485 total views

Aparent simplu prin comportament, însă, cu o gândire vizionară clară pentru dezvoltarea comunei Câineni, candidatul la funcția de primar, al Partidului Puterii Umaniste (social-liberal), Eftimie Mandea, are planuri îndrăznețe pentru viitorul localității sale. Inginerul Mandea reprezintă cea mai eficientă alternativă la o construcție ”inginerească” a viitorului localității Câineni. Vă oferim o mică parte din gândirea acestui om care vrea să schimbe fața localității sale.

mandea eftimie

Interviu cu Mandea Eftimie

R: Domnule Eftimie Mandea, de ce v-ati hotarat sa candidati?

Pentru ca am fost plecat ”in pribegie” 40 de ani în Ardeal şi mi-aş dori ca lucrurile să nu meargă şi la noi cum merg în Germania, dar să meargă măcar ca în Ardeal.

R: Cum credeţi că o să faceţi lucrurile să meargă ca în Ardeal?

În opinia mea, este foarte uşor, deoarece marea majoritate a câinenilor lucrează în Ardeal, unde s-au integrat foarte bine şi unii dintre ei chiar au prosperat, cu toate că au plecat cu un handicap financiar față de ardeleni. Educaţia de tip ardelenesc la noi există, numai că autorităţile noastre locale nu rezonează cu populaţia. Conducerea primăriei este subordonată politic şefilor de la Vâlcea, care au alt mod de a vedea şi a organiza lucrurile. Mai mult, se cunoaşte că judeţul Vâlcea este unul din judeţele ”fruntaşe” în ceea ce priveşte actele de corupţie. În aceste condiţii, este clar că boala este contagioasă. Concret, voi începe prin a face ceea ce alţii nu au facut de 8 ani, respectiv de 26 de ani.
În primul rând, voi crea un aparat administrativ al primăriei suplu şi eficient, bazat pe principiul meritocraţiei şi al probităţii morale, care să răspundă întocmai şi la timp cerinţelor cetăţenilor. Cetăţeanul nu mai trebuie să fie umilit, plimbat din birou în birou, şantajat şi ameninţat. Voi avea grijă, în primul rând, să pledez în Consiliul Local pentru alegerea unui viceprimar priceput şi harnic. Un viceprimar tânăr, care nu trebuie să vină neapărat din rândul consilierilor mei, care să fie loial comunei, nu intereselor de partid sau de grup. Acesta trebuie să fie ca o adevărată albină, nu ca un trântore cum au fost până acum.
Un al doilea punct, este aşezarea cheltuielilor din bugetul local pe priorităţi, astfel încât banul public să nu mai fie dat unor societăţi acolite conducerii primăriei şi să fie chibzuit de către noi cei din Câineni.

R: Sună interesant…

O altă prioritate foarte importantă, este dezvoltarea infrastructurii, dar nu haotic cum s-a făcut până acum, adică asfalt înainte de canalizare. Un exemplu bun pentru noi este o comună vecină, care prima dată a făcut canalizarea şi apoi a asfaltat. Mi se pare o prostie omenească să te apuci să faci infrastructura de asfalt, după care să vi să o spargi ca să repari apa, sau să introduci reţeaua de canal.

Voi folosi foarte mult Grupul de Acţiune Locală (GAL Ţara Oltului), grup din care şi comuna noastră face parte, pentru accesarea proiectelor de mici dimensiuni, cum ar fi reabilitarea dispensarului medical, reabilitarea spitalului veterinar, a căminelor culturale şi a şcolilor, astfel încât acestea să ajungă cel puţin la nivelul celor din Ţara Loviştei. La acest capitol, noi am rămas ultimii.

Voi accesa fonduri europene nerambursabile, prin proiecte de infrastructură. Aici am învedere, în principal, canalizarea pârâurilor, care inundă gospodăriile oamenilor, prin dalare şi/sau gabionare sau prin baraje de corectare a torenţilor.

Voi încerca să plătesc arieratele comunei, întrucât la ora actuală comuna Câineni are o datorie de 30 miliarde lei vechi în urma asfaltărilor electorale făcute de actuala conducere, care le-a realizat fără a avea banii disponibili în contul primăriei.

Voi reface parţial reţeaua de apă din Grebleşti, deoarece actuala conducere a dat dovadă de o incompetenţă crasă introducând pe acest traseu ţevi cu diametre diferite, care sfidează principiul fizicii, cel al lui Arhimede (principiul vaselor comunicante).

R: Pe teritoriul comunei Câineni se află câteva Obști de moșneni. Există mari nemulțumiri ale moșnenilor cu privire la activitatea acestora. Credeți că există soluții pentru a-i mulțumi?

