Loading

Luni, 11 noimebrie, Prefectul judeţului, Mircea Nadolu, în calitate de Preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, a trimis o comisie de specialişti în comuna Nicolae Bălcescu, în vederea evaluării zonelor de risc de pe raza acestei localităţi.

Comisia formată din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului judeţului Vâlcea, Consiliului Judeţean Vâlcea, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea şi Sistemului de Gospodărire a Apelor Vâlcea a constatat, în teren, următoarele:
Pe drumul judeţean DJ 678D, Galicea – Muzeul Nicolae Bălcescu (16,900 km) care realizează legătura între satele Valea Râului (Galicea) şi Dosul Râului (Nicolae Bălcescu), în punctul “La Dicu”, platforma drumului a fost prăbuşită pe o lungime de cca. 100 m de către un fenomen sever de eroziune de mal produs de apele Pârâului Topolog, circulaţia pietonală şi auto fiind întreruptă.
Fenomenul de eroziune de mal a afectat grav şi conducta de apă potabilă amplasată adiacent drumului şi a pus în pericol reţeaua de alimentare cu energie electrică a satului Dosul Râului (doi stâlpi de joasă tensiune – amplasați la cca. 2 m distanță de albia minoră a pârâului).
Ca prime măsuri temporare de intervenţie, autoritatea locală a realizat o variantă ocolitoare a drumului pe terenuri proprietate privată şi a refăcut tronsonul de conductă de apă potabilă afectat.
Fenomenul de eroziune de mal este activ, fiind accentuat pe de o parte, de prezenţa unei anumite cantităţi de material lemnos doborât în albie dar şi de textura friabilă a malurilor cursului de apă, ceea ce impune efectuarea, în regim de urgenţă, a unor lucrări de îndepărtare a materialului lemnos, coroborate cu lucrări de recalibrare a albiei în zona afectată şi de protecţie mal stâng.
După efectuarea acestor lucrări de punere în siguranţă a zonei afectate, administratorul drumului va interveni pentru reluarea, în condiţii normale, a circulaţiei auto şi pietonale pe sectorul indicat.
Despre fenomenul de eroziune de mal şi de posibila afectare a reţelei de energie electrică, primarul va informa, cu operativitate, operatorul zonal de distribuţie a energiei electrice (CEZ Distribuţie) pentru a dispune măsuri specifice de protecţiei a liniei de energie electrică.
Valoarea estimativă a lucrărilor de intervenţie propuse mai sus este de cca. 119 500 de lei, din care: refacere tronson conductă apă = 2500 lei – refacere platformă drum = 17 000 lei – recalibrare albie şi apărare de mal = 100 000 lei.
Situaţia prezentată mai sus va fi analizată în următoarea şedinţă de lucru a Grupului de Suport Tehnic nr. 7.1. – Inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea care va avea loc în data de 13.11.2013.
Până la executarea lucrărilor propuse, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Nicolae Bălcescu va monitoriza evoluţia fenomenului de eroziune prezentat mai sus şi va dispune măsuri pentru punerea în siguranţă a persoanelor şi a bunurilor deţinute de acestea (dacă evoluţia situaţiei va impune acest lucru).

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.