266 total views

Miercuri, 24 aprilie 2013, la orele prânzului, la Centrul Rezidenţial pentru Persoane de Vârsta a III-a din cartierul Ostroveni, din municipiul Râmnicu Vâlcea, a avut loc conferinta de presă prilejuită de predarea institutiei de asistentă socială de către Primăria Râmnicului către Asociaţia Vasiliada, organizaţie patronată de Mitropolia Olteniei, asociaţie care a câştigat licitaţia de concesiune organizată de Municipalitate.
La eveniment au luat parte Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, ing. Emilian Frâncu, Primarul Râmnicului, Viceprimarul Râmnicului Gigi Matei, Părintele Adrian Stănulică, Consilier social al Arhiepiscopiei Craiovei si director al Asociaţiei Vasiliada, Nicolae Buzatu, directorul Centrului Rezidenţial, comisarul şef Florian Marin, inspectorul şef al IPJ Vâlcea, ec. Ion Popescu, directorul SC ETA SA, consilieri municipali şi alţi reprezentanţi ai administraţiei locale.
Mitropolia Olteniei va administra de acum înainte Centrul Rezidenţial pentru Persoane de Vârsta a III-a, respectiv noul Cămin de Bătrâni din cartierul Ostroveni, care va fi inaugurat în curând. Licitaţia organizată de Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea pentru acest cămin de bătrâni a fost câştigată de Asociaţia Vasiliada – reprezentantă a Mitropoliei Olteniei.
În cadrul conferin?ei organizată cu acest prilej Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu a prezentat asistenţei proiectul de la Râmnicu Vâlcea, dar şi planurile de viitor, care au ca scop principal implicarea cât mai mult a Bisericii în comunitate. „Suntem pe deplin mulţumitori lui Dumnezeu că am reuşit că realizăm acest parteneriat, care în final a prins viaţă şi s-a semnat. Noi ne-am gândit la acest lucru de îndată ce am aflat de oportunitatea unui pension pentru persoanele de vârsta a III-a. De fapt, acest centru se numeşte Pensionul de bătrâni „Sf. Nicolae”. I-am spus pension pentru că nu trebuie să rămânem încremeniţi în şabloanele vechi, în care căminul de bătrâni era sinonim cu altceva. Am ales Sf. Nicolae pentru că este ocrotitorul tuturor, mai ales al celor bătrâni, iar în Rm. Vâlcea avem catedrala episcopală Sf. Nicolae, avem seminarul cu acelaşi nume. Sunt convins că cei care vor veni aici vor fi protejaţi de Sf. Nicolae să-şi ducă mai departe bătrâneţile pentru a avea un bun răspuns atunci când vor trece Dincolo, la judecata finală a Mântuitorului Iisus Hristos. Este o competiţie de premieră, noi avem deja experienţă în domeniu, având deja astfel de centre în Craiova, în Tg. Jiu, în Novaci, dar şi în alte părţi. Am considerat că trebuie să-i ajutăm pe cei care sunt în nevoie, când viaţa ne aduce pe toţi la această limită, ajutorul trebuie să fie prompt şi corect. Vrem ca bătrânii noştri să fie ajutaţi şi îngrijiţi de noi. Este datoria noastră, a Bisericii noastre, a credincioşilor noştri să ne preocupăm de bătrâni. Nu trebuie să căutăm miracole în altă parte pentru că le putem face la noi acasă. Aceasta a fost gândirea noastră de îndată ce am demarat această activitate. A durat ceva timp până când lucrurile au luat o direcţie normală. Vasiliada, cea care a preluat administrarea centrului, este asociaţia Mitropoliei Olteniei. Azi a fost Adunarea Generală a Vasiliadei, în care am hotărât să înfiinţăm o filială şi la Vâlcea, preşedinte de onoare fiind Preasfin?itul Emilian Lovişteanul”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.

La rândul său, Primarul Râmnicului a reafirmat bucuria realizării acestui parteneriat în domeniul social între Biserică si Stat. „Bucuria este mare pentru că, iată, Biserica Ortodoxă face ca noi, aici la Râmnicu Vâlcea, să avem de acum încolo un centru pentru cei care, de la o anumită vârstă, nu mai pot să se descurce singuri şi să asigure servicii de asistenţă medico-socială de bună calitate. În felul acesta se încheie, practic, acţiunea prin care noi am încercat să deschidem porţile acestui aşezământ. Vor fi 15 locuri sociale – aşa s-au angajat cei care au câştigat această licitaţie – şi încă 60 de locuri care vor putea fi folosite de toţi cei care vor avea nevoie de îngrijire într-un centru social pe care sperăm noi să-l putem sprijini în următorii ani ca să putem rezolva şi această problemă a persoanelor vârstnice”, a spus primarul Emilian Frâncu.
Asociatia Vasiliada este o organizatie cu caracter crestin si social, neguvernamental, democratic, nonprofit si apolitic, înfiintată sub patronajul Mitropoliei Olteniei, avându-l ca Presedinte de onoare pe Înaltpreasfintitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.
Constituirea asociatiei a avut loc pe data de 20 februarie 2001, dobândind personalitate juridică prin Hotărârea Judecătorească nr. 45 din 14 iunie 2001.
Misiunea asociatiei este oferirea de servicii sociale persoanelor, familiilor, grupurilor sociale si comunitătilor aflate in situatii de dificultate sau generatoare de marginalizare/excluziune socială, având la bază dragostea fată de semeni. Scopul asociatiei este sprijinirea persoanelor aflate în dificultate si asigurarea respectării drepturilor fundamentale ale omului, în special ale categoriilor sociale defavorizate.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.