…organizând, miercuri 25 martie, ședința ordinară a CJV. Opriți ședințele de consilii județene ori locale!!!
Rădulescu Constantin, dacă insistă ca ședința de CJ să fie susținută, chiar și în Sala mare a instituției (n.r sala de spectacole), unde ar putea fi prezente peste 50 de persoane, poate fi acuzat de încălcarea legislației în vigoare – decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României din 16 martie, Codul Penal, art 352 zădărnicirea combaterii bolilor, ordonanța militară nr.2/21.03.2020 – art.3 , alin (1) și (2), Hotărârea nr 13/21.03.2020.
România este în stare de urgență, dar Consiliul Județean Vâlcea nu ține cont de acest lucru și organizează ședința ordinară a lunii martie. Constantin Rădulescu ne dă dovadă că atât poate să gândească în condițiile în care se strigă cât se poate de tare „stai acasă”, iar fenomenul de digitalizare care influențează o serie de aspecte în dezvoltare și informare, probabil nu îi este cunoscut „marelui” președinte.
Odată cu instituirea stării de urgență, sute de agenți economici, poate mii, și-au mutat afacerile online, dar o instituție precum CJV nu este în stare să găsească soluții pentru ca ședințele de CJ să fie susținute online. În plus, pe ordinea de zi a ședinței NU este nici un proiect de hotărâre care să necesite o urgență.
Guvernul României nu a gândit absolut nici o măsură cu privire la activitatea UAT-urilor și CJ-urilor, instituții care prin ședințe, lunare, adună la un loc puțin peste 50 de persoane. Cu toate astea, orice edil, pentru că recomandările sunt cât se poate de clare și cunoscute lor, pot lua singuri decizia suspendării acestor ședințe, măcar până trece de starea de urgență în care se află statul român și să nu aștepte să dea Guvernul nu știu ce circulară.
Sesizăm Prefectura Vâlcea pentru un răspuns
În contextul dat, solicităm urgent Prefectului județului Vâlcea, Tiberiu Costea, să ne informeze dacă ședința organizată de Consiliul Județean, respectă conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19), concret, dacă ședința poate fi susținută.
Mai solcităm prefectului să verifice ordinea de zi a ședinței și să ne comunice dacă informarea de activitate a președintelui, raportul de soluționare a petițiilor, raportul activității RAJDP, încetarea mandatului de consilier județean prin deces, evaluare bunuri Apavil, ROF Spital Mihăești, ROF RADJP, criteriile de performanță a CA-RAJDP, organigrama Bibliotecii Județene, parteneriate, darea în administrare unor instituții anumite bunuri, evaluarea directorilor ori alte proiecte fără urgență sunt mai importante decât sănătatea noastră.
Oricine poate consulta ordinea de zi a ședinței accesând link-ul – http://www.cjvalcea.ro/index.php/sedinte-ale-consiliului-judetean – și va putea observa că nici un punct de pe ordinea de zi nu este o urgență.
Este cât se poate de evident că Rădulescu Constantin nu poate gândi soluții pentru ca această ședință să poată fi susținută online, deși consilierul județean Victor Popescu i-a sugerat acest lucru: „având în vedere starea de urgență decretată de Președintele României, vă rog să depuneți toate eforturile ca cetățenii județului Vâlcea să poată urmări toate ședințele live, integral la un link comunicat anterior”.
Legea 215/2001, legea adminsitrației publice locale, secțiunea a 3-a, funcționarea consiliului județean, art. 94, alin (2) Consiliul judeţean se poate întruni şi în şedinţe extraordinare ori de câte ori este necesar, la cererea preşedintelui sau a cel puţin unei treimi din numărul membrilor consiliului ori la solicitarea prefectului, adresată preşedintelui consiliului judeţean, în cazuri excepţionale care necesită adoptarea de măsuri imediate pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor calamităţilor, catastrofelor, incendiilor, epidemiilor sau epizootiilor, precum şi pentru apărarea ordinii şi liniştii publice și alin (4) – În caz de forţă majoră şi de maximă urgenţă pentru rezolvarea intereselor locuitorilor judeţului convocarea consiliului judeţean se face de îndată.
