Loading

De ce v-aţi gândit să înfiinţati un nou târg de carte, când deja piaţa aceasta este „ocupată”, iar apetitul românilor pentru citit este atât de scăzut?
Sorin Lucaci: În piaţă, în afară de BookLand sunt doar două târguri de carte reprezentative: Gaudeamus şi Bookfest. Restul sunt târguri ocazionale, fără a exista în acest sens o tradiţie a perioadelor de desfăşurare. Ca să folosesc o sintagmă a pieţelor de desfacere noi suntem într-un „ocean albastru”, adică nu avem  concurenţă la nivel naţional. Suntem singura Caravană de carte care acoperă aproape toată suprafaţa ţării. De aceea am şi fost primiţi cu mult entuziasm. La capitolul librării online, pentru că avem şi o librărie online, www.book-land.ro, într-adevăr ne aflăm într-un ocean roşu, adică există o concurenţă acerbă, căreia încercăm să-i facem faţă cu brio.
Apetitul românilor pentru lectură poate că a mai scăzut puţin în ultimii ani, dar nu cred că a scăzut dramatic. Se citeşte mult, aici vorbim de informaţia ca atare. Lectura pe print a scăzut din cauza promovării internetului, din cauza crizei economice, din cauza lipsei de educaţie şi a lipsei  deprinderii fireşti de a citi, şi, bineînţeles, a altor factori de natură psihosocială. Şi cu toate astea se citeşte. Este foarte important să insuflăm tinerilor plăcerea lecturii, dragostea de carte, indiferent că vorbim de carte tipărită sau carte electronică, digitală.
Cum si când a luat naştere Caravana BookLand?  
BookLand a luat naştere în anul 2011, ca o alternativă viabilă la târgurile de carte existente deja pe piaţa românească, iar in 2012 s-a poziţionat drept cel mai de anvergură proiect de acest gen din România, atât din punctul de vedere al acoperirii geografice, cat şi al duratei. Iniţiativa noastră culturală a fost primită in toate colţurile ţării, cu entuziasm şi curiozitate, in acelaşi timp. Anul trecut am fost prezenţi in 39 oraşe – am pornit la drum pe 6 Martie la Giurgiu şi ne-am oprit abia pe 24 Decembrie 2012 la Bucureşti .
BookLand este un concept unic in România: târg urban de carte, in stil pop-up, organizat in spaţii deschise şi primitoare, pieţe centrale, parcuri. Coborând cartea din turnul de fildeş, motto-ul după care se ghidează este: „BookLand vine acolo unde oamenii sunt deja. Nu-i cheamă, ci îi urmează!”
Ce reprezintă în esenţă acest târg de carte?
BookLand este un târg inedit, atipic, neconvenţional, un târg pe care, vreau să cred, şi l-au dorit mulţi români. Este o caravană care, anul acesta (2013) străbate 19 oraşe ale ţării, timp de 42 de săptămâni şi care suplineşte atât absenţa celorlalte târguri de profil, cât şi  lipsa fizică a librăriilor din ţară, multe desfiinţate sau intrate în insolvenţă în ultimii ani, atât din cauza crizei, cât şi din cauza scăderii apetitului românilor pentru lectură. Din acest motiv am creat şi o librărie online (www.book-land.ro) care să rămână conectată în permanenţă la nevoia iubitorilor de carte, din fiecare oraş al ţarii. Cititorii îşi pot comanda titlurile dorite şi prin intermediul acestei librării virtuale. Primul oraş cu care am deschis stagiunea 2013 este Oradea, începând cu 5 martie, şi închidem periplul cultural pe 23 decembrie 2013, la Bucureşti. La prima ediţie din 2011 editurile au fost sceptice, dar când au văzut că am transformat târgul de carte într-o caravană naţională, le-a revenit zâmbetul pe buze. Mai ales că noi oferim servicii integrate editurilor, noi depozităm cartea, noi o înfoliem, noi montăm, noi demontăm standurile, apoi partea de merchandising, noi oferim consiliere la stand, noi încheiem parteneriatele media cu presa locală şi naţională, noi angajăm colaboratori pe perioada determinată pentru a oferi informaţii în cadrul târgului, este un efort uriaş în spatele acestui proiect. Pentru că îi urmăm pe oameni, acolo unde aceştia se duc, şi pentru că promovăm prin toate acţiunile noastre de marketing, comunicare şi PR lectura şi cartea la nivel naţional, consider că avem cea mai grea, dar şi cea mai frumoasă sarcină din piaţa de carte.
