464 total views

In cadrul unui program national, imobilele din toata tara vor fi inregistrate gratuit in Sistemul Integrat de Cadastru si Carte Funciara.

cadastrare

 

Potrivit unui anunt recent al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Pubice (MDRAP) in perioada urmatoare de cadastrare gratuita a terenurilor si cladirilor vor beneficia 63 de localitati din diferite judete.

Lucrările de cadastrare vor începe în perioada următoare, conform unui comunicat de presă al MDRT, deoarece Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a încheiat acordurile-cadru pentru aceste prime 63 de localităţi.

Printre judetele cu localitati in care va incepe  programul de cadastrare gratuita se numara si Valcea. UAT-eurile judetului sunt  –  Diculeşti, Făureşti, Valea Mare, Fârtăţești;

224.000 este numărul aproximativ de români care vor beneficia în curând de cadastru gratuit, în cadrul lucrărilor din primele 63 de localităţi.

Cetăţenii trebuie doar să permită accesul pe proprietate şi să coopereze

Lucrările de cadastrare se vor face la nivel de localitate, nu individual, se arată în informaţiile puse la dispoziţie de către ANCPI. Asta înseamnă că nici persoanele fizice şi nici cele juridice nu sunt nevoite să ceară autorităţilor efectuarea cadastrului.

„În cadrul PNCCF, proprietarul/ posesorul/ deţinătorul imobilului este beneficiarul, dar nu este cel care iniţiază efectuarea cadastrului. O persoană fizică/juridică poate beneficia de înregistrarea gratuită a imobilului/imobilelor pe care le deţine, în cadrul PNCCF, în momentul în care încep lucrările de cadastru sistematic în UAT-ul (unitatea administrativ-teritorială – n. red.) pe raza căruia se află imobilul/imobilele. Pe măsură ce o UAT e inclusă în PNCCF, au loc acţiuni de informare a locuitorilor. Acestea sunt realizate cu sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale”, explică reprezentanţii Agenţiei.

Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF) a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 294/2015, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 309 din 6 mai şi se aplică de la data publicării.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.