Loading

Categorii sociale care ar putea ieşi mai repede la pensie

Salvamontiştii şi controlorii de trafic aerian ar putea să iasă mai repede la pensie, a admis ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, însă doar dacă Parlamentul şi Executivul se vor pune de acord în acest sens anul viitor. Şi sindicatele din educaţie au solicitat posibilitatea pensionării anticipate cu cel puţin trei ani faţă de vârsta standard.

Salvamarii, salvamontiştii sau controlorii de trafic aerian se numără printre categoriile sociale care ar putea ieşi mai repede la pensie, o discuţie în jurul acestui subiect şi, mai ales, a motivelor pentru care este recomandată pensionarea anticipată, fiind purtată luni de către ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, cu membrii grupului senatorial al Partidului Social Democrat. „Au fost câteva probleme legate de grupele de muncă, de unităţi care, deşi au condiţii grele, speciale de muncă, nu sunt cuprinse în legislaţie. Am explicat care a fost procesul şi tendinţa care este în toată Uniunea Europeană de a înlătura condiţiile grele şi de a lua măsurile necesare şi de a avea condiţii normale de lucru peste tot. Au mai fost probleme legate de personalul care este încadrat la salvamari sau salvamontişti.

Vârsta de ieşire la pensie este cea generală, de 65 de ani. Şi s-a propus ca aceasta să fie micşorată, pentru că la 65 de ani nu mai pot să aibă suficientă capacitate fizică să salveze o altă persoană“, a detaliat ministrul muncii, care a apreciat că propunerile făcute de senatori s-ar putea concretiza dacă parlamentarii vor promova un proiect de lege în domeniu. Demnitarul a adăugat că problemele generale care s-au discutat şi se discută mereu sunt legate de alocaţii şi de indemnizaţia persoanelor cu handicap, probleme legate de POSDRU, dar şi de categorii de muncă, precum cea a salvamarilor. „Există o problemă legată de anumite categorii cum sunt şi ei (salvamarii – n.r.), şi controlorii de trafic aerian, pe care o să o analizăm anul viitor. Şi le-am propus să se facă o astfel de propunere legislativă, să le îmbinăm şi să le analizeze Parlamentul şi să se ia o decizie“, a adăugat Mariana Câmpeanu.

Şi sindicatele din educaţie au o revendicare în acest sens, acestea solicitând posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puţin trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei.

De altfel, Ministerul Muncii a propus spre dezbatere publică un proiect de lege ce vizează modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, actul legislativ specificând că vârsta de pensionare a femeilor ar urma să crească gradual, astfel că începând din 2035 femeile născute după 1970 se vor pensiona la 65 de ani, la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi un stagiu minim de 15 ani. De asemenea, în proiectul de lege este reglementată creşterea stagiului minim de cotizare la 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.