38 total views

Ritmul rapid de creştere a salariului minim pe economie din ultimii ani prin hotărâri de guvern a făcut ca ponderea acestuia în salariul mediu să crească semnificativ, de la circa 30% la începutul anului 2008 până la 42% în prezent. Astfel, cei mai prost plătiţi angajaţi din România câştigă astăzi câte 237 de euro brut pe lună (faţă de un salariu mediu pe economie de circa 560 de euro), în timp ce angajaţii cu salarii minime din Franţa primesc, în medie, câte 1.500 de euro brut pe lună (şi care reprezintă aproape jumătate din salariul mediu).

salariu

Deşi angajaţii români câştigă mai mult decât în anii anteriori, există o serie de angajatori care sunt “setaţi” pe oferirea salariilor minime sau a valorii apropiate de cele minime, astfel că în prezent o treime dintre cei circa 4,5 milioane de angajaţi sunt plătiţi la cel mai mic nivel salarial impus de lege.
„Chiar dacă salariul minim din România a crescut în ultimii ani într-un mod mai accelerat decât în alte state europene, am constatat că puterea de cumpărare a angajaţilor este din ce în ce mai scăzută. Poziţionarea cât mai aproape de pragul salariului minim pe economie a unor angajatori scade, din păcate, şi gradul de implicare şi retenţie în rândul angajaţilor. Propunerea de creştere la 1.200 de lei anul viitor este cea mai importantă din ultimii 10 ani. Această creştere constantă reprezintă o necesitate pentru sănătatea mediului de lucru şi o creştere a gradului de responsabilitate a angajaţilor“, a explicat Iuliana Leurent, sales director în cadrul companiei cu activităţi în sectorul resurselor umane Humangest.
În Slovenia şi în Grecia salariul minim este de peste 50% din salariul mediu, în timp ce în state precum Polonia, Ungaria, Luxemburg sau Franţa ponderea salariului minim depăşeşte 45% din nivelul salariului mediu, potrivit datelor Eurostat.
Totuşi, în Statele Unite ale Americii salariul minim reprezintă 30% din salariul mediu, dar nivelul salariului minim este echivalentul a peste 1.100 de euro pe lună.
Cu o pondere de 42% a salariului minim în cel mediu, România se află pe poziţii similare cu state precum Irlanda (41,8%), Marea Britanie (41,3%) şi Bulgaria (40,9%).
Unii angajatori susţin însă că investitorii care au venit în ultimii ani în România au venit tocmai pentru că forţa de muncă în România este ieftină, însă, din păcate, cei din categoria „blue collar“ sunt din ce în ce mai slab pregătiţi.

Mai mult pe zf.ro

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.