718 total views

Lipsa de implicare a factorilorresponsabili, a condus la o situație gravă în ceea ce privește gestionarea deșeurilor menajere, activitate blocată în prezent, cu toate că la nivelul Instituției prefectului s-a solicitat găsirea unei soluții provizorii pentru deblocarea ei. Solicitarea a fost făcută de firma operatoare, Romprest Energic SRL, care zilele trecute a primit cea de-a patra amendă de la Garda de mediu și i s-a dat termen până la data de 28 martie pentru a degaja terenul de gunoaiele acumulate la Stația de compost de la Râureni.

Aşa arătau, ieri 25 martie, spaţiile de depozitare a gunoiului din municipiu. În imagini sunt diferite zone.

12345689În urma unei discuții purtate cu managerul zonal Romprest, Rozin Ceaușescu, am aflat cauza pentru care s-a ajuns la această situație. Lipsa din caietul de sarcini a obligativității operatorului de a avea propria stație de sortare, a condus la refuzul Depozitului Ecologic de la Fețeni de a-i primii gunoaiele, Romprest fiind obligată să transporte deșeurile la groapa de gunoi de la Horezu. Pentru acest lucru a fost necesar un spatiu care să permită descărcarea deșeurilor din mașini în containere și s-a încheiat un contract între Primăria Râmnicului și firma operatoare pentru o suprafață betonată de 100 mp, aflată la Stația de compost de la Râureni. Între timp s-a degradat calea de acces la groapa de gunoi de la Horezu, gunoaiele acumulate în această perioadă depășind cu mult (Garda de mediu spune că a fost depășit cu 500 mp) spațiul închiriat. Pentru acest lucru, Romprest a primit amenda maximă de 60 000 de lei, amendă pe care a primit-o și gazda, respectiv administratorul Stației de compost, DADP. Li s-a pus în vedere să degajeze terenul de gunoiul acumulat până la data de 28 martie, fără să li se spună și unde ar fi putut fi depozitată o asemenea cantitate de gunoi.
În aceste condiții, s-au făcut diligențe pentru ca factorii decizionali responsabili să găsească o soluție de urgență pentru rezolvarea situației create. Astfel, la Instituția prefectului a avut loc o ședință de lucru la care au participat reprezentanți ai prefecturii, primăriei, Gărzii de mediu, Agenției de mediu, de la Apele Române și alții. Discuțiile nu au ajuns la nicio rezolvare.

”Eu nu credeam că o să plec de acolo fără o soluție”, ne-a declarat managerul zonal Romprest.
În aceste condiții, Romprest a luat decizia de a nu mai opera în municipiu până când nu se găsește o modalitate de depozitare, mai ales că Garda de mediu i-a interzis să depoziteze și la groapa de gunoi din Horezu, pe motiv că nu e betonată. Astfel că, începând cu după-amiaza zilei de joi s-a încetat activitatea de salubrizare a Râmnicului, coșurile de gunoi dintre blocuri fiind deja suprapline. Pentru a nu se ajunge la sufocarea orașului, managerul zonal Rompres a cerut o soluție de compromis, respectiv depozitarea gunoiului pentru o perioadă scurtă de timp pe platforma de la Fețeni. Propunerea i-a fost respinsă, cu toate că: ”În toate localitățile unde există Depozite Ecologice se primesc deșeuri de tot felul, fără a fi trecute prin stații de sortare. Numai la noi, nu. Am depus o solicitare scrisă prin care am cerut Primăriei Râmnicului să ne permită instalarea unei stații de sortare mobilă pe platforma de la Fețeni. Nici până acum nu am primit niciun răspuns, astfel că Depozitul Ecologic în loc să câștige 9 miliarde de lei de la Romprest, câștigă doar câteva sute de milioane de la Piețe Prest”, ne-a mai spus managerul zonal.
În urma discuțiilor aprinse de la prefectură, Romprest a obținut totuși promisiunea de la Gigi Matei că va fi lăsată să instaleze stația de sortare mobilă pe platforma betonată de la Depozitul Ecologic Fețeni. Până atunci, însă, salubrizarea Râmnicului va rămâne blocată.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.