248 total views

Primarul Mircia Gutău a participat marți, 4 septembrie 2018, la dezbaterea organizată de Asociația Municipiilor din România – AMR pe tema obligațiilor pe care autoritățile locale le au de îndeplinit până la 31 decembrie 2018, în vederea punerii în aplicare a angajamentelor luate de România în faţa Comisiei Europene, în materie de deșeuri.

Necesitatea acestei întâlniri unde primarii și reprezentanții municipiilor membre AMR au discutat cu viceprim-ministrul Grațiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului, Sirma Caraman – Secretar de Stat MDRAP, Cornel Brezuică – Președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Petru Bogdan Alexa – Președintele ANRSC, vine ca urmare a modificărilor legislative introduse prin OUG 74/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.

În cadrul ședinței președintele AFM, Cornel Brezuică, a informat primarii că în două săptămâni, primăriile municipiilor reședință de județ vor putea depune proiecte pentru stații de incărcare a mașinilor electrice.

În același timp, Robert Negoiță, președintele AMR a solicitat Ministerului Mediului înăsprirea sancțiunilor pentru persoanele care degradează mediul prin depozitări necontrolate de deșeuri de orice fel, precum și reglementarea confiscării vehiculelor utilizate la transport:

Fără o astfel de măsură nu reușim să ne vedem orașele curate. Suntem foarte îngrijorați că legislația este prea blândă cu cei care trensportă și depozitează gunoaie și deșeuri mai ales în zonele urbane, dar nu numai. Periferia orașelor și terenurile virane au devenit gropi de gunoi. Dacă nu facem acum ceva, începând de anul viitor situația va fi gravă. Dacă un șofer conduce o mașină care transportă gunoi, eu, ca autoritate locală îl amendez, dar nu rezolv deloc problema. Adică acel cetățean, care a fost amendat de alte câteva ori, nu va plăti amenda, fiindcă nu are venituri oficiale, nu are proprietăți, iar eu doar consum hârtie și resurse. De aceea, propunerea noastră, a AMR, este de a se aplica pe lângă sancțiunea contravențională principală și sanțiunea contravențională complementară a confiscării vehiculului utilizat la transportul deșeurilor”, a afirmat Robert Sorin Negoiță.

Referitor la OUG 74 din 2018, ministrul mediului a afirmat că ”fiecare cetățean trebuie să fie conștient că, începând cu adoptarea acestei ordonanțe, deșeurile pe care le produce au valoare și că noi toți trebuie să facem eforturi ca la groapa de gunoi să nu ducem cantități exorbitante de deșeuri. Cu cât gradul de reciclare crește, cu atât crește și interesul cetățeanului de a putea colecta selectiv. Vom plăti pentru cât aruncăm”.

Proiectele pentru finanțare stații de încărcare mașini electrice sunt proiectele cu cea mai mare finanțare acordată de Uniunea Europeană (UE)

Mai multe detalii de la ședința AMR – AICI

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.