228 total views

Dacă participă la un talk-show, reprezentanţii a trei partide poziţionate la dreapta – PDL, PNL, PMP, să spunem, sau PNR, PFC, PNŢ, de ce nu, PNL, PMP, PFC – şi unul al USD, e război în toată regula.

Nu vă gândiţi la unul stânga-dreapta, ci la o canonadă continuă, fratricidă şi stupidă în teritoriile „dreptei” – oamenii se acuză, se tachinează, îşi toarnă în cap lăturile guvernărilor anterioare, uitând că au stat, împreună sau pe rând la masa puterii şi că niciunul nu se poate lăuda că a rămas treaz şi cu capul pe umeri şi că nu s-a îmbătat de putere până a simţit că se-nvârte ţara cu el.

Fiecare ni se vinde curat şi neprihănit de parcă n-ar fi întins, cu toţii, pelteaua, alături de PSD, în funcţie de interese, de foame, şi de fandaxie – ba PDL, cu toţi puii săi de astăzi, încă nenăscuţi atunci, ba PNL, cu ezitările şi frustrările lui; fiecare îl acuză pe celălalt de greşeli grave, insurmontabile, uitând că doar în eşec au construit, până la urmă, „uniunea” dreptei.

Fiecare dintre ei propovăduieşte „unirea”, dar nu oricum, ci doar sub el însuşi! Doar dacă el va fi să fie farul, omul cu diapazonul, goarna deşteptării, ţipătul renaşterii.

Spre exemplu, Cătălin Predoiu, viceliderul unui partid de opoziţie aflat până mai ieri în moarte clinică – ba, încă acuzat de unii c-ar face jocurile PSD -, vorbea, sâmbătă, în calitate de „mareşal” al dreptei, despre unificare. „Ne bucură că sunt şi alţii care vor să ne urmeze, dar să-şi facă propria reorganizare şi să îndrepte ţeava puştii politice către guvern, nu să tragă în spatele nostru. Vorbesc de reunificarea dreptei tocmai cei care au fărâmiţat-o”, s-a înfierbântat Predoiu, trăgând el însuşi o rafală în liderii partiduleţelor celor evadaţi din Modrogan tocmai pe motiv de non-combat al PDL faţă de USL.

Crin Antonescu, liderul unui partid devenit „ţuţărul” PSD la guvernare, nu se lasă, nici el, mai prejos. „Eu l-am adus pe Ponta la putere, eu îl dau jos! Astăzi, drumul european al României e pus în pericol de PSD. Domnul Ponta ne spune clar că mai are două piedici în calea sa: justiţia şi presa liberă. Lucrurile sunt simple, Traian Băsescu şi partidele sale sunt suficient de slabe pentru a nu îl opri pe domnul Ponta să pună mâna pe putere, ca PSD să fie peste tot”.

Ce dovezi de rătăcire! Zici că Antonescu a traversat o stare de somnambulism în 2012, când înjura presa, justiţia şi Europa, cu icnete şi sughiţuri, ca la uşa cortului. Acum nu i-a rămas decât să-şi aroge, şi el, rolul de lider al dreptei, în calitate de chelar al broaştelor lui Ponta.

Apoi, Elena Udrea însăşi şi-ar dori să fie miezul: „Poate fi şi o variantă de colaborare cu PNL la prezidenţiale. Un candidat liberal să fie susţinut de noi, dacă s-ar ajunge în situaţia improbabilă ca PNL să aibă candidat în turul doi. (…) Sper totuşi ca liberalii să fie cei care să susţină candidatul PMP”.

Toţi oamenii aceştia, care se luptă pentru pielea ursului din pădure, ignoră faptul că se află pe marginea prăpastiei în care se vor nărui, cu toţii, din cauza aroganţei, a superficialităţii lor politice, a lipsei de viziune. Chiar dacă sunt conştienţi că „noul regim PSD se pregăteşte în subterane să se instaureze pentru mulţi ani, aşa cum a făcut regimul Iliescu şi Năstase” şi că „Ponta şi PSD vor pune mâna pe putere, vor fi peste tot, trăind de pe urma baronilor”, nu sunt capabili să se aşeze la masa negocierilor pentru a căuta, cu realism şi modestie, soluţia creării unei opoziţii unite, fără narcisism, fără aroganţe, fără fiţe.

Pentru a înţelege, pe deplin, care este răspunderea lor, ar putea lua ţara la pas, ca să vadă cum tac oamenii, de frica baronilor PSD, mai ceva decât pe vremea Securităţii lui Ceauşescu.

Marian Sultănoiu,senior editor al ziarului Gândul

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.