Ce aduce nou librăria online book-land.ro pe lângă alte site-uri de profil?
În primul rând, faptul că noi avem la prima comandă online transportul gratuit, avem tot felul de incentives, cadouri la fiecare comandă minimă de 50 lei, bilete la film, teatru, concerte. În afară de asta, venim cu tot felul de promoţii, venim cu preţuri bune. Mergem pe promoţii, dar nu pe discounturi foarte mari cum fac concurenţii noştri, care ajung să vandă cartea cu un leu sau doi lei, făcând promoţie la promoţie. Nu poţi, pentru că în felul ăsta nu ai să reuşeşti niciodată să cultivi omul, să-i stârneşti curiozitatea şi să-i redeschizi apetitul spre lectură. Nu mergi numai pe cantitate, trebuie să îl faci pe om să înţeleagă că şi cartea şi plăcerea lecturii are-au un preţ, nu poate costa o carte cât un covrig, că nu ai făcut nimic, să mergi numai pe ideea de reducere.
Este al treilea an de caravană, de periplu cultural prin toată ţara. Ce aduce inedit şi atractiv acest târg în comparaţie cu celelalte?
În plus faţă de celelalte târguri aducem tocmai această noutate, faptul că încercăm să acoperim o mare suprafaţă din teritoriul ţării, să-i urmăm pe toţi iubitorii de carte, oriunde s-ar afla. Traseul generos al Caravanei şi evenimentele organizate în cadrul târgului, zic eu, fac diferenţa. Caravana BookLand organizează in fiecare oraş unde poposeşte, multe evenimente artistice si culturale: lecturi publice cu scriitori locali, expoziţii de pictură şi sculptură, momente artistice realizate de copiii de la Şcolile Populare de artă, de la Palatul Copiilor, de elevi de la liceele de artă, tineri actori de la teatrele de papuşi etc. Iar în raport cu librăriile existente, încercăm prin calitatea si diversitatea titlurilor prezentate să facem această diferenţă.
Pe parcursul Caravanei BookLand prin ţară, am avut ocazia de a cunoaşte oameni minunaţi, dornici să ne ajute în demersul nostru cultural de mediatizare şi promovare a cărţii. Poeţi, prozatori, critici literari, pictori, preşedinţi de filiale ale Uniunii Scriitorilor sau Artiştilor Plastici din România. Aş enumera câţiva din Moldova, atât de dragi mie: Carmen Veronica Steiciuc, un extraordinar organizator de evenimente culturale şi festivaluri literare, Gheorghe Neagu de la Oglinda literară din Focşani, Lucian Manailescu de la Buzău, Constantin Marafet din Rm. Sărat, organizatorul Festivalului de creaţie literară, Titel Constantinescu, d-na profesor universitar Mihaela Garlea din Iaşi, dar şi promoteri culturali din Ardeal, dl. Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural G. Cosbuc din Bistriţa Năsăud şi mulţi alţii. Sper să nu supăr pe nimeni dacă nu i-am enumerat pe toţi. Sunt convins că şi în 2013 vom găsi aceeaşi deschidere şi receptivitate, din partea comunităţilor culturale locale, din partea oamenilor de cultură, de a organiza evenimente artistice si culturale în fiecare locaţie, unde va poposi Caravana BookLand.
Cum vi se pare piaţa de carte din România? Cum se descurcă editurile in aceste vremuri de restriste?
Piaţa de carte din România este insuficient structurată şi valorificată. Este o piaţă cu potenţial, în continuă mişcare, editurile fac eforturi disperate pentru a-şi conserva resursele şi portofoliul de titluri, pentru a trece cu bine peste această perioadă foarte dificilă din punct de vedere financiar. Din păcate industria carţii din România nu este la fel de profitabilă ca cea din ţările dezvoltate: Germania, Franţa, Anglia. Iar criza financiară a atins fără doar şi poate şi domeniul cărţii. Putem spune cu sigurantă că piaţa de carte este în declin, şi asta se reflectă şi în activitatea târgurilor de profil. Un sondaj realizat de Institutul Român de Studii Sociale (IRSS) arată nişte rezultate ingrijorătoare: peste jumătate din populaţie nu a terminat de citit nici o carte în 2012. Altfel spus, in medie, finlandezii cheltuiesc 11,3% din veniturile salariale pentru zona de cultură (cărţi, teatru, film, operă, vernisaje, expoziţii de pictură sau sculptură) şi se află pe locul întâi. Iar pe locul doi se află maltezii! Britanicii se plasează de abia pe locul cinci, iar nemţii pe zece! Pe ultima pozitie se află românii! Ei chetuiesc mai puţin de jumătate decât ocupanţii primului loc!
