275 total views

Deoarece educația nu este o prioritate pentru autoritățile locale, s-a depus un amendament prin care ar urma să se modifice Legea Educației Naționale. Momentan contextul legislativ acordă posibilitatea autorităților publice locale de a stabili suma aferentă fiecărui tip de bursă, în acele cazuri în care aleg să finanțeze bursele. Conform amendamentului propus, elevii ce se încadrează în criteriile stabilite vor beneficia de burse, într-un cuantum stabilit la nivel național, prin Hotărâre de Guvern, indiferent de localitatea în care învață.

Demersurile Consiliului Național al Elevilor s-au orientat către superficialitatea cu care sunt tratate bursele școlare de către autorități încă de la începutul anului 2017. Ce se presupunea a fi o intervenție simplă în sensul reglementării nu doar a obligativității, dar și a unei sume minime pentru acordarea burselor, s-a dovedit a fi o luptă împotriva persoanelor aflate la cârma sistemului educațional. Recent, senatorul Liviu Marian Pop, fost ministru al educației, a depus un amendament prin care ar urma modificarea Legii Educației Naționale în modul propus și dorit de singura structură de reprezentare a elevilor la nivel național.

Într-un sistem de educație depășit, acestea reprezintă o nevoie a elevilor care provin dintr-un mediu familial instabil, care suferă din punct de vedere al resurselor financiare, dar și o sursă de stimulare a elevilor pentru a performa în mediul școlar.

Inițiativa Consiliului Național al Elevilor se concretizează după mai bine de un an în care reprezentanții elevilor au muncit pentru obținerea burselor și după nenumărate consultări atât la nivel central, cât și la nivel local. Ne bucurăm că vocea elevilor a fost într-un final auzită și, deoarece considerăm că bunăstarea beneficiarilor primari ai educației este o problematică ce ar trebui să depășească orice alte interese, solicităm parlamentarilor să voteze în consecință: pentru un pas către un sistem educațional de calitate.

„Înainte să redactăm acest proiect, am vrut să luăm un puls al situației reale din teritoriu. Am rămas profund indignați de diferențele înregistrate. Dacă, de exemplu, în București, se acordă burse de sute de lei, am avut cazuri în care suma raportată, în mod oficial, de către consiliul local, nu a fost mai mare de 8,6 lei. Suntem de părere că o reglementare la nivel național este vitală. Nu putem conta, din nou, pe bunăvoința autorităților locale, întrucât este clar că, pentru majoritatea acestora, educația nu este o prioritate.”, a declarat Ioana BĂLTĂREȚU, președintele Consiliului Național al Elevilor.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.