci, foarte mulți nu au nici de unde să-l descarce și nici nu știu, iar cei care poate au…nu știu. Am văzut, certificatul verde dă bătăi de cap și tinerilor, nu doar pensionarilor. Ce să mai spunem de cei care nu au deschis niciodată un calculator?

De exemplu, Camelia Romcescu, primar al comunei Slătioara, a avut în vedere acest disconfort și a găsit soluția pentru persoanele vaccinate, dar neconectate la era IT. Astfel, aduce la cunoștința cetățenilor că angajații din Primărie le stau la dispoziție și îi vor ajuta la descărcarea certificatului verde pe toți, ei trebuie doar să le spună că nu au această posibilitate și totul se rezolvă. Mai mult, anunță public și măsurile impuse de lege pentru următoarea perioadă și anume, accesul persoanelor în Primăria Slătioara, care, cu excepția angajaților, este permisă doar celor care fac dovada vaccinării și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Acces pot avea și persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ al unui test rapid nu mai vechi de 48 de ore. La fel, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară infectării cu virusul covid.


Pentru persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală, angajații din Primărie asigură ajutorul în descărcarea certificatului digital, din platforma națională – certificatul verde.


Totul, având în vedere și Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (HCJSU), emisă în 23 octombrie 2021, căci indiferent de rata de incidență cumulată la 14 zile, la nivelul UAT Slătioara, operatorii economici, persoanele juridice/fizice și autoritățile locale vor pune în aplicare măsurile stabilite prin HG 1090/2021, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României. Astfel, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, la locul de muncă și în spațiile publice cu potențial de aglomerare, respectiv – piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, spații pentru transport în comun, spații comerciale, săli de așteptare, autogări, etc.

De la aceste obligativități excepție fac persoanele care desfășoară activități sportive în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc, cei care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare a organismului, dar pe baza unui document eliberat de medicul curant/medicul de medicina muncii și cu obligația de a prezenta acest document medical organului de control, cine desfășoară activități intense și/sau în condiții de muncă solicitante, copiii cu nevoi speciale în urma evaluării riscului de către medicul curant și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Primăria Slătioara, în aces caz, ar putea fi un exemplu pentru toate primăriile de comune care ar trebui să procedeze la fel!

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.