De asemenea studiul Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) arată că aproape un sfert dintre români n-au mai citit o carte de ani buni. Lipsa timpului pentru lectură, şi a timpului in general, accesul la alte surse de informare (tv, radio, internet etc.)  lipsa banilor, lipsa unei educaţii, a unei deprinderi în ceea ce priveşte lectura, sunt câteva din motivele care ne fac pe noi, românii, să citim mai puţin decât vecinii noştri. Pe de altă parte, se pare că cel mai mult citesc românii cu vârste cuprinse între 36 şi 65 ani şi preferate sunt romanele, deci tot beletristica este pe primul loc in preferinţe, potrivit studiului.
Financiar vorbind, este un târg de carte o afacere bună?
Financiar vorbind, un târg de carte nu este o afacere profitabilă. Cu siguranţă nu te poţi imbogăţi doar din vânzarea de carte. Un târg de carte poate fi, cel mult, o pasiune, dar o pasiune foarte mare, trebuie să iubeşti cartea ca să faci asemenea sacrificii, iar noi cei de la BookLand, şi aici vreau să mulţumesc întregii echipe,
iubim cartea, indiferent că o gaseşti în formă tipărită sau digitală. Gândiţi-vă că toată piaţa de carte din România este de 50 milioane de euro, echivalentul pieţei de băuturi energizante în România. Sunt 900 de edituri în România, din care 200 sunt foarte active. Cea mai mare cifră de afaceri a unei edituri respectabile nu depaşeşte 3 milioane de euro. Din totalul pieţei de carte din România, un mic procent înseamnă carte electronică (e-book, e-readere) aproape o mie de titluri. Pe piaţa cărţii din România se vehiculează aproximativ 45000 de titluri, în Caravană luăm 6 – 7000 de titluri din cele mai populare.
În ce oraşe aţi avut cele mai bune vânzări în 2012, cel mai mare succes?
Cel mai mare succes, de departe, l-a reprezentat Braşovul. Într-adevăr este un oraş turistic şi asta s-a văzut în numărul foarte mare de vizitatori care au trecut pragul Caravanei BookLand, în Piaţa Sfatului. După Braşov, aş putea să menţionez într-un fel de top, Timişoara, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Baia Mare.
Ce tip de carte se vinde cel mai bine la târgul dvs.?
Beletristica in proporţie de 44% , in general literatura universală contemporană de la editurile Corint, Leda,  grupul editorial All, dar şi SF, de la editura Nemira, cărţi de spiritualitate de la editura Herald, cărţile pentru copii (poveşti) de la editurile Corint Junior, Aramis şi Anteea, dar şi cărţile educative au o pondere semnificativă, 27%; părinţii alocă bugete considerabile pentru cartea şcolară şi educativă. Apoi cărţile pentru mămici, cărţile de parenting “Cum să creştem un copil sănătos”, “Dezvoltă încrederea în sine a copilului tău”, cd-uri şi dvd-uri, precum şi carţi aspiraţionale, motivaţionale, psihologie şi de dezvoltare personală de la Editura Trei. O pondere de 17% o au cărţile cu profil economic: business, marketing, comunicare şi relaţii publice, management de la editurile Brandbuilders şi Business Tech.
Ce aşteptări aveţi pentru anul 2013?
Avem aşteptări foarte mari în 2013, mai ales că am schimbat puţin strategia de promovare a cărţii. Spre deosebire de anul 2012, în 2013 vom poposi câte două săptămâni în fiecare oraş, timp suficient, spunem noi, pentru iubitorii de carte să ne viziteze. De asemenea în trei sferturi din locaţii vom fi prezenţi în pieţe centrale şi parcuri, spaţii neconvenţionale şi în acelaşi timp foarte accesibile publicului cititor. Ne dorim să satisfacem dorinţa de cultură şi, implicit de lectură a tuturor booklanderilor, sperăm să nu-i dezamăgim. Timp de două săptămâni, în perioada 6 – 18 august îi aşteptăm pe toţi vâlcenii iubitori de cultură,  în faţa Parcului Mircea cel Bătrân din Râmnicu Vâlcea, la o adevărată sărbătoare a cărţii. Vom veni cu peste 6000 de titluri de carte, de la aproape 100 de edituri, la preţuri de producător.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.