213 total views

Asociațiile de elevi din România cer Guvernului oprirea angajării răspunderii pe OUG nr. 51/2019 și respingerea ei în Parlamentul României!

Toate Asociațiile de elevi din România – Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din București și Ilfov, Asociația Vâlceană a Elevilor și Asociația Elevilor din Maramureș – anunță printr-un comunicat de presă că nu cred în anunțul Guvernului de a-și asuma toată răspunderea față de ordonanța 51/2019.

Săptămâna trecută, membrii Guvernului României au anunțat că își vor angaja răspunderea, în baza prevederilor constituționale, pentru „abrogarea” OUG nr. 51/2019, cea care a eliminat transportul județean din sfera serviciilor publice și, astfel, a eliminat posibilitatea ca operatorilor să le fie impuse obligații precum acordarea de reduceri pentru elevi sau practicarea unor trasee neprofitabile.

Dorim să precizăm faptul că, încă de la început, am fost sceptici privind această măsură, având în vedere următoarele aspecte: „Abrogarea” OUG nr. 51/2019 este irealizabilă, ea cuprinzând norme de modificare, care, în conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2000 privind tehnica legislativă nu pot fi abrogate. Proiectul de lege pentru aprobarea acestei ordonanțe se află în Parlamentul României la acest moment, fiind astăzi, 9 decembrie, pe ordinea de zi a ședinței de plen de la Camera Deputaților. Astfel, având în vedere faptul că procedura este una mai rapidă și mai sigură, suntem de părere că soluția legislativă ar fi respingerea ordonanței în plenul Camerei Deputaților, lucru pe care Guvernul României ar trebui să îl sprijine”, se arată în comunicatul de presă.

Amestecarea transportului cu discuțiile pe legile justiției este o altă problemă pe care asociațiile de elvi o ridică Guvernului, fiind de părere că „amestecarea transportului elevilor cu discuțiile pe legile justiției prezintă un risc enorm, pe care elevii nu îl pot accepta. În contextul angajării răspunderii, Guvernul a anunțat că va uza de această procedură constituțională pentru a rezolva mai multe probleme, majoritatea dintre ele controversate, astfel existând riscul ca Guvernul să pice și problema transportului să nu fie rezolvată, ba chiar înrăutățită. Totodată, există jurisprudență a Curții Constituționale a României privind angajarea răspunderii pe proiecte de legi care se află în Parlament, asupra căreia instanța a decis că este neconstituțională.

Nemulțumirile elevilor nu se opresc aici și aduc în atenție faptul că „Guvernul României nu a făcut public proiectul legislativ pe care își va angaja răspunderea în ceea ce privește această ordonanță de urgență. Din surse, asociațiile de elevi au aflat că proiectul ar propune o soluție legislativă care nu ar rezolva problema, ci mai rău, ar înrăutăți-o – realizarea de achiziții publice pentru transportul elevilor de către consiliile județene.

Nu numai că această măsură este una nesigură, deoarece stă în voința sau lipsa de voință a operatorilor de transport de a realiza aceste curse, dar ea nu rezolvă problema reducerilor elevilor care acum nu mai pot fi acordate de către consiliile județene. Astfel, dacă Guvernul plănuiește să își angajeze răspunderea pe această variantă, ar fi mai oportun să nu o facă, deoarece riscă să mai aducă o lovitură elevilor din mediul rural, punând astfel sub semnul întrebării dacă vor avea aceștia vreodată asigurat transportul”.

Referitor la afirmațiile din spațiul public ale membrilor Guvernului, elevii consideră că „aceștia se află într-o eroare, spunând că problema decontării navetei elevilor va fi rezolvată prin abrogarea acestei ordonanțe, când, de fapt, este fals. Problema care oprește decontarea navetei elevilor sunt tarifele maximale impuse de către Guvern prin HG nr. 863/2016, iar ea ar putea fi rezolvată dacă Ministerul Educației ar realiza și propune în Guvern un proiect pentru abrogarea acestei hotărâri.

Solicităm, astfel, Guvernului României să renunțe la angajarea răspunderii pe tema OUG nr. 51/2019 și să sprijine respingerea acestei ordonanțe în Parlament, în beneficiul elevilor din România”, se mai arată în același comunicat de presă.

Atitudinea elevilor nu poate decât să ne impresioneze, pentru că prin demersurile lor își apără drepturile și luptă până la un rezultat final, lucru pe care nu-l vedem la politicenii din zilele noastre și care nu susțin elevii, neaducători de voturi. Vom sprijini orice demers întreprins de asociațiile elevilor, publicând comunicatele remise pentru a face public bătaia de joc la care sunt suspuși de cei pe care noi i-am votat și trimis în Parlamentul României.

Așteptăm cu real interes să vedem ce parlamentari vâlceni vor susține solicitarea elevilor!

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.