294 total views

Cazul Harinvest seamănă cu cel al brokerului fugar Cristian Sima, care a dispărut din ţară în octombrie 2012. Clienţii firmei sale de brokeraj, WBS Holdings, au reclamat dispariţia lui Sima după ce au încercat să-şi retragă banii şi nu au reuşit. În final a reieşit că Sima ar fi pierdut banii clienţilor în urma unor tranzacţii neautorizate realizate pe pieţele externe. Activitatea lui Sima pe pieţele externe nu era însă supravegheată de CNVM, autoritatea de reglementare a pieţei de capital, care între timp a fost absorbită de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

În schimb, în cazul Harinvest, toate tranzacţiile s-au realizat pe Bursa de Valori Bucureşti şi au fost decontate de Depozitarul Central, sub supra¬vegherea CNVM/ASF, ceea ce înseamnă că şi instituţiile respective sunt responsabile, în parte, că s-a ajuns aici.
În plus, cazul Harinvest vine după alte scandaluri uriaşe pe piaţa de capital în ultimii ani, cum au fost frauda de la agenţia din Deva a Broker Cluj (descoperită în februarie 2009), falimentul firmei de brokeraj Mobinvest Oradea sau, anul acesta, cazul furtului de acţiuni din portofoliul Anei Maria Mihăescu, şefa diviziei din România a IFC.

Cum a ajuns Harinvest să-şi păgubească clienţii?

Totul ar fi pornit de la nişte pierderi înregistrate în 2012 de un client al Harinvest în tranzacţii cu produse structurate (instrumente financiare cu un grad ridicat de risc). Harinvest a fost în ultimii doi ani cel mai activ intermediar de tranzacţii cu produse structurate, alături de BCR.
Clientul respectiv ar fi trebuit să acopere pierderile cu banii pe care-i avea în cont, dar la data decontării tranzacţiilor el nu mai avea banii în cont, potrivit unor surse familiare cu situaţia.
Pentru a acoperi gaura, Harinvest a început o serie de tranzacţii riscante, prin care vindea dimineaţa produse structurate pe care le răscumpăra seara. În urma acestor tranzacţii, pierderile au luat amploare, astfel că pentru a le acoperi societatea de brokeraj s-a folosit de disponibilităţile clienţilor. În final, Harinvest a ajuns să vândă acţiunile din portofoliile clienţilor pentru a continua să acopere pierderile tot mai mari, asta până ce a rămas fără lichidităţi, iar o tranzacţie în valoare de 500.000 de euro realizată de Harinvest în noiembrie nu a mai putut fi decontată. Atunci a intervenit Depozitarul Central, care a asigurat decontarea tranzacţiei din fondul de urgenţă şi şi-a recuperat apoi banii vânzând acţiunile pe care Harinvest le deţinea la Bursa de Valori Bucureşti.
Astfel, după 14 luni de la incidentul iniţial, firma de brokeraj a rămas fără lichidităţi şi fără banii şi acţiunile clienţilor.

Harinvest a mai avut în trecut probleme

Harinvest a intrat prima dată în atenţia arbitrului pieţei, CNVM, în 2008, când instituţia a monitorizat firma pentru nereguli.
Ulterior, în ianuarie 2012, firma de brokeraj a fost sancţionată de CNVM pentru că permitea unor clienţi să facă tranzacţii fără ca aceştia să dispună de respectivele sume în cont pentru decontarea tranzacţiilor, decontarea făcându-se cu banii altor clienţi ai societăţii.
CNVM a amendat atunci cu câte 1.500 de lei pe Elena Cismaru, directorul societăţii, şi Florica Maria Boghiţoi, şeful departamentului de control in¬tern, şi a mai acordat o amendă de 500 de lei lui Car¬men Cecilia Pîrvuceanu, o altă directoare a Harin¬vest. CNVM a sancţionat-o cu avertisment atunci şi pe Maria Voinea, singurul broker al societăţii.
La sfârşitul lunii noiembrie ASF a suspendat autorizaţia de funcţionare a Harinvest pentru 3 luni după un control efectuat în perioada 15 – 27 noiem¬brie. ASF a aplicat atunci şi o amendă de 6.770 de lei, deoarece firma nu a avut banii necesari pentru decontarea unor tranzacţii intermediate în prima parte a lunii noiembrie.

Cine sunt proprietarii Harinvest

Firma de brokeraj Harinvest are patru acţionari: Veronel Lungu (30,86%), Ion Anto¬nescu, Valentin Cismaru şi Dumitru Crăciunescu (fiecare cu câte 23,04%). Toţi patru sunt din Râmnicu Vâlcea.
Veronel Lungu ar fi un apropiat al lui Constan¬tin Roibu, fostul director general al combinatului chi¬mic Oltchim Râmnicu Vâlcea. Lungu era şi pre¬şe¬dintele consiliului de adminis¬traţie al Harinvest.
Valentin Cismaru este preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Vâlcea. Antonescu şi Crăciunescu au şi ei afaceri în Râmnicu Vâlcea.

mai multe detalii pe zf.ro

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.