…gândindu-se cât se poate de serios la restrângerea activității în județul Vâlcea, în situația în care în cel mai scurt timp nu se va putea autoriza (sigur nu se va autoriza !!!), chiar dacă de un an lucrează în județul nostru fără autorizație !!! Acum, după un an de activitate ilegală susține că nu există nici un fel de justificare economică, care să permită continuarea serviciilor prestate !!! Și când ne gândim că i-ați semnat și fraudarea de reciclare…nu putem decât să vă „felicităm”, într-un episod separat.
Episodul II – Stația de pretransfer Drăgășani neautorizată !
După ce am prezentat tarifele practicate de noul operator care a intrat pe piața vâlceană – BCA VIO Service SRL, continuăm a face cunoscut „problemele” cu care se confruntă la UATurile contractate. Spuneam în episodul I că factorul decisiv care i-a dat ocazia să contracteze primăriile din județul nostru este Primăria Drăgășani administrația publică locală oferindu-i acestuia logistica esențială pentru desfășurarea activității.
Amplasamentul a fost predat operatorului BCA VIO Service , împreună cu infrastructura tehnico edilitară aferentă serviciului de salubrizare în municipiul Drăgășani, în baza unor procese verbale (le-a acceptat !), în decembrie 2019, urmare a încheierii contractului de delegare prin concesiune a serviciului public, tot în decembrie 2019. La acel moment, amplasamentul era ocupat în proporție de peste 95% cu deșeuri menajere nesortate, cuantificate de UAT Drăgășani, prin estimare, la aproximativ 3800 tone, cantitate motivată de primar către operator ca fiind colectată și stocată temporar de către fostul operator al serviciului de salubrizare.
Obligativitatea privind eliberarea amplasamentului aparținea fostului operator, dar asta nu mai contează în condițiile în care BCA VIO Service a acceptat să intre pe amplasament fără a obliga UATul să-i predea locația goală și nu plină de deșeuri. În ce condiții și-a încheiat contractul UAT Drăgășani cu fostul operator (știm, dar nu face obiectul anchetei, se vor descurca ei, e treaba lor !), mai exact ce au convenit împreună ca edilul să accepte să primească stația înapoi plină de deșeuri menajere, nu e treaba noastră.
Ancheta jurnalistică ne-a fost solicitată de mai mulți cetățeni din zona Drăgășani, și nu numai, și l-a avut ca subiect pe noul operator care a acceptat să intre într-o locație plină deja de deșeuri, știind, atenție!, că nu se poate autoriza nefiind goală (doar nu e de azi de ieri în domeniu, știe cum se autorizează o stație de presortare/transfer, etc !). Mai mult, dpndv, a profitat de ceea ce a văzut, anticipând că se poate folosi de „depozitul” de gunoi deja existent.
Cum ? Simplu ! Deșeurile menajere colectate de pe raza județului au ajuns la această stație de transfer pentru a fi transportate la o groapă de gunoi. Numai că, surpriză! Totul a fost depozitat peste cel existent și mai înțelege, dacă ai cum, care al cui este. La ora actuală, chiar dacă din spusele angajatului de la stație, partea dreaptă aparține fostului operator și partea stângă actualului operator, cine asigură acest lucru ? Nimeni !
Mai departe. Până la urmă, edilul a găsit soluția de golire a stației și în acest sens au fost încheiate 2 contracte de servicii – unul în decembrie 2019, având ca obiect „prestarea serviciilor de depozitare la un depozit final de deșeuri pentru o cantitate de 896 tone” și unul în luna februarie 2020, pentru 2424 tone deșeuri. Primul contract a fost finalizat în luna ianuarie 2020, întreaga cantitate fiind depozitată la Depozitul Ecologic Izvorul Bărzii, județul Mehedinți și Bârsești, județul Gorj. Cel de-al doilea contract, datorită contextului epidemiologic a fost finalizat în luna iulie 2020. Deci, dacă 3320 tone au plecat de la Drăgășani, la un depozitul din GJ sau MH, au mai rămas d ela fostul operator 480 tone. În stație acum sunt peste 5000 tone, lejer, depozitate !!! Atât mi-am permis să aproximez, din ce am văzut, în condițiile în care nimeni nu ne poate confirma realitatea sua nu vrea !!!
De ce noul operator a acceptat stația plină ?
Cele două contracte, de golire a deșeului din stația de transfer, au fost încheiate între UAT Drăgășani și BCA VIO Service, adică tot operatorul de salubrizare, care după finalizarea celor 2 contracte a constatat că estimarea inițială de aproximativ 3800 tone, este nereală, în realitate ar fi fost o cantitate de aproximativ 5000 tone. Mai mult, operațiunea de eliberare/golire a amplasamentului a fost sistată începând cu luna iulie 2020 din cauza lipsei finanțării, UAT Drăgășani epuizând bugetul alocat, așa au motivat către BCA VIO Service.
