În urmă cu două zile, președintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu, ne întreba dacă ne mai aducem aminte de singurul drum național de pământ din țară. Din râmnic puțini probabil să își aducă aminte de controversele politico-administrative ale acestui drum, dar sigur cei din „Țara Loviștei”, toți, știu povestea lui, așteptând zi de zi și reabilitarea acestuia.
Vorbim despre fostul DN 7 D, actual DJ 703 H – Drumul Loviștei. 180 milioane lei (cca 36 milioane euro) se vor investi în acest drum care traversează patru localități din nordul județului: Perișani, Titești, Boișoara și Câineni.
Miercuri, 27 martie, reprezentantul administrațIei județene, chiar a ajuns la Guvernul României, unde s-a întâlnit cu premierul Marcel Ciolacu, purtând discuții despre semnarea contractului de finanțare pentru modernizarea în integralitate a drumului Loviștei. La Ministerul Dezvoltării, edilul s-a întâlnit cu secretarul de stat – Alexandru Stoica, care i-a înmânat contractul de finanțare pentru această investiție mult așteptată de vâlcenii din Țara Loviștei.
Prin proiect, pe lângă asfaltarea celor 31,6 km cât măsoară drumul, se vor reabilita și cele 11 poduri aflate pe traseu, se vor amenaja drumurile laterale, podețe de acces către proprietăți, rigole betonate, parcări și altele, astfel încât drumul să fie practicabil, de la un capăt la altul. Urmează procedura de licitație pentru proiectare și execuție. Termenul de finalizare a proiectului este de 3 ani și 5 luni ( 5 luni – proiectare și 3 ani – execuția lucrărilor).
„Vorbim despre lucrări care, odată finalizate, vor crea noi oportunități de dezvoltare a zonei și vor deschide Țara Loviștei spre turism. Îmi doresc ca această investiție să îi determine, de ce nu, pe tinerii vâlceni din zonă să se întoarcă acasă”, susține Rădulescu.
Plecarea tinerilor din România și stabilirea lor în străinătate rămâne o realitate dureroasă pentru foarte mulți dintre ei care, în ciuda dorinței de a reveni acasă, se confruntă cu anumite obstacole. Vedem zilnic cum clasa politică declară că face totul pentru a-i determina să se întoarcă. Nu se vor mai întoarce! Din motive cunoscute tuturor, altele decât asfaltarea unui drum de 30 de km.
Este bine, chiar foarte bine, că în sfârșit acest drum de pământ se asfaltează, dar pentru imaginea județului care are deja în palmares multe alte drumuri, de câte 30, 35, 38 km, reabilitate, nu pentru întoarcerea tinerilor în zonă. Una este ce trebuie administrativ făcut și alta este ce ne dorim – politic! – pentru voturi! „Țara Loviștei” este o țară a moșnenilor, a păstorilor, iar din punct de vedere economic, zona se caracterizează prin exploatarea și prelucrarea lemnului, prin creșterea animalelor. Tinerii, caută alte metode de dezvoltare pentru existență, sărind chiar etape importante ale vieții și ajungând foarte repede „în sapă de lemn”.
„Țara Loviștei”, este un loc special între munți, o zonă străbătută de Olt și Lotru, cu peisaje de îți taie respirația și un aer curat cum rar întâlnești, dar această asfaltare, domnule Rădulescu, nu va aduce tinerii acasă!