Ministrul Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu, face din nou praf Sănătatea. Acesta a anunţat săptămâna trecută că proiectul privind malpraxisul a fost finalizat şi că ultima modificare aduce beneficii pacienţilor. Conform ultimei variante, pacientul va beneficia de costuri reduse, proceduri simplificate cât şi de garanţia că, atunci când se va dovedi actul de malpraxis, acesta va fi despăgubit. O declaraţie care se bate cap în cap cu decizia de subfinanţare a spitalelor şi transferarea banilor către medicii de familie.
Ministrul Nicolăescu face din nou declaraţii trăznite şi incoerente. Acesta a declarat că noua Lege a sănătăţii, referitoare la malpraxis este benefică atât pacienţilor, cât şi medicilor, o variantă imposibilă în lumea reală, unde unul trebuie să piardă. Nicolăescu a precizat că în noul act normativ pacientul va beneficia de proceduri simplificate, costuri reduse şi garanţia că atunci când se va dovedi actul de malpraxis va fi despăgubit de către asiguratori.
“Pacientul va primi din partea spitalului toate documentele medicale privind cazul reclamat şi nu va mai fi nevoit să aştepte ani de zile decizia instanţelor de judecată. În proiectul de lege este prevăzut ca, în termen de 6 luni, procesul de evaluare a cazului să fie finalizat”, a afirmat Nicolăescu. Medicul va fi asigurat pentru incidente petrecute cu până la trei ani înaintea încheierii contractului de asigurare. Cazurile vor fi anchetate de medici externi, acreditaţi de Ministerul Sănătăţii, o decizie menită să evite ascunderea gunoiului sub preş, doar că respectivii experţi se vor ocupa şi de experiza medicală, pentru stabilirea malpraxisului, cât şi de judecarea cazului.
Adrian Buşu, juristul Colegiului Medicilor Vâlcea, susţine că noua lege nu va rezolva problemele, dimpotrivă, deoarece şi în rândul medicilor există animozităţi, antipatii, deci şi subiectivism.
,,Aparent am fi tentaţi să credem că noua lege este mai bună, dacă privim mai atent observăm că această lege îl pune pe expert într-o situaţie complicată, uşor incompatibilă , pentru că acelaşi expert face şi expertiza şi judecata. Hiba acestei propuneri este că această judecată nu se poate face de către un singur expert, ci de o comisie. Astfel se evită subiectivismul şi antipatiile….existente şi în acest domeniu. ”, a precizat Adrian Buşu.
Noul proiect va fi postat miercuri pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi este prevăzut a intra în vigoare începând cu anul viitor.