Nu există probleme fără soluții. În conformitate cu legea 169/1997, HG 859/2005 şi legea 1/2000, voi reverifica tabelele de drepturi (dramuri) de la obștile Greblesti, Robesti, Câinenii Mari şi Câinenii Mici, prin care un grup de interese au prezentat în mod doloziv documentele obştilor, astfel încât persoane, care nu au avut drepturi, au fost făcute proprietari peste noapte, iar cei care au avut drepturi, au fost dezmoştenite nelegal. Aici trebuie menționat faptul că, o parte a populaţiei şi-a vândut dramurile (drepturile) la o valoare mult subevaluată. Oamenii au fost înșelați de către grupurile de interese. Un exemplu elocvent este faptul că în Obştea Grebleşti sunt 3081 de dramuri, iar suprafaţa acestei obşti este de 3081 de ha. Asta înseamnă că 1 dram este egal cu un ha. Se cunoaşte faptul că un dram din această obşte a fost cumpărat cu 100 – 150 de lei, în condiţiile în care un ha de pădure are o medie de 500 – 700 mc de pădure, care vândută la un preţ mediu de 80 de lei, ne-ar da o valoare de 560 milioane/ha/dram. Iată cum populaţia Câineniului a fost excrocată de o mână de indivizi puşi pe căpătuială. În baza legilor arătate mai sus, primarul şi instituţia primarului, au posibilitatea de a revizui toate aceste documente, de a reîmproprietări moşnenii care au fost dezmoşteniţi, excrocaţi, prin argumente şi documente dolozive, făcându-se așadar dreptatea și pacea socială mult așteptată de moșneni.

R: Mocnește un scandal referitor la construcția de microcentrale pe râul Boia. Cum credeți că s-ar rezolva această problemă?

Înainte de a vă răspunde punctual la această întrebare, trebuie să fac o altă mențiune extrem de importantă pentru localitatea Câineni. Voi face toate diligenţele necesare pentru ca, cota din impozitul de pe profit (40%), a Hidrocentralei de la Robeşti, să revină de drept bugetului local, conform Codului Fiscal şi al Codului de Procedură Fiscală. Nu este normal ca profitul de zeci de miliarde de lei, al acestei hidrocentrale, să nu se regăsească și în bugetul local. Cu aceşti bani ne putem dezvolta infrastructura fără nici măcar să mai accesăm fonduri europene sau guvernamentale. Încasarea acestor bani nu ar mai crea dependenţa politică a primarului şi a Consiliului Local, faţă de Consiliul Județean.
Revenind la întrebarea dumneavoastră, vă asigur că voi reanaliza necesitatea amplasării de microhidrocentrale pe râul Boia. În opinia mea, acest lucru nu este posibil deoarece comuna Câineni face parte din site-ul 2000 Făgăraş, iar această investiţie a prejudiciat grav flora şi fauna.

R: Drumurile forestiere crează mari probleme locuitorilor. V-ați gândit și la acest aspect?

Refacerea drumurilor forestiere este un alt aspect care mă preocupă la modul foarte serios. Oamenii știu că primăria le-a lăsat de izbelişte, permiţând societăţilor comerciale de profil să transporte material lemnos cu camioane de tonaj mare (peste 40 tone), în condiţiile în care drumul a fost proiectat pentru o masă lemnoasă, total autorizată, de 16 tone. Primăria are obligaţia, ca prin panouri de avertizare, să interzică circulaţia camioanelor de mare tonaj pe drumurile forestiere deţinute de comuna noastră, lucru care, la ora actuală, nu există.
Cunosc faptul că un anumit grup a făcut presiuni pentru ca Primăria să cedeze aceste drumuri obştilor, lucru care este imposibil din punct de vedere juridic. Sunt total nemulţumit de felul în care au fost gestionate aceste drumuri forestiere. Nu înţeleg crunta nepăsare a primăriei, care nu a intervenit să repare nici 5 m de drum forestier. La ora actuală, falsa grijă a actualei conduceri a primăriei Câineni, cum că nu vrea să cedeze aceste drumuri , nu ne încălzeşte cu nimic. Noi condamnăm neglijenţa crasă a acestora faţă de drumurile forestiere. Ba mai mult, am impresia că primarul era dator din campania anterioară la cei care au solicitat drumurile forestiere, ori promisiunea făcută nu a putut fi ţinută deoarece era ilegală. În aceste condiţii, grupul de interese şi-a găsit un alt candidat marionetă care e foarte uşor de manipulat, acesta fiind catalogat ca omul de casă al grupului de interese.
Toate aceste lucruri am să le fac printr-o colaborare strânsă cu Consiliul Local, un Consiliu Local pe care mi-l doresc să fie critic, eficient şi responsabil, nu unul format din marionete care, până în prezent, nu pot să arate că au făcut un proiect de hotărâre de CL sau care nici măcar nu au capacitatea să înţeleagă datele tehnico-juridice dintr-un proiect de hotărâre. Cel mai important factor de decizie, la nivel de comună, este Consiliul Local. Primarul doar execută dispoziţiile CL. Îmi doresc un asemenea organism legislativ local viu, care să fie interesat de nevoile cetăţenilor şi nu de alte interese.

