312 total views

…și aduc, totodată, la cunoștința opiniei publice, anunțarea imediată a oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte în rândul porcinelor din exploatații, lucru care ar reprezenta un avantaj în controlul și eradicarea Pestei Porcine Africane și care nu se transmite la om, nu este zoonoză, dar efectul social și economic poate fi unul major.

Primul caz de pestă porcină africană, în acest Nou An, a fost depistat, oficial, în comuna Drăgoești, iar primarul Bebe Melente a luat deja atitudine și a început cu o informare în spațiul public, în care aduce cetățenilor la cunoștință cu ce se confruntă și le transmite să nu intre în panică, îndemnându-i la înțelegere și sprijin, nu înainte de a anunța autoritățile locale cu drept de decizie.

„În localitatea Drăgoești, la domiciliul domnului Boncan Dumitru ( cătunul Boncani), a fost depistat un focar de Pestă Porcină Africană. Rog locuitorii comunei Drăgoești să nu se panicheze și să colaboreze cu instituțiile statului (Primărie, Politie, DSV) pentru a nu se extinde acest focar. Nu trebuie să ne speriem că animalele vor fi eutanasiate. EU ÎN CALITATE DE PRIMAR voi face tot posibilul ca nici un porc să nu fie omorât fără analize medicale. Toți cetățenii care dețin animale în gospodăria proprie sunt rugați să permită accesul medicilor veterinari pentru verificari. ESTE INTERZIS MUTAREA ANIMALELOR ÎN ALTĂ LOCAȚIE. Mulțumim pentru înțelegere și sprijin”.

Primarul Melente ne-a transmis că este în comună chiar acum, cu organele statului, DSVSA, Poliție, cei de la Primărie, și că a informat toate autoritățile

„Sunt în comună, facem verificări și informări, am transmis informare și oficial și încercăm să stopăm totul local, să nu fie extindere, să nu intre lumea în panică. Primul caz în Drăgoești în ulmii 5 ani. Este confirmat oficial depistarea unui focar de pestă porcină africană și ne pare rău că ne confruntăm cu așa ceva, dar ne bucurăm că cetățeanul ne-a informat. La ora actuală facem identificări și informări asupra populației să nu mute animalele dintr-o parte în alta, că este posibil să fie doar în gospodăria respectivă”, declară edilul în dimineața zilei de sâmbătă, 4 ianuarie 2020.

Prin Ordin de Prefect – ședință de lucru

Și conducerea Prefecturii Vâlcea informează că, vineri 3 ianuarie, ora 17.30, a fost convocat în ședință de lucru, prin Ordinul Prefectului nr. 1/03.01.2020, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vâlcea ca urmare a confirmării, prin buletinul de analiză nr. 10006/03.01.2020 emis de I.D.S.A. București, a unui nou focar de Pestă Porcină Africană într-o gospodărie a populației din satul Drăgoești, comuna Drăgoești. În această ședință de lucru au fost stabilite măsurile ce se impun pentru combaterea acestui nou focar de pestă porcină africană, cu aplicabilitate în:

  • focar (exploatație individuală);
  • zona de restricție;
  • zonele de protecție (ZP) și supraveghere (ZS) delimitate de specialiștii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vâlcea.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.