228 total views

Vizita primului ministru Victor Ponta, în Republica Populară Chineză, a suscitat vii discuţii referitoare la contractele economice ce urmau să fie încheiate între statul nostru şi cel chinez. “Specialiştii de serviciu” ai partidelor de dreapta ne tot ameninţă cu reacţia negativă a partenerului strategic SUA. Ca o informaţie generală, partenerul strategic SUA are ca principal creditor extern, Banca Populară a Republicii Chineze, mai pe româneşte americanii nu s-au simţit deloc sfioşi şi deranjaţi să împrumute “trenul cu bani” de la mult huliţii chinezi.

În sec XXI al mileniului trei, cinismul în afaceri este un fel de religie în stat. Marile puteri economice ale lumii, SUA, Germania, Anglia , Franţa, nu s-au sfiit să facă afaceri cu ţări conduse de dictatori extrem de sângeroşi ( vezi cazul Iranului, Irakului). Pentru bună starea poporului, marile puteri economice ale lumii au închis ochii la multe încălcări ale dreptului omului, stabilite prin legi internaţionale.  Numai “specialiştii noştrii”, aparţinători ai spectrului dreptei politice se dau de ceasul morţii, că vine “micul popor chinez” peste noi şi ne “sufocă” cu capital asiatic. Singura problemă economică ridicată pentru închierea parteneriatului româno-chinez, este că, partea asiatică doreşte încredinţarea de lucrări de infrastructură în mod direct, fără a participa la licitaţii, situaţie care încalcă legislaţia europeană în viguare.
De asemenea, chinezii nu doresc derularea investiţiilor decât prin banca lor populară, situaţie care contravine regulamentelor bancare europene. Ce va fi… vom vedea!… Totuşi, este de admirat deschiderea pe care Guvernul Ponta o reprezintă faţă de a doua economie a lumii.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.