R: Credeţi că veţi câştiga această bătălie electorală la Câineni?

Categoric da, şi am să mă justific. În primul rând, populaţia trebuie să realizeze că toți contracandidaţii mei vin din rândul celor două partide mari, PSD şi PNL, partide care au dus ţara de râpă. Candidaţii acestor două partide, respectiv Florin Manea – PSD şi Nicolae Ion – PNL, sunt vasalii şefilor lor de partid şi complici ai acestora. Aceştia, timp de 26 de ani, ne-au amăgit continuu. Aş face câteva referiri la fiecare contracandidat:

Candidatul PSD , Florin Manea, vine după trei mandate de consilier local şi s-a remarcat prin faptul că în aceste mandate nu a promovat nici un proiect de hotărâre de CL, fiind mut, surd şi absent . Nu poţi să ai pretenţia că poţi să duci pe umerii tăi o primărie, care presupune o mulţime de cunoştinte juridico-tehnico-administrativo-economice, din moment ce tu nu ai fost în stare ca, în 12 ani, să promovezi măcar un singur proiect. Timp de 12 ani , a luat bani din bugetul local. În opinia mea, pentru ineficienţa de care a dat dovadă, ar trebui să existe o lege care să-l oblige să returneze aceşti bani.

Candidatul PNL, Nicolae Ion, nu cred că mai poate fi credibil deoarece, dacă vine pentru a treia oară în fața alegătorilor cu aceleaşi minciuni, atunci înseamnă că primăria se poate câştiga doar prin minciună. Dacă în mandatul 2008 – 2012, populaţia l-a crezut şi l-a mai ales odată în 2012 – 2016, credem că i s-a acordat suficientă încredere de care el și-a bătut joc. Ori din acest punct de vedere, eu nu cred că mai poate fi credibil. Timpul experienţelor a trecut. Câinenii nu mai pot fi cobaii acestui primar ineficient. Nu cred că e cazul să spun mai multe, dar populaţia a simţit pe pielea ei toate aceste lucruri şi, ceea ce este şi mai grav, este umilinţa la care sunt supuşi cetăţenii comunei Câineni, de a fi ultimii dintre lovişteni, în condiţiile în care NOI, acum câţiva ani, eram primii.

Personal, mă pun în slujba concetățenilor mei din Câineni, îmi pun la dispoziția lor experienţa de-o viaţă, dobândită în Ardeal, spunându-le că nu noi trebuie să ne schimbăm, ci doar conducerea primăriei. Candidatura mea este o alternativă viabilă pentru un viitor al comunei, pe care știu, vreau și pot să-l construiesc pe principii sănătoase, în așa fel încât, localitatea noastră să recupereze rămânerea în urmă. Voi crea o comună frumoasă a unor locuitori frumoși, atractivă din punct de vedere economic, social, turistic și cultural. Avem ce arăta. Rămâne doar să punem în valoare.

R: În încheiere, vă rog să adresați un mesaj locuitorilor comunei Câineni

Dragi prieteni concetățeni,

Vă recomand, cu maximă responsabilitate, să votaţi ”calul alb”, semnul electoral al Partidului Puterii Umaniste (social-liberal) și candidații lui, cei care vă vor aduce eficiență și bunăstare în această comună! Nu vă mai lăsați amăgiți de promisiunile liberalilor și pesediștilor, care, în ultimii 26 de ani, au condus și au distrus această țară, promovând minciuna și incompetența! Când sunteți în fața buletinelor de vot, puneți în balanță posibilitatea unui trai mai bun și mizeria care încă ne guvernează și alegeți cu maximă responsabilitate, în așa fel încât, copiilor noștri să nu le mai fie rușine de deciziile luate de părinții lor. Sunt fiu al conumei Câineni, am expertiza necesară unui conducător și vreau, ca și dumneavoastră, să trăiesc frumos și decent, punând în prim-planul vieții mele, respectul față de concetățenii mei. Acordați-mi această șansă și nu vă voi dezamăgi!

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.