125 total views

Liberalii vor să se voteze în Consiliul Local un regulament privind “Criteriile pentru repartizarea fondurilor publice”, variantă respinsă de pedelişti.

Atmosfera a fost una destinsă la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Vâlcea până s-a ajuns la punctul “diverse de pe ordinea de zi”. Majoritatea USL a funcţionat perfect până la acel moment, în ciuda unor mici înţepături şi totul părea să se termine fără gâlceavă în alianţă. Nu a fost să fie aşa, mărul discordiei fiind un regulament prinvind “Criteriile pentru repartizarea fondurilor publice” pe care liberalii îl vor aprobat de consilierii locali. Pe scurt, dacă un astfel de proiect va fi votat, banii din bugetul public pentru investiţii în diverse localităţi ar urma să fie alocaţi pe baza unui punctaj. “Noi am înregistrat un material care se doreşte să fie un proiect de hotărâre al Consiliului Judeţean în legătură cu o serie de criterii care să se aplice în repartizarea sumelor pentru investiţii în localităţile judeţului. Am făcut acest demers pentru a introduce aceste criterii în dezbatere publică. Pentru această şedinţă totul era tardiv, nu se putea introduce pe ordinea de zi, tocmai din acest motiv am dorit să-l discutăm la punctul diverse. Noi ne-am gândit când am făcut acest regulament la nemulţumirile multor primari, dar şi la eficientizarea investiţiilor. Metodologia ţine de criterii europene. Vrem să stabilim un calendar şi cred că la viitoarea şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean să putem vota”, a explicat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, liberalul Bogdan Pistol. Cum proiectul cu pricina fusese aruncat pe piaţă de preşedintele PNL Vâlcea, Cristi Buican, aflat în conflict deschis cu Ion Câlea, preşedintele social-democraţilor, Pistol a deschis cutia pandorei şi în şedinţă a urmat o gâlceavă a USL în toată regula. Timp de mai bine de 30 de minute consilierii PSD şi cei PNL şi-au aruncat cuvinte grele, ceilalţi consilieri judeţeni asistând la un circ ieftin.

 “Proiectul e copiat de Cristi Buican dintr-o lucrare de doctorat”

Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Câlea, nu a pierdut prilejul să-l atace pe colegul de alianţă, Cristi Buican: “Acest proiect este luat de domnul Buican dintr-o teză de doctorat a cuiva, el nu se pricepe la planificare. Are multe elemente depăşite. Eu pot prelua ce este bun nu ce vrea preşdedintele dela PNL. Euvreau ca domnii primari să vadă aceste proiect, ei ştiu dacă sunt elemente care îi ajută. Cei care au făcut acest proiect şi l-au pus în mâna domnului Buican au folosit elemente dintr-o ordonanţă de guvern care a fost modificată.” În apărarea sa a sărit şi vicele Dumitru Persu: “Eu ştiam că suntem într-o alianţă. Era mai bine să analizăm oportunitatea acestui proiect, apoi să-l punem aici pe tapet.” Pate lucrurile nu ar fi degenerat dacă nu ar fi fost şi intervenţia consilierului Constantin Pârvu. Fostul lider de sindicat a început seria atacurilor: “Ceea ce se întâmplă acum este de-a dreptul penibil. Eu credeam că această alianţă ţine măcar până în noiembrie. În plus e penibil şi ce propuneţi. Trebuia să discutăm între noi, în cadrul USL nu aici.”

 Stănculescu şi Câlea, atac la baionetă

De departe dialogul cel mai spumant a fost între Ion Câlea şi consilierul PNL, avocatul Victor Stănculescu. “Am transformat acest punct în unul politic. O tot daţi că trebuia să se discute în USL. Eu mă tot întreb dacă a existat USL în Vâlcea. Ne-aţi întrebat pe noi vreodată ce vrem, măcar acum când aţi făcut bugetul? Noi am făcut acest proiect să nu ne mai confruntăm cu problemele de acum două luni, când au venit aici primarii nemulţumiţi. Vă mai spun din nou. E o comună care primeşte bani pentru funcţionarea unei fântâni arteziene şi alte comune care au proiecte nu sunt ajutate. Dumneavoastră, domnule Câlea, sunteţi specialist în agricultură nu în economie, poate de asta nu vă place proiectul.” “Habar n-ai!! Nu mă înveţi tu pe mine carte. Nu ai calitatea să mă critici pe mine, poţi să mai trăieşti încă 100 de ani şi nu faci ce am făcut eu.”, a replicat preşedintele Consiliului Judeţean. Stănculescu a avut ultimul cuvânt: “Nici nu vreau să ajung ca dumneavostră. Decât aşa, mai bine deloc”. Până la urmă, liberalii au încercat din răsputeri să se ajungă la un vot de introducere pe ordinea de zi a următoarei şedinţe ordinare, fără succes însă. “Până nu se dezbate public, nu punem pe ordinea de zi! Vreau în scris propunerile fiecărui primar”, a decretat Ion Câlea. Aşa că, cel puţin pentru moment, banii din buget se vor aloca după vechile criterii, dacă nu cumva, între timp, USL se va rupe şi oficial în Consiliul Judeţean Vâlcea.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.