329 total views

Klaus Iohannis şi Victor Ponta, cei doi oameni care se vor duela duminică pentru votul românilor şi, implicit, pentru funcţia de preşedinte, au fost puşi faţă în faţă pentru ultima dată în această campanie electorală. Postul Digi24 a prezentat recent un bi-interviu, în cadrul căruia Iohannis şi Ponta au primit aceleaşi întrebări. Astfel, chiar dacă nu s-au aflat în acelaşi timp în studio, cei doi s-au confruntat în idei şi programe.

Iohannis şi Ponta, despre pericolul divizării ţării

Klaus Iohannis: Astfel de teme false apar atunci când acești oameni de tip PRM sunt cooptați pentru niște voturi. Cum poate cineva să vină în 2014 să afirme că cineva vrea să rupă Ardealul sau să ducă la o învrăjbire a ardelenilor împotriva oltenilor? Sunt cretinisme. Să vii în 2014, de dragul câtorva voturi, să spui… asta nu e admisibil. Nu mi-a trecut nici prin gând că cineva din politică poate afirma așa ceva. Imediat au ieșit și alte lucruri care de care mai urâte, nu s-a terminat bine înțelegerea în sptelor ușilor, iese Vadim și spune că Năstase a făcut lucruri bune, la fel Hrebenciuc. Am crezut ca am depășit abordările dupa Iliescu, nu am scăpat. Un tânăr politician vine cu vechile metehne ale FSN și ale PDSR și iată acum repune pe tapet într-o alianță dedicată răului niște lucruri peste care cu greu a trecut România. Nu se poate să revină cu astfel de mizerii. Din nefericire, de fericire mult ori, mai ales în vremuri când oamenii sunt săraci, aceste abordări xenofobe, șoviniste și populiste au un public.

Victor Ponta: Nu citiți în fiecare zi că dacă Ponta câștigă luăm România în spate și o ducem la Moscova, că desființăm DNA. Sunt elemente propagande identice cu 2009, și atunci Geoană ne ducea la ruşi. Aceiaşi oameni au făcut campanie pentru Băsescu, aceiași fac pentru Iohannis. În egală măsură, Szilagy e extrem de radical în cealaltă parte. Are un program extrem de ne-european. Dacă s-ar aplica, am avea și Scoția, Catalunia. Spre deosebire de această tendinţă centrifugă, şansa Europei e să fie mai unită, nu mai descentralizată, pentru că se va distruge de tot. La fel și pt România. Am tot respectul și înțeleg foarte bine specificitatea regiunilor, începând cu Ardealul. În egală măsură Maramureş, Bucovina.

Iohannis şi Ponta despre economie

Victor Ponta: Spre deosebire de situația mea, am preluat Guvernul cu un buget deja făcut, cu un deficit pe 2011 de 4,8% din PIB, 6 mld. euro cheltuieli mai mari decât venituri și îl voi lăsa – sper – lui Tăriceanu prima oară în istorie zero. După 10 luni avem excedent bugetar 400 milioane de lei. Am încasat mai mult decât am cheltuit. Sigur, sunt invidios pe cel ce vine după mine. Sunt rezultatul unor sacrificii din ultimi ani, când am strâns cureaua, când DNA-ul foarte bine a făcut, că ne-a ajutat anul ăsta enorm în evaziune. Ce aș putea să fac cu acest spațiu să mă ajut la anul? Atunci a venit ideea de la tânăra ministră de Finanțe, o idee foarte bună. România are de plătit titluri executorii, hotărâri judecătorești către profesori, magistraţi, care au dat în judecată guvernul Boc. Guvernul Boc le-a reeşalonat. Mai avem de plătit până în 2015-2016 5,7 mld lei.

Klaus Iohannis: Terminăm 2014 în cea mai mare prostie bugetară posibilă, cu 24% investiții nerealizate. Terminăm cu excedent bugetar și se mai duce și la televizor și se laudă cu asta, probabil crezând că majoritatea dintre noi nu înțelege despre ce e vorba. Dacă nu ai fost capabil să cheltui banii pe care i-ai avut, îți rămân în buzunar și te trezești ca fraierul că autostrada n-ai făcut-o, drumul nu l-ai făcut. Sigur că rămâi cu banii.

Iohannis şi Ponta despre politica externă

Victor Ponta: În doi ani și jumătate am avut ocazia să vorbesc cu liderii politici regionali și m-am referit la următorul lucru – România este un partener loial, dar în același timp nu un simplu actor care reacționază. Orice ţară membra UE, indiferent de restricţiile economice, orice ţară UE și NATO care rupe frontul solidarității e un mare pericol pentru ceilalți. Această minciună care se spune jurnaliștilor că sunt prieten cu Viktor Orban – e singurul premier din Europa cu care n-am avut întâlnire bilaterală. Ideea e că o văd ca un mare pericol pentru solidaritea UE și a NATO.
Victor Ponta: Îmi doresc și eu să fac ce face SUA, UE şi guvernul Germaniei, de ce să nu fac ce fac ei? Nu mă lasă dl. Meleşcanu să duc România în China.

Klaus Iohannis: Numai și numai împreună cu partenerii noștri, numai împreună cu UE și SUA, numai împreună cu NATO, putem să acționăm prin orice hotărâm împreună cu partenerii încât toată lumea, în special Rusia, să revină în zona în care se respectă tratatele naționale. Voi fi în primul rând omul românilor, în al doilea rând președintele care duce România spre Occident și în al treilea rând președintele care vrea parteneriat și cu NATO și cu SUA și cu UE, vreau aceste lucruri pentru țara mea, nu pentru mine.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.