468 total views

Astăzi, 6 ianuarie, se sărbătorește Botezul Domnului, sau Boboteaza. În toate bisericile creștine se oficiază slujba pentru sfințirea Agheazmei Mari. Cu câteva zile înainte, preoții ortodocși au vizitatat fiecare gospodărie și au stropit cu aghiazmă pe credincioși și casele lor. Cuvântul „agheasma” în limba greacă înseamnă „apă sfinţită”. Ca element fundamental al Creaţiei, apa se foloseşte la spălarea şi curăţirea fizică a trupului uman sau a celorlalte corpuri materiale, dar este asociată şi lucrării de curăţire spirituală, de îndepărtare a urmelor păcatului.

 

Potrivit canoanelor bisericești, dacă la Aghiasma Mică, atunci când se face sfeştanie se face o singură invocare a duhului Sfânt pentru Sfinţirea apei, acum la Bobotează se face invocarea Duhului Sfânt de două ori pentru a sfinţi apa. Aceasta este diferenţa dintre Agheasma Mică şi Agheasma Mare. După citirea acestei rugăciuni, cântându-se troparul Bobotezei, se stropesc cu Agheasmă Mare toţi credincioşii, biserica şi toţi cei care participă la slujbă.

Agheasma Mare se poate consuma dimineaţa pe nemâncate şi înainte să se ia anafură, iar atunci când credincioşii se împărtăşesc, după împărtăşanie, nu înainte. Timpul în care se consumă Agheasma Mare este în perioada Praznicului Bobotezei, din preziua Bobotezei şi până la Odovania Praznicului, până la 14 ianuarie. De asemenea se poate consuma în zile de sărbătoare, în zile de ajunare, înainte de masa de dimineaţă, sau în zilele când credincioşii merg la Biserică.
Conform tradiţiei, credincioşii participă la slujba de Bobotează, după care iau acasă apa sfințină, pe care o întrebuinţează, de cum ajung acasă, şi pentru stropitul caselor, a gospodăriilor, a animalelor din bătătură, sfinţind lumea din jur şi chemând ajutorul lui Dumnezeu de-a lungul noului an. Această apă sfințită, pastrată peste an în sticle, va fi folosită ori de câte ori, credincioșii vor considera că au nevoie de ajutorul divin.

Obiceiuri si tradiții

De Boboteaza nu se spala rufe, apa sfintita luata acum are puteri miraculoase pentru că nu se strica niciodata. La Boboteaza se sfintesc toate apele, iar preotul se duce la o apa unde va arunca crucea. În unele locuri, mai multi barbati se arunca in apa ca sa o aduca inapoi, iar cel care va scoate crucea din apa va avea noroc tot anul.
În satele din nordul tarii, pe vremuri, femeile se adunau in grupuri mari acasa la cineva si duceau alimente si bautura. Dupa ce serveau masa, elecantau si jucau toata noaptea. Dimineața ieșeau pe stradă și luau pe sus barbații care apăreau întâmplător pe drum, ii luau cu forța la rău amenințându-i cu aruncatul în apa. Tot acum, în unele regiuni, avea loc integrarea tinerelor neveste in comunitatea femeilor casatorite prin udarea cu apa din fantana sau dintr-un rau. In noaptea de Boboteaza, tinerele fete isi viseaza ursitul. Ele isi leaga pe inelar un fir rosu de matase si o bucatica de busuioc; busuioc se pune si sub perna. Fetele care cad pe gheata in ziua de Boboteaza pot fi sigure ca se vor mărita în acel an.

 

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.