65 total views

Titlul acestui articol exprimă cea mai nouă temere care a cuprins lumea economică a Uniunii Europene. Economia cea mai puternică din UE, “motorul” dezvoltării acesteia, a început să dea semne de oboseală. Astfel, exporturile Germaniei au scăzut pe trimestrul II al acestui an, la fel ca şi importurile de tehnologie şi materii prime.

Acest lucru determină o diminuare a comenzilor către industrie în primul rând, situaţie generatoare de pierdere de locuri de muncă şi implicit, şomaj.

Şomajul este generator de scădere a consumului intern privat, situaţie care duce la “dijmuirea” sumelor ce intră în bugetul consolidat al statului german. “Undele seismice” economice ale Germaniei se propagă în primul rând, către ţările din sudul şi sud-estul Europei, inclusiv România, care au în Germania cea mai mare piaţă de export. Ori scăderea consumului intern al Germaniei va determina în lanţ blocarea unei bune părţi din exporturile ţărilor din zona noastră, a Balcanilor.

O altă repercursiune, va fi reprezentată de posibilitatea Germaniei de a-şi impune soluţiile economice de ieşire din criză, a zonei euro. Când economia Germaniei “duduia”, nimeni nu îndrăznea să comenteze, dar în actualul context, mulţi au început să ridice capul şi să comenteze (vezi exemplul Poloniei). Colac peste pupăză, SUA se pregăteşte să amendeze marile bănci germane pentru că au derulat plăţi pentru Iran şi Sudan, două ţări incluse de americani în “Axa Răului” şi care ar trebui să suporte restricţii comerciale severe, inclusiv imposibilitatea folosirii băncilor europene pentru tranzacţii. Aceste bănci sunt, Commerzbank şi Deutsche Bank, însă orice sancţiune impusă de SUA împotriva acestor “coloşi” financiari germani, poate genera un “război” economic, de tot râsul, între cele două ţări.

Romania trebuie sa spere ca problemele Germaniei se vor rezolva repede. Altfel, tot avansul economic luat de tara noastra in primele doua trimester din acest an, se va duce pe “apa sambetii”.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.