Asfaltatorii judeţului prosperă, angajaţii DGASPC plătesc şi lăturile inutile… sau….
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Vâlcea se află din nou la un pas de colaps financiar. În cel mult două săptămâni de zile, conducerea va rămâne fără bani pentru plata angajaţilor şi hrana asistaţilor. Conducerea instituţiei a cerut Consiliului Judeţean bani pentru acoperirea cheltuielilor, dar a primit doar promisiuni pentru rectificarea bugetară de la sfârşitul lunii iulie, dacă va avea noroc. Consiliul Judeţean a alocat în schimb câteva miliarde de lei pentru reabilitarea unor drumuri asfaltate anul trecut. În cazul unei nereuşite, conducerea Direcţiei va asigura hrana asistaţilor din salariile mizere ale angajaţilor, care au fost obligaţi de conducerea CJ să plătească şi lăturile luate cu acordul şefilor.
Pentru asigurarea hranei e nevoie de 3 milioane lei
Cei peste 1000 de asistaţi din centrele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea riscă să facă din nou foamea din cauza conducerii Consiliului Judeţean Vâlcea care a preferat să treacă la capitolul priorităţi reabilitarea unor drumuri judeţene prost executate anul trecut. Ca şi în anii trecuţi, DGASPC Vâlcea a primit un buget la nivelul celui din 2004, în condiţiile în care preţurile au sărit în aer. Pentru a asigura hrana bătrânilor şi copiilor internaţi în centre, conducerea Direcţiei a decis să taie salariile angajaţilor. Directorul Nicolae Badea a declarat că pentru asigurarea hranei are nevoie de 3 milioane lei, salariile angajaţilor pe trei luni de zile.
“În prezent funcţionăm tot în sistem de avarie, ca şi în anii trecuţi. Banii ne mai ajung până la 15 iulie. După aceea, rămânem fără bani pentru cheltuieli materiale la centrele Direcţiei. Pentru hrana beneficiarilor ne-ar mai trebui 30 miliarde lei vechi. Aşteptăm o rectificare de buget care, sperăm, să fie pozitivă. Dacă nu va fi pozitivă, vom fi nevoiţi să luăm bani de la angajaţi, de la salarii. Deocamdată excludem posibilitatea de a concedia din personal pentru că oricum avem cu 22 % mai puţin personal decât prevăd normele. În alţi ani am făcut şi investiţii, şi reparaţii acum nici nu se mai pune problema asta. Nu mai avem ce tăia, am tăiat deja mai mult decât ne-am închipuit că o vom face. Totul trebuie plătit, pentru că aceste societăţi furnizoare de servicii, fie ele gaz, căldură, electricitate, sunt fără milă, dacă nu plăteşti te deconectează. “, a declarat Nicolae Badea, director DGASPC Vâlcea.
Reducerea de personal a survenit imediat după Ordonanţa lui Emil Boc de reducerea a salariilor
În 2011, angajaţii DGASPC Vâlcea, de la asistenţii maternali, la infirmiere şi asistente au fugit pe capete din sistem, unii chiar din ţară din cauza salariilor foarte mici.
După tăierile operate de Guvernul Boc, majoritatea angajaţilor au fost retribuiţi cu un salariu de 6-7 milioane lei vechi. Conducerea Direcţiei pentru Protecţia Copilului susţine că în ultimii trei ani s-au vacantat aproximativ 300 de posturi, din cauza migraţiei forţei de muncă peste graniţele ţării.
,,Personalul DCASPC este mai mic cu peste 300 de posturi. Putem spune că în acest moment avem peste 300 de posturi vacante. Este un fenomen de migraţie a forţei de muncă din asistenţa socială, care este forţă calificată, şi chiar dacă sunt calificări mici sunt recunoscute de UE. Oamenii au plecat în Spania, Italia. În ultimii trei ani au plecat peste 200 de persoane, numai în 2011 ne-au plecat 78 de angajaţi. Marea problemă o constituie însă cuantumul salariului. Nu prea vine nimeni pe 6 milioane lei, în special în sistemul de asistenţă socială, unde trebuie să îngrijeşti nişte persoane. Specialiştii nu vin oricum pe astfel de posturi prost plătite. Oricum nu-mi mai fac iluzii în această privinţă, ne descurcăm cu ce avem. Ne-am obişnuit să funcţionăm cu personal mai puţin, dar avem nevoie de bani pentru hrana beneficiarilor”, a precizat directorul Nicolae Badea.
Anul trecut, conducerea DGASPC a fost pusă în situaţia de a-i obliga pe asistenţii maternali să ia câte doi, trei copii în plasament pentru a acoperi posturile rămase vacante prin plecarea asistenţilor maternali. Foarte mulţi au ameninţat că renunţă la contract din cauza salariilor foarte mici care nu acopereau cheltuielile de întreţinere a copiilor. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât numărul copiilor abandonaţi creşte pe zi ce trece din cauza sărăcirii populaţiei.