54 total views

În urmă cu jumătate de an, Crin Antonescu şi Victor Ponta erau obsedaţi de Traian Băsescu. Acum, au făcut o fixaţie unul pentru celălalt, premierul continuând, în acelaşi timp, să-l vadă în toate pe preşedinte, iar acesta din urmă, pe primul ministru.

Pentru mania celor mai importanţi lideri politici stau marturie declaraţiile, discursurile şi o parte din acţiunile lor, care, într-o vreme, reuşiseră să nevrozeze şi electoratul. Iată două mostre nou-nouţe ale foştilor până mai ieri prieteni, azi adversari tulburaţi, Victor şi Crin.
„În continuare cred că Antonescu a fost doar intoxicat si manipulat (…) Nu cred că a avut de la început acest scenariu în minte. Anul trecut, i-am văzut sfatuitorii, i-am spus de zeci de ori că aceşti oameni sunt mercenari, că l-au distrus şi pe Mircea Geoană şi pe alţii, şi sunt oamenii santajabili, care vor ajunge tot la Traian Băsescu”, spune dl Ponta, răzbunându-se, în aceeaşi frază, pe ambele personaje, prin acreditarea ideii că preşedintele l-a manevrat pe liderul liberal, ca să părăsească şi PNL şi cursa prezidenţială. „Constat, după 48 de ore, că şi în situaţia în care eu am anunţat că nu mai candidez, continui să fiu centrul spaimelor şi atacului lui Ponta şi al celor din jurul său. Această teroare mediatică, şi nu exagerez cuvintele (…) nu mă intimidează. Vreau să spun foarte limpede pentru toată lumea că decizia mea nu are nicio legătură cu Traian Băsescu” , îi răspunde dl Antonescu, decretându-l „lovit de demenţă antidemocratică”. Preşedintele, care ataca în conferinţa de la ora 18, lipseşte din peisaj de vreo săptămână, dar nu-mi fac iluzii că va reveni încărcat pozitiv, după ce a fost sărit de la masa Dreptei.

Ce aflăm din astfel de ciocniri de replici? Nimic, dar de ani de zile ele ţin loc de politică, inspirându-i pe alegători.  Caftelile verbale sunt primite cu urlete de plăcere, zbânţâiala ironică – cu aplauze, tăvălelile onomatopeice – cu un bis. Este puternic cine poate să-şi acopere cu vorbe adversarul, cine ştie să lovească cu verbul în călcâiul dureros, cine e în stare să-nşurubeze o sintagmă plastică în mintea publicului. Aşa se face că pe primele locuri în sondaje se află aceia care cuvântează des, agresiv şi uşor, ei culegând puncte pe seama victimelor lor. Obsesiile prin care, de asemenea, se definesc sunt dovada limitelor proprii. A trece dincolo de Traian Băsescu ori de Victor Ponta înseamnă a vedea mai departe, a avea, cu alte cuvinte, o viziune, or toţi conducătorii României postdecembriste s-au împotmolit la punct fix. Domnul Klaus Iohannis, care tocmai şi-a anunţat candidatura  la preşedinţie, nu pare să fie chinuit de resentimente, dar oare ştie să înjure cursiv şi la obiect? Dacă nu, să ia lecţii urgent! (sursa AICI)

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.