Ruptură definitivă între aliaţii USL din Râmnicu Vâlcea. Încercarea vicelui Matei de a dicta numele membrilor CA Apavil blocată de un vot. Miza coordonării Apavil: 180 milioane euro
Miza coordonării fondurilor care ar trebui să asigure finanţarea implementării masterplanului de apă din Vâlcea încaieră componentele USL din Consiliul Local. În ciuda avertismentului dat de liberalul Vârlan: „Gigi, nu muşca din mărul otrăvit!”, primarul interimar al Râmnicului, Ion Gigi Matei, a încercat să decidă astăzi componenţa reprezentanţilor Consiliului de Administraţie după modelul adoptat de Consiliul Judeţean, celălalt acţionar al operatorului de apă din judeţ. Iniţiativa lui Matei a divizat consilierii prezenţi la şedinţă în două tabere perfect egale, liberalii reuşind în extremis să amâne o decizie a Cl Râmnicu Vâlcea în acest sens. Miza bătăliei pentru administrarea Apavil se ridică la aproximativ 180 de milioane euro, bani care ar trebui să asigure prin Programul Operaţional Sectorial Mediu implementarea proiectului în Vâlcea.
Troc: „Votezi aşa, te fac viceprimar!”
Deşi în şedinţa AGA a Apavil din 24 mai, reprezentantul Consiliului Local, Eduard Vârlan, şi-a exercitat dreptul de vot pentru desemnarea a trei membri din cei 6 trecuţi de „filtrul” evaluatorului BDO Consulting, Ion Gigi Matei consideră că CL ar trebui să procedeze precum administraţia judeţeană şi să voteze numele celor trei reprezentanţi în CA. 11 consilieri locali s-au opus însă propunerii primarului interimar menţinând deschis conflictul dintre tabăra pesedistă şi cea liberală. De partea cealaltă alţi 11 consilieri au votat pentru desemnarea directă a reprezentanţilor în CA. „Am avut negocieri cu două ore înainte de şedinţa de consiliu şi Gigi Matei mi-a spus că dacă votez cum vrea el mă pune viceprimar. Este aberant, mai bine renunţ la tot. Cum să mai fie secret votul meu în Adunarea Generală a Acţionarilor dacă mi se impune prin mandat pe cine să votez? AGA a luat o hotărâre, o să mergem cu ea. Oricum, şi dacă trecea propunerea viceprimarului Matei a doua zi era atacă în contencios administrativ de prefect. Şi dacă nu-l avertizam să nu muşte din mărul otrăvit..!”, afirmă consilierul local Eduard Vârlan. Conflictul între cele două tabere pune un semn de întrebare asupra viitorului viceprimar al municipiului, în condiţiile în care liberalul Gheorghe Ioniţă a catadicsit în cele din urmă să demisioneze din funcţia deţinută în cadrul Executivului. Postul acestuia devine vacant din 01 iunie, liberalii dorind ca Vârlan să devină înlocuitorul acestuia în cadrul unei şedinţe extraordinare ce urmează să aibă loc la începutul lui iunie.
Oamenii liberalilor contestaţi de pesdişti
Până acum, consilierii judeţeni au decis asupra celor două nume pe care le vor trimite în Consiliul de Administraţie al SC Apavil SA, aceştia sunt Cristian Jianu, actualul director general al companiei şi Mircea Predescu, directorul economic al CJ Vâlcea. Vârlan a impus în cadrul şedinţei AGA Apavil din 24 mai alte trei nume: Lucian Tănăsescu, Tudor Şindrilaru şi Ovidiu Samson.
Ultimii doi ridică însă probleme în ochii pesediştilor în condiţiile în care Samson, fost membru PSD cu actuale simpatii liberale nu ar fi trecut de secţia efectuată de BDO Consulting, ia Tudor Şindrilaru, fost consilier personal al primarului Frâncu se află într-o crasă incompatibilitate, fiind dirigintele de şantier al unei firme ce execută lucrări pentru SC Apavil. Lucian Tănăsescu este de asemenea un vechi simpstizant liberal, pesediştii încercând să obţină majoritatea clară în CA Apavil prin introducerea în consiliu a unui simpatizant social-democrat.