203 total views

Printre obiectivele de importanță majoră pe care le are în vedere primarul Daniel Băluță din Vaideeni, se află și înființarea unui Muzeu al Transhumanței, ca semn de respect pentru locuitorii acestei localități cu ocupație de bază oieritul. Primarul s-a gândit că acest muzeu poate exista într-o școală veche de o sută de ani, pretabilă pentru această activitate, mai ales că se află în apropierea Centrului de promovare turistică. Băluță vrea ca în acest muzeu să se realizeze cu bani europeni, prin implementarea unui proiect în acest sens.

Daniel Baluta crop

De asemena, cu ajutorul cetățenilor vrea să strângă unelte specifice oieritului, hărți cu migrația păstorilor ardeleni și să înființeze o stână reală, pentru ca turiștii să poată vedea la fața locului ritualul laptelui de la muls și până  la transformarea lui în brânză și derivatele ei. Este viziunea tânărului primar Daniel Băluță care vrea să dezvolte din punct de vedere cultural și turistic o comună plină de istorie, culegând date din localitățile de sub munte. În aceste localități s-au așezat păstorii din Ardeal, când s-a produs cea mai mare migrație a oierilor din Transilvania. Familii și chiar sate întregi de păstori ardeleni, au fugit din calea habsburgilor și s-au refugiat și în zona Vaideeni, așa cum au făcut și la Băbeni, Malaia, Milcoiu, Voineasa, Boișoara sau Câineni. Acești ciobani au schimbat cu oile lor nu numai modul și nivelul de trai al localnicilor dar și mentalitățile lor, punând bazele unei civilizații dezvoltate din punct de vedere material, cât și spiritual prin portul popular, tradiții și obiceiuri.

Primarul Băluță a înțeles că toate acestea pot fi puse în valoare, contribuind la perenitatea lor, fiind un veritabil și valoros tezaur. A înțeles și că pentru a atrage turiști în zonă este nevoie de o infrastructură corespunzătoare, modernă. Astfel că a pregătit deja un proiect pentru asfaltarea drumurilor comunale. Deocamdată doar 5km de asfalt, va fi pus pe străzile din Vaideeni, urmând ca, atunci când se vor mai găsi fonduri, să fie asfaltate și alte străzi până când întreaga localitate se va bucura de binefacerile civilizației. Va fi reabilitat Căminul cultural de la Izvorul Rece, care a trecut deja de perioada licitației, urmând ca lucrările să înceapă în cel mai scurt timp. Aceeași ”soartă” o va avea și Căminul cultural din Vaideeni. O altă prioritate pentru primarul Daniel Băluță este reabilitarea școlii vechi, o construcție foarte valoroasă din punct de vedere arhitectural, ea fiind construită în urmă cu peste o sută de ani, în stil brâncovenesc. Momentan școala se află în conservare iar după reabilitare, va primi o utilitate. Proiectele primarului de Vaideeni sunt extrem de ambițioase și, așa cum a dovedit locuitorilor în cei patru ani de mandat, cu siguranță că le va realiza.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.