Loading

Primăria Râmnicului va intra în cărţile de istorie după ultimele două scandaluri de corupţie care au decapitat în tot atâtea rânduri conducerea instituţiei. Micile deosebiri şi marile similitudini dintre cele două cazuri „Şpagă la Primărie” aproape că nu mai contează. Gutău a făcut chiar şi o slujbă de exorcizare pentru a gonii demonii din biroul său. Săracul, nu a apucat să îşi dea seama că aceştia zac mai mult în sufletul unui om decât într-o încăpere. Acum, Frâncu a pus degetul pe rană şi ne-a demonstrat că demonii pot ieşii dintr-o persoană prin intermediul funcţie. Convins că este buricul pământului cocoţat în funcţia administrativă supremă a municipiului, Emilian Frâncu a repetat aceeaşi schemă ca şi predecesorii săi: o mână întinsă abil în faţa oricărui antreprenor venit să deruleze afaceri cu municipalitatea.
Nu îl jelesc pe Frâncu, aşa cum nu l-am plâns nici pe Gutău. Nu am motive ca să plâng hoţia dovedită şi condamnată.  Cu toate acestea trebuie să recunosc că niciunul din cei doi nu ar fi ajuns să îşi dea în petec în acest hal dacă ar fi fost poziţionaţi undeva mai jos pe scara ierarhică. În lumea civilizată odată cu puterea vin asupra unui personaj şi o serie de responsabilităţi. La noi, puterea naşte doar tupeul nesimţit. Între prima şpagă din primărie demascată de DNA şi cea de-a doua au trecut şapte ani. Nu cred că exemplele date de procurorii DNA şi de instanţele din România vor stârpi pelerinajul şpăgarilor în fotoliul de primar al oraşului. Sunt chiar convins că următoarea infracţiune de luare de mită în care va fi implicat un primar din Râmnicu Vâlcea se va petrece mai curând decât ne-am aştepta. Şi asta pentru că meteahna de a te crede invincibil odată ce ai înfipt colţii într-o funcţie de conducere se propagă rapid în mentalul personajelor ce alcătuiesc clasa politică băştinaşă.
Sigur, Gutău a creat precedentul şi metoda prin care se poate solicita şpaga, dar apucăturile lui pot fi regăsite în mai fiecare personaj care tânjeşte la ora lui de glorie în scaunul puterii. Umilinţa o mai găseşti doar la votanţii derutaţi care nu au nici măcar curajul de a-i huidui pe cerşetorii de voturi. Nu Primăria este blestemată, ci funcţia de tiran al administraţiei locale.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.