82 total views

Guvernul încearcă să mai jupoaie o piele de pe românii care oricum trăiesc la limita sărăciei, şi vrea să îi oblige să plătească, lunar, asigurări de sănătate. Introducerea obligativităţii acestei plăţi chiar şi de către persoanele care nu au niciun venit îi „falimentează“ pe români şi le încalcă drepturile constituţionale.
guvernul Ciolos

În anul 2016, persoanele care nu au realizat sau nu au declarat venituri în ultimele şase luni vor plăti contribuţia la sistemul de sănătate echivalentă cu 5,5% din salariul minim pe economie, anunţă GÂNDUL. Finanţele explică această măsură prin faptul că sistemul de sănătate din România este subfinanţat şi de aceea este nevoie ca plata contribuţiei să fie realizată de toţi benficiarii. Conform secretarului de stat în Ministerul Finanţelor Gabriel Biriş, în ţară există în jur de 3 milioane de “fantome fiscale”, adică persoane care nu îşi declară venituri.

„Cum poţi să zici < am trăit fără nici un venit > timp de şase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăieşti şase luni fără să câştigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câştigat, ci de faptul că nu ai declarat?” declara plin de emfază secretarul de stat la Finanţe Gabriel Biriş, pledând in favoarea măsurii. NAŢIONAL  constată că într-o ţară in care există pensii sau ajutoare de căţiva lei, Biriş îşi permite să ia peste picior oameni care trăiesc poate din pomana vecinilor sau din ce pot cultiva pe un petic de grădină. Adept, cel mai probabil, al proverbului conform căruia nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită, Biriş vrea ca, odată cu un blid de mâncare dat semenilor lipsiţi de noroc, binefăcătorii să se ducă şi să le plătească şi asigurările medicale.

„După ce a participat la elaborarea şi implementarea impozitului pe pierdere prin care s-a ajuns la falimentarea a 250.000 de firme (prin introducerea impozitului forfetar în calitate de consilier al lui Gheorghe Pogea, ministrul Finanţelor Publice în primul guvern condus de Emil Boc- n.r.), Gabriel Biriş vrea acum să îi falimenteze şi pe români”, reclamă ALDE, prin vocea deputatului Cornelia Negruţ, citată deROMÂNIA LIBERĂ. Considerând inacceptabilă situaţia, ALDE îl somează pe premierul Cioloş „să lamurească public dacă cele trei milioane de români care nu au venituri vor fi condamnaţi să nu mai poată trăi.

Analistul economic Florin Cîţu a mers cu critica şi mai departe. Acesta a taxat clişeul guvernanţilor, indiferent care sunt ei, cum că nu sunt bani la sănătate şi că e nevoie de mai multe fonduri, şi a arătat cu degetul către companiile de stat, adevăraţii datornici ai bugetelor de stat. Acesta dă de înţeles că sistemul de sănătate ar avea mult mai mulţi bani dacă statul, prin companiile sale, şi-ar plăti obligaţiile la timp. El aduce drept argument un raport al Consiliului Fiscal care arată adevarata dimensiune a arieratelor companiilor de stat. COTIDIANUL constată astfel că Statul nu îşi plăteşte datoriile, dar îşi permite să ceară bani de la şomeri.

Până la urmă, Gabriel Biriş şi-a cerut scuze, într-o intervenţie telefonică laANTENA3, pentru declaraţiile neinspirate făcute luni. „Poate trebuia să fiu un pic mai concis. Îmi cer scuze, dar sunt adevăruri care trebuie asumate. Nu am spus un neadevăr. Încă o dată îmi cer scuze faţă de cei care s-au simţit ofensaţi, nu am vrut sa jignesc pe cei care o duc greu, care o duc de azi pe mâine. Cei care mă cunosc ştiu că nu sunt nici arogant şi nici cinic“, a zis secretarul de stat.

Pe de altă parte, constată KAMIKAZE, conform declaraţiei de interese semnate de noul secretar de stat de la Ministerul Finanţelor, Gabriel Biriş, acesta deţine 25% dintr-o firmă înregistrată în Cipru, ţară considerată paradis fiscal. Fusilier Limited, deţinută în proporţie de 25% de Gabriel Biriş, este o societate off shore cipriotă. Adică o societate comercială folosită de băieţii deştepţi nu ca să facă evaziune fiscală, fireşte, ci doar ca să evite impozitele statului în care firma face afaceri. În cazul de faţă, Fusilier Limited era (în 2008) co-proprietar al unei firme româneşti (Trinoro Achiziții SRL).

În cazul în care o firmă românească deţinută de un off shore are profit, acest profit se repartizează off shore-ului, adică acţionarului/proprietarului firmei. Numai că off shore-ul nu plăteşte impozit pe profit în conformitate cu legea română (adică mult), ci foarte puţin, în conformitate cu legea statului în care a fost înfiinţat (Cipru, în cazul nostru). Practic, statul român nu primeşte nici un impozit pe profit de la off shore. Nimic, zero.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.