30 total views

Politicienii americani şi occidentali ne anunţă de 24 de ore, că Federaţia Rusă riscă noi sancţiuni din partea Occidentului din cauza acţiunilor din Ucraina, mai ales după ce a fost sistată livrarea de gaze naturale către statul ucrainian. Socoteala oamenilor politici nu este aceeaşi cu cea a liderilor economici.

Reprezentanţii celor mai mari companii producătoare de petrol şi gaze naturale la nivel mondial, printre care, ExxonMobil din SUA, British Petroleum din Marea Britanie şi Petroleo Brasileiro din Brazilia, se întâlnesc săptămâna aceasta la Moscova, la Congresul Mondial al Petrolului şi vor avea posibilitatea să discute noi parteneriate comerciale. Sancţiunile impuse de liderii politici Federaţiei Ruse până în prezent, nu au avut efecte şi asupra relaţiilor comerciale dintre companiile occidentale şi companiile din Federaţia Rusă. Această afirmaţie năucitoare aparţine directorului general al British Petroleum, Bob Dudley, care a afirmat în continuare cu o mare nonşalanţă: “ Colaborăm în continuare şi facem afaceri în mod normal. Nu ne-au fost afectate activităţile”.

Ce ar trebui să înţelegem din această contradicţie dintre politic şi economic?

Complexul globalizării economice pare să fi pus economicul pe primul loc, înaintea politicului. Acest lucru are un mare impediment şi anume faptul că marile companii transnaţionale, nu prea mai ascultă de liderii naţionali politici şi impun o altă linie directoare în relaţiile dintre diferite state. De exemplu, SUA mobilizează trupe în România şi Ţările Baltice pentru a apăra graniţa de Est a NATO, iar companiile americane Halliburton şi Weatherford, specializate în servicii petroliere, se luptă să resusciteze câmpurile petroliere îmbătrânite ale Rusiei şi să deblocheze formaţiunile de gaze de şist din Siberia. Franţa, o altă ţară occidentală cu retorică destul de vehementă împotriva Federaţiei Ruse, are grupul petrolier francez Total, care a semnat în luna mai a acestui an cu compania rusească Lukoil, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, din punct de vedere al rezervelor, un acord pentru exploatarea zăcămintelor de petrol în regiunea Bazenov din Siberia.

Tot în Siberia, Gazprom are înfiinţată şi o societate mixtă cu compania anglo-olandeză Royal Dutch Shell pentru exploatarea rezervelor din Vestul Siberiei. Toate aceste exemple ar trebui să ne pună pe gânduri şi să ne întrebăm, cine mai conduce în momentul de faţă naţiunile? Liderii politici pe care-i alegem la anumite intervale de timp sau firmele transnaţionale, unele cu cifra de afaceri mai mare decât PIB-ul unor state?

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.