Loading

Cascada Lotrişor, o minunăţie creată de natură cu ajutorul omului, poate fi descoperită în Masivul Narăţu, Munţii Căpăţânii, din Parcul Naţional Cozia, judeţul Vâlcea.
Cascada Lotrişor e situată între oraşele vâlcene, Călimăneşti şi Brezoi, la doi kilometri de Defileul Oltului. Din oraşul Râmnicu Vâlcea până la cascadă sunt 26 de kilometri, iar  din Sibiu, 60 de kilometri. La cascadă se poate ajunge cu maşina pe DN7 (E81) de la Râmnicu Vâlcea, cât şi din zona Olteniei. Tot pe DN7 se poate ajunge din Ardeal, prin Sibiu.
Apa e captată printr-un tunel săpat în munte
Singura cale de acces, la cascadă, este un drum forestier care se deschide pe partea stângă a DN7 înspre Sibiu, cam la şapte kilometri de staţiunea vâlceană Călimăneşti-Căciulata. La ieşirea din defileul Oltului râmân de parcurs cam doi kilometri pe drumul forestier care duce la bazinul hidrografic Lotrişor, în amonte de cascadă. Peisajul este superb, iar liniştea e întreruptă doar de ciripitul păsărilor şi de apele râului Lotrişor. Puteţi merge pe jos sau cu maşina. Cascada este artificială şi a fost realizată în anii `50, când s-a construit drumul forestier. Pentru că nu puteau să amenajeze calea de acces din cauza apei, muncitorii au captat cursul printr-un tunel de 300 de metri, săpat în munte. Apa cade de la o înălţime de aproximativ 30 de metri. În partea stângă a cascadei se află o potecă care urcă până la gura galeriei de unde ţâşneşte apa. Versantul este abrupt, iar turiştii care se încumetă să pornească în această aventură trebuie să fie atenţi şi să aibă încălţăminte adecvată. Altitudinea maximă în zona cascadei este de 1.509 metri.
Stânci cu chipuri de om
În zonă, în aval de cascadă, sunt alte patru trasee de căţărare pe versanţi, dar şi o potecă foarte veche pe care se poate ajunge până în statiunea Băile Olăneşti. Traseul montan poate fi parcurs în şapte-opt ore, dar e foarte plăcut, mai ales că zona găzduieşte specii preţioase de floră şi faună. Stâncile cu chipuri, denumite „Ciobănaşul”, „Ciobanul”, „Fata”, „Baba Dochia” şi „Ursoaica”, sunt atracţiile pasionaţilor de fotografie. În partea sudică a masivului Narăţu se află un bazin numit „Pucioasa”, cu apă bogată în sulf , iar nu departe, „Lacul Doamnei” şi o zonă foarte frumoasă numită „Papucul Doamnei”. Legende vechi susţin că între stâncile muntelui Narăţu stau ascunse comorile haiducilor şi ale dacilor.
Parcul are 10 trasee turistice
Parcul Naţional Cozia are o suprafaţă de 17.100 de hectare  şi se întinde pe teritoriul localităţilor Călimăneşti, Brezoi, Sălătrucel şi  Perişani. Munţii de aici nu sunt foarte înalţi (altitudinea maximă a Vârfului Cozia este de 1.667metri). Parcul include zece trasee turistice care pornesc din punctele Turnu, Păuşa, Sălătrucel, Călimăneşti, Gura Lotrului şi Perişani. Primăvara şi vara pot fi admirate poieniţe cu flori şi grădini precum  „Stănişoara” şi „Zânele”, iar localităţile Racoviţa şi Perişani, din vecinătate, încă mai păstrează tradiţia şi costumul popular.
CAZARE
În zona staţiunii Călimăneşti –Căciulata şi în oraşul Brezoi sunt peste 100 de vile, cabane, moteluri şi hoteluri. O noapte de cazare costă de la 70 de lei în sus, iar cu mic dejun inclus preţul porneşte de la 100 lei şi se servesc produse tradiţionale. Prânzul costă în medie 40 de lei.
AGREMENT
În zonă poate fi practicat turismul monahal (vizitaţi mănăstirile Cozia, Turnu, Stănişoara, schiturile Ostrov şi Cornet), dar şi agroturismul, în localităţile Racoviţa şi Perişani, unde pot fi descoperite obiceiurile şi tradiţiile păstrate din moşi strămoşi. Zona e ideală pentru alpinism, căţărări, drumeţii şi mountain bike.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.