Preşedintele Consiliului Judeţean consideră că Legea Uceniciei şi programele de dezvoltare pe resurse umane pot oferi şanse reale tinerilor absolvenţi
Clipa cea mare pentru tinerii care încheie ciclul liceal a sosit în această săptămână când examenele de bacalaureat au intrat în linie dreaptă. O primă constatare dureroasă: aproape 10 la sută dintre absolvenţi, conştienţi de precaritatea asimilării materiei şcolare, au renunţat să se prezinte la confruntarea cu bacalaureatul. Este, deci, momentul când lipsa de consiliere a tinerilor de a-şi trasa drumul corect către o carieră de succes încă de la terminarea anilor gimnaziali se răzbună dureros. Abia acum se vede clar cât de păguboasă a fost lipsa raporturilor dintre şcoală şi părinţi într-un moment când elevul ieşit din gimnaziu ar fi trebuit îndreptat în direcţia spre care avea chemare şi capacitate.
Nu este mai puţin adevărat că şi sistemul de învăţământ, bulversat de seria a tot felul de experimente şi reforme, are partea sa de vină. Cea mai mare greşeală s-a produs atunci când grupurile şcolare de tradiţie profilate pe domenii tehnice şi economice care absorbeau elevii cu înclinaţii practice şi pregăteau forţă de lucru calificată au fost transformate în licee. Rezultatul se vede cu ochiul liber: absolvenţii au îngroşat rândurile şomerilor tocmai pentru că n-au terminat o şcoală care asigură specializări pliate pe cerinţele pieţii. La ultima bursă a locurilor de muncă din Vâlcea destinată absolvenţilor de studii universitare şi liceale, de exemplu, au fost înscrişi nu mai puţin de 729 absolvenţi de liceu. Bineînţeles, oferta a fost deosebit de modestă deoarece angajatorii pretind ca noii angajaţi să n-o ia de la zero,ci să aibă câţiva ani de experienţă în profesie.
Cum pot ieşi tinerii absolvenţi de liceu de pe acest traseu înfundat? Una dintre şanse o acordă Legea Uceniciei din 6 decembrie 2011 ale cărei prevederi, dacă sunt urmate, permit atestarea unei pregătiri şi specialităţi, precum şi înregistrarea tânărului la un centru autorizat de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale.
Tot în sprijinul persoanelor inactive cu vârste cuprinse între 16 – 24 de ani vine şi noul Ghid al Solicitantului făcut public de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), potrivit căruia, prin schema de garanţie în cadrul Domeniului de intervenţie 5.1, li se oferă tinerilor finanţare pentru implementarea unui proiect. În acest caz, se subînţelege că tinerii ar trebui să ia în calcul şi varianta iniţierii unor afaceri pe cont propriu mergând mai ales pe linia acoperirii unor servicii deficitare. În acelaşi scop stă la îndemână proiectul de memorandum aprobat de Guvernul Ponta prin care se prevede o schemă-pilot intitulată „garanţii pentru tineri” la care, deocamdată experimental, urmează să fie atraşi 5.000 absolvenţi de liceu fără bacalaureat pentru intrarea în ucenicie sau efectuarea unui stagiu de calificare. Este o facilitate pe care Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea nu trebuie să o piardă.
Alternative de integrare într-o activitate au apărut şi pentru absolvenţii de liceu din mediul rural. Exemplul cel mai la îndemână îl oferă start-up-ul în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală prin Măsura 112 – instalarea tinerilor fermieri, pe baza căreia se poate solicita şi obţine finanţare de la Uniunea Europeană pentru o serie de activităţi precum modernizarea fermelor pomicole sau a tehnologiilor de producţie apicolă, extinderea fermelor de legume, creşterea şi diversificarea producţiilor agricole şi altele.
În sprijinul tinerilor absolvenţi pot veni şi autorităţile locale prin înfiinţarea unor întreprinderi sociale de genul celor prevăzute în Programul european RURES (Spaţiul Rural şi Economia Socială din România).
Am dat aceste câteva exemple pentru a demonstra că, până la urmă, există soluţii de deschidere a unui drum în viaţa socială şi pentru acei tineri ajunşi în faţa unei bariere. Important este ca aceştia să conştientizeze greşelile de alegere, ale lor şi ale altora şi, aşa cum se spune, să ia bărbăteşte viaţa în piept. Succes tuturor!
ION CÎLEA
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea