484 total views

POVESTEA PRIMARULUI CARE ȘI-A PIERDUT MANDATUL

Cică, era odată o comună la o margine de oraș, iar comuna aceea fusese blestemată de tractoriștii cu patru clase ajunși președinți de CAP și de primarii votați pe bază de butoaie de brânză, care, fie vorba între noi, au făcut-o de oaie.

scaraoschi

Iată că la ceas de vrednică îmbogățire, în vremea ciocoilor noi cu bodyguard, ca să-l cităm pe maestrul Săraru, veni un Moș cu plete dalbe și mare dorință de avere. Cum ședea el așa, pe prispa cârciumii fără ferestre și idealuri nobile, iată că apăru ca din senin un prinț de negru cu tălpile tocite și buzunarele roase de sărăcie. S-a așezat sfios pe genunchii Moșului și i-a spus povestea vieții sale parfumată cu deodorante de la magazinul din colț (luate cu împrumut fără vrere de returnare).
Tare mult a mai plâns Moșul ascultând povestea și l-a întrebat direct:
-Câte clase ai, fiul meu?
-Patru clase, să trăiți!
-Atunci, fiule, ești vrednic sa fii primar. Ia de aici 10.000 Euro și fă-ți campanie! Sloganul electoral să fie „Omul și pogonul”, adică omul să rămână cu tine iar pogonul la mine!
-Sărutăm dreapta, mărite Moș!
-Sunt stângaci, lasă asta, treci la treabă și să furi într-o zi cât alții într-un an, așa spune povestea, bă!
-Să-ți dea Dumnezeu sănătate, mărite Moș, iar eu o să-ți dau toate cele ale agoniselii!
Și cum s-a stabilit la Înalta Poartă, așa a fost și în teritoriu, Făt Frumos Gură de Argint fuse ales primar. Iar ceea ce a promis s-a ținut de cuvânt, oferindu-i Moșului terenuri cu pământ din cel mai reavăn, păduri din cele mai sustrase și izlazuri din cele blocate de Mama retocedărilor.
Și tot așa, bogăție după bogăție, jaf după jaf până când în comună sosi un cavaler fără teamă și prihană, uns cu toate cele, călare pe un armăsar argintiu și cu sabia scoasă, grăi:
-Aici o să-mi împlinesc destinul și voi reda oamenilor ceea ce li s-a furat, așa să-mi ajute Dumenzeu și buletinele de vot!
Auzind acestea, primarul de negru s-a făcut vânăt la culoare, mai ales că auzea „șoapte” de prin teritoriu care-l îndemnau academic „du-te, bă, ai mințit și ai furat destul!”
Moșul care se umflase în pene și în averi, crăpă de ciudă, mai ales că încă erau multe de furat, cum să vină altul să stopeze ascensiunea primarului său botezat pe genunchi?
Veștile proaste nu s-au oprit aici, la ceas de seară aterizând „pasărea cu clonț de rubin” care nu are milă și tandrețe, pe aripile căreia scria DNA.
Legenda spune că pe meleaguri apuse mergea un bătrânel neîngrijit, desculț și ars de soarele deznădejdii, care oprea fiecare trecător și-i spunea cu glas răgușit:
-Eu vreau să fiu primar! Vă promit …
-N-ai fost, bă, primar? Du-te în satul lui Scaraoschi, poate îi păcalești pe ăia, noi ne-am lămurit de tine și de Moșul tău!
Iar noi am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea…

(Daniela Duma)

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.