Pentru că operatorul se bucura de o dezordine în stația de transfer, sare în ajutorul UATului municipal și propune eliberarea resturilor de deșeuri rămase, pe cheltuiala lor, urmând ca ulterior să-și recupereze aceste costuri, odată cu identificarea unor surse de finanțare, numai că nu s-a identificat și procedura legală de a încheia un astfel de contract.
Acum, crede cineva că operatorul BCA VIO Service, cu experiență în domeniul salubrizării, nu a știut să aproximeze cantitatea preluată, când el ne dă la virgulă ce are depozitat ? Evident, din acte, dar totuși !? Crede cineva că primarul Nedelcu a făcut un proces verbal pe genunchi cu fostul operator, de predare/primire a Stației cu gunoiul existent ? Crede cineva că fostul operator a lăsat gunoiul depozitat nejustificat, primarul acceptând și semnând pv-ul de predare/primire ? Este evidentă minciuna ? Noi spunem că da ! Acum, ce credeți, operatorul pe banii UAT Drăgășani a cărat gunoiul fostului operator, dar nu cumva îl cară si pe al lui, haosul acceptat fiind vizibil ?
BCA nu are nici o AUTORIZAȚIE de MEDIU pe Vâlcea ! Transfer fără autorizație !
În luna februarie 2020, autorizația de mediu a amplasamentului a expirat de drept. În luna ianuarie 2020, BCA VIO Service susține că a făcut demersuri privind revizuirea acesteia, prin includerea amplasamentului din Drăgășani, către Agenția pentru Protecția Mediului Mehedinți, aceasta având delegare de competență de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului, sub rezerva obținerii punctelor de vedere de la Agențiile Județene de Protecția Mediului din aria de competență a UATurilor deservite de societatea menționată – Gorj, Mehedinți, Caraș Severin, Vâlcea și Olt.
În urma acestor solicitări, managerul Robu Florin susține că deși punctele de vedere au fost vaforabile la activitatea sa de colectare, nu același lucru a fost și pentru amplasamentul Stației de Presortare a deșeurilor din Drăgășani (nici nu aveam cum !), unde se impunea autorizarea de către APM Vâlcea. Însă, pentru a obține de la această instituție autorizația, condiția obligatorie era eliberarea stației de deșeuri !!! Lucru imposibil și în 2021, 2022…
La ora actuală la Stația de Pretransfer Drăgășani, BCA susține că doar o cantitate de 356, 74 tone (la virgulă !!!) îi aparține/mai are depozitată, cantitate existentă la 21 ianuarie 2021 și care reprezintă suma cantităților colectate în perioada 26 dec 2020 – 20 ian 2021, adăugând că totul se datorează faptului că depozitele Izvorul Barzii (MH) și Bârsești (GJ) au avut activitatea oprită în perioada 31 dec 2020 -4 ian 2021. Tot operatorul ne spune că începând cu 11 ianuarie 2021, depozitul din Bârsești are activitatea limitată datorită unor avarii.
Așadar, BCA nu se poate autoriza, „depozitul” de deșeuri a crescut în 2020, nu a scăzut, iar autoritățile locale – Garda de Mediu și Primăria Drăgășani – deși știu că BCA VIO Service activează ilegal/neautorizat, nu iau măsuri de remediere a situației acceptând cu știință încălcarea legislației în vigoare.
În discuția purtată cu edilul din Drăgășani concluzia a fost una scurtă și la obiect – „ ce vreți, în toată țara este la fel. Vreți să ne lăsați fără operator ? Atunci să ne lăsați numărul de telefon să vă sunăm să veniți să măturați cu noi, să strângem gunoiul, a replicat jurista Primăriei !!!”. Să mai menționăm că lângă stația de pretransfer, în dreapta acesteia, o suprafață de teren impresionantă, ușor, ușor, devine noua groapă de gunoi ILEGALĂ ? Nu mai are rost ! Edilul susține că nu știe cine aduce acolo deșeurile din construcții, ce să facă, să stea să-i păzească, nu poate, are un polițist local la 1000 de locuitori !!! Noi spunem că edilul știe și acceptă ! Nu poți să-l iei pe nu în brațe în curtea ta, nu ai cum !
Episodul III – continuarea acestui episod ! Dovada că gunoiul vâlcenilor ajunge în Gorj !
IMAGINEA DIN DESCHIDERE PREZINTĂ NOUA GROAPĂ DE GUNOI DIN AFARA STAȚIEI, UNDE EDILUL NU ȘTIE CINE DUCE DEȘEURILE MENAJERE ȘI NICI CELE DIN CONSTRUCȚII…