644 total views

Se pare că peste un milion de români au fost lăsaţi de Ministerul Sănătăţii fără card de sănătate. Vasile Ciurchea preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a spus pe un post TV că acesta va deveni obligatoriu probabil din septembrie. Până în present, termenul a fost amânat de şase ori şi suntem la jumătatea lunii septembrie. Alin Voiculeţ, directorul CAS Vâlcea, a sunat deja toţi directorii unităţilor medicale din judeţ pentru a-i atenţiona să nu mai dea afară asiguraţii fără card, calitatea lor de asigurat putând fi probată online.

alin voiculetPiloşii din Ministerul Sănătăţii au lăsat românii fără carduri de sănătate. Deşi la începutul lunii septembrie, utulizarea cardului trebuia să fie obligatorie, funcţionarii Ministerului Sănătăţi, toţi angajaţi pe pile, altfel nu se explică idiotismul în administrarea acestui program, au tipărit în primele etape carduri pentru pensionarii aflaţi în pragul morţii, iar populaţia activă au lăsat-o fără card, să se bată cu angajaţii uni sistem blocat de decizii ambigui şi ameninţări. Până la 1 septembrie, asiguraţii erau daţi afară din spitale dacă nu prezentau la medic sau la biroul de internări o adeverinţă eliberată de CAS Vâlcea. În baza unei adrese a Ministerului, medicii care primeau pacienţi fără ţidula cu pricina erau pasibili de plata serviciului medical prestat, astfel asiguraţii erau invitaţi afară.

De la 1 septembrie, Ministerul, din cauza deselor reclamaţii, a schimbat metoda. Asiguraţii au dreptul la servicii medicale cu ajutorul unei aplicaţii de pe sit-ul CAS, dacă au noroc… noul sistem informatic pică destul de des, de obicei când ai mai mare nevoie de el. Furnizorul de servicii medicale va verifica pe aplicaţia de pe site-ul CNAS calitatea de asigurat si dacă pacientul are card emis. Pentru a beneficia de servicii medicale, aceste persoane nu mai au nevoie de adeverinţa de asigurat eliberată de Casa de Asigurari. Aceste servicii vor fi validate şi decontate în vechiul sistem.

Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a spus pe un post TV că acesta va deveni obligatoriu probabil din septembrie. Până în present, termenul a fost amânat de şase ori.

“Nu s-a stabilit încă data obligativităţii folosirii cardului. Cu certitudine septembrie va fi luna de folosire exclusiv a cardului de sănătate”, a precizat Ciurchea.

Aparent, pentru judeţul Vâlcea au fost emise  doar 234.291, dintre acestea peste 8.600 au fost returnate de Poşta Română la CAS Vâlcea.

Alin Voiculeţ, directorul CAS Vâlcea a precizat că lista cu numele asiguraţilor ale căror carduri se găsesc la sediul instituţiei, precum şi documentele necesare obţinerii cardului naţional, pot fi vizualizate/descărcate de pe site-ul CAS Vâlcea, www.casvl.ro, secţiunea „Cardul naţional de asigurări de sănătate”.

Şeful CAS Vâlcea nu a precizat, în schimb, unde se pot adresa cei care nu se regăsesc pe listă şi nici în cât timp vor putea intra în posesia cardului deşi, este singurul instrument de decontare a serviciilor medicale. Voiculeţ a informat în schimb, telefonic,  toate unităţile medicale de pe raza judeţului  cu privire la noile reglementări, la drepturile asiguraţilor fără card de sănătate. În baza acestei informări, directorii spitalelor pot primi asiguraţii fără card de sănătate ,fără riscul decontării cheltuielilor medicale.

 

 

 

Distribuie

Un comentariu

  1. Nota telefonica? Daca nu respecti legea si te string astia de git, ce le spui? ca ai vorbit cu cineva la telefon si ti/a spus ce sa faci?
    Se pare ca nu au curajul sa dea ordine scrise, sa raspunda pentru deciziile lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.