Studiind ordinea de zi a ședinței, ședință ordinară și nu extraordinară sau de îndată/de forță majoră, nu regăsim pe aceasta nici măcar un proiect de hotărâre care să prezinte un caz excepțional cu privire la cele menționate prin art prezentat. Ședința nu are prioritate în momentul de față, în care ne aflăm, iar dacă avea se încadra la alin (4) .
Rădulescu – apel cu discriminare
Cu privire la aceiași ședință, Rădulescu remite o adresă către consilierii județeni și le solicită să comunice Biroului Cancelarie din cadrul Consiliul Județean Vâlcea dacă au intrat în contact direct cu persoane aflate în carantină, izolare sau autoizolare sau care prezintă simptome specifice acestei boli și, în mod concret, cu domnii Cristian Buican și Romulus Bulacu, deputat și respectiv, senator în Parlamentul României.
„Pentru înlăturarea oricăror suspiciuni facem apel pe această cale la conștiința și responsabilitatea tuturor participanților la ședințele de Consiliu Județean care se vor organiza în această perioadă și îi rugăm să țină cont de aspectele menționate prin prezenta. De asemenea, vă asigurăm pe toți că acest demers nu se vrea a fi unul discriminator, ci o măsură normală impusă în situația dificilă în care ne aflăm”, se mai arată în adresa transmisă consilierilor județeni.
Deși adresa este transmisă tuturor consilierilor județeni și Rădulescu susține că demersul nu este unul discriminator, solicitarea se referă strict la consilierii liberali care ar fi putut intra în contact cu Buican și Bulacu, altfel nu ar fi menționat acest lucru. În plus, știe cineva ce pesediști se vizitează cu cei doi liberali? Să fim seriosi!
Grupul de consilieri liberali remit răspuns CJV
„Persoanele menționate de către dvs. în adresă nu au fost confirmate cu virusul COVID 19, fiind în autoizolare, iar ancheta epidemiologică a oricărui caz suspect, sau confirmat, nefiind atributul Consiliului Județean Vâlcea, ci a Direcției de Sănătate Publică Vâlcea, instituție căreia ar fi trebuit să vă adresați pentru lămurirea oricăror probleme legate de acest coronavirus.
Deși enuntați că acest tratament nu este unul discriminatoriu, consider că nu aveți dreptate, întrucât solicitarea se referă la subiecții care ar fi intrat în contact cu două persoane, care întâmplător dețin funcții publice, fiind parlamentari PNL. Însă, la nivelul județului Vâlcea sunt carantinați și în autoizolare, câteva sute de persoane, ori adresa ar fi trebuit să se refere la oricare persoană suspectă sau confirmată, din județul Vâlcea/România/Europa/Nivel Mondial, cu care ar fi interacționat un Consilier Județean, nu doar la cele două persoane.
Întocmirea acestei situații ar fi trebuit să fie făcută la fel cum se face și convocarea ședințelor de Consiliu Județean, respectiv telefonic, întrucât nu toți consilierii îți citesc mailul din 2 în 2 ore. Având în vedere faptul că se vorbește de așa zise suspiciuni, vă aduc la cunoștință că legislația în vigoare nu restrânge drepturile unui consilier județean de a participa la ședința Consiliului Județean. Având în vedere Starea de Urgență decretată de Președintele României, Excelența sa Klaus Iohannis, vă rog să depuneți toate eforturile ca cetățenii județului Vâlcea să poată urmări toate ședințele CJ Vâlcea live, integral la un link comunicat anterior”, se arată în răspunsul liberalilor.
Rădulescu a uitat că la ședințele de CJ participă de fiecare dată presa locală, dar aceasta nu a primit o astfel de adresă. Să înțelegem că presa nu are acces la ședința de CJ din data de 25 martie?
Copiii fac lecții online, instanțele judecă urgențele online, CJV face ședințe corp lângă corp!!!