195 total views

Conform ZF din 6 ianuarie, o serie de evenimente au fost eşecuri economice ale anului 2013: de la privatizarea CFR Marfă sau listarea AdePlast pe bursă, până la insolvenţa Oltchim, sau mai concret, de la privatizări ce nu s-au mai finalizat, până la insolvenţe sau fraude şi furturi de acţiuni.

Cele mai mari eşecuri ale economiei din anul 2013 sunt  – Privatizarea CFR Marfă – Listarea AdePlast pe bursă – Vânzarea eşuată a concentratului de cupru al Cupru Min – Insolvenţa Oltchim – Rezilierea contractului cu americanii dela Bechtel– Venituri bugetare mai mici faţă de estimările iniţiale, invetitii publice mai mici – Fraude şi furturi de acţiuni – Absorţia fondurilor europene – Memorandunul dintre guvernul Ponta şi Rompetrol a picat – Eşecul managementului privat în companiile de stat.

ZF publică despre insolvenţa Oltchim că este cea mai mare companie deţinută de stat din sectorul industrial şi a intrat în insolvenţă la începutul anului 2013. Statul, care deţine prin Ministerul Economiei 54,7% din acţiunile Oltchim, a eşuat în 2012 în încercarea de a privatiza combinatul chimic. Oltchim a fost scoasă în 2013 la privatizare, însă din cauza datoriilor foarte mari pe care le acumulase şi care depăşeau 700 mil. euro nu a atras un interes suficient pentru a se concretiza o vânzare, la licitaţie participând doar nemţii dela PCC, acţionarul minoritar cu aproape 33% din acţiuni al Oltchim, Ştefan Vuza, proprietarul Chimcomplex Borzeşti şi Dan Diaconescu, care a transformat privatizarea Oltchim într-un circ după ce a licitat cea mai mare sumă, dar nu s-a prezentat cu banii